Τα γραμματόσημα έχουν διαφορετικό θέμα, η αξία τους κυμαίνεται από 0.03 έως 2.15 ευρώ, ενώ αποτελούν έργα διαφορετικών καλλιτεχνών (Στ. Βελδεμίρη, Μ. Σχοινά και Μ. Βαρδοπούλου).
Ο κ. Κούρκουλας, συγχαίροντας τα ΕΛΤΑ για την πρωτοβουλία τους, παρατήρησε ότι αυτή ανταποκρίνεται στην επιδίωξη της Προεδρίας «να αξιοποιηθεί η ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί η Ελλάδα, ο πολιτισμός, η ιστορία και η κουλτούρα της, μέσω συνεργειών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και χορηγούς». Ενδεικτικά, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην κεντρική πολιτιστική εκδήλωση «Ναυτίλος- ταξιδεύοντας την Ελλάδα» η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες και δύο από τα εκθέματά της απεικονίζονται στην επετειακή σειρά των γραμματοσήμων.
Εξάλλου, σημειώνοντας ότι «η θάλασσα, κοινό στοιχείο των τεσσάρων γραμματοσήμων, δεν αποτελεί μόνο ιστορική ή πολιτιστική αναφορά, αλλά είναι ένα γεωγραφικό πεδίο που απαιτεί συντεταγμένη και συλλογική προσπάθεια για την επιτυχή πλοήγησή του» ο κ. Κούρκουλας (δείχνοντας το καραβάκι του λογότυπου της ελληνικής Προεδρίας) τόνισε πως τελικά «είμαστε στο ίδιο καράβι, και εμείς οι Έλληνες μεταξύ μας, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη».
Ο κ. Μελαχροινός αναφέρθηκε στη δύσκολη ευρωπαϊκή συγκυρία υπενθυμίζοντας μία επίκαιρη παρατήρηση του Πολ Ενρί Σπάακ (προέδρου της ΕΚΑΧ, προδρόμου της ΕΟΚ): «Όλοι όσοι στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις οικονομικές προκλήσεις που προέκυψαν από τη συνθήκη της Ρώμης αγνόησαν την πολιτική διάσταση, απέτυχαν» είχε πει. «Όσο αυτές οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται αποκλειστικά από μία οικονομική πολιτική, παραβλέποντας την πολιτική διάστασή τους, φοβάμαι ότι θα έχουμε αλλεπάλληλες αποτυχίες» είχε προσθέσει.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Διαβάστε
Οι σχέσεις Ελβετίας – ΕΕ στο επίκεντρο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων