Ελλάδα

BBC: “Στην Αθήνα δέρνουν ακόμη και τουρίστες”

Τουρίστες που κακοποιήθηκαν από αστυνομικούς. Μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα αλλά κακομεταχειρίζονται από τους αστυνομικούς. Όλα αυτά και πολλά άλλα περιγράφει σημερινό άρθρο του BBC σχολιάζοντας τον Ξένιο Δία...

Το BBC έκανε μια βόλτα και στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με τους αστυνομικούς στο πλαίσιο της επιχείρησης Ξένιος Ζευς. Και φυσικά, δεν άφησε ασχολίαστο το «όνομα» της επιχείρησης, από τον αρχαίο θεό των Ελλήνων για την φιλοξενία. «Περιέργως πήρε αυτό το όνομα», γράφει ο συντάκτης.

Το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου παρουσιάσει τρεις περιπτώσεις:

Χιουν Γιουνγκ Ζουν
Κορεάτης τουρίστας που καταγγέλλει ότι ξυλοκοπήθηκε αναίτια από άνδρες της ελληνικής αστυνομίας όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο στο κέντρο της Αθήνας. Έκανε το γύρο του κόσμου και η Ελλάδα ήταν ο 16ος σταθμός του. Ξαφνικά, ενώ περπατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας όταν αρχικά τον σταμάτησε ένας ψηλός άνδρας με πολιτικά. Πίστεψε πως ίσως πρόκειται κάποιου είδους απάτη και προσπέρασε. Στη συνέχεια, όμως, τον σταμάτησε ένστολος αστυνομικός και του ζήτησε τα χαρτιά του.
Λέει πως όταν έδωσε το διαβατήριό του στον αστυνομικό, ζήτησε με τη σειρά του την ταυτότητα του ένστολου άνδρα. Αλλά υποστηρίζει πως το μόνο που πήρε ήταν μια μπουνιά στο πρόσωπο. Σε δευτερόλεπτα, δυο αστυνομικοί τον έριξαν στο έδαφος κι άρχισαν να τον κλωτσούν. Του πέρασαν χειροπέδες και τον έσυραν 500 μέτρα έως το αστυνομικό τμήμα, λέει. Κι εκεί τον χτύπησαν για τρίτη φορά.
«Ε, Κορεάτη, πήγαινε σπίτι σου» του φώναξε ένας αστυνομικός όταν αφέθηκε ελεύθερος. Ο Γιουνγκ έκανε διάβημα για να του δοθούν τα ονόματα των αστυνομικών που τον χτύπησαν.

Κρίστιαν Ουκβουόρτζι
Περίπτωση δεύτερη αυτή του Αμερικανού, νιγηριανής καταγωγής Κριστιάν Ουκβουόρτζι, ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα μαζί με τη γυναίκα και τα τρία παιδιά του. Πήγαν στη Ρόδο, στη Σαντορίνη και έκαναν μια στάση στην Αθήνα πριν επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Όταν η αστυνομία τους σταμάτησε για έλεγχο, ο Ουκβουόρτζι έδειξε το αμερικανικό του διαβατήριο, σύμφωνα με το BBC. Αλλά η αντίδραση των αστυνομικών ήταν να του περάσουν χειροπέδες και να τον οδηγήσουν στα κεντρικά. Δεν του έδωσαν κανένα λόγο για την κράτηση του.

Όπως καταγγέλλει, προσπάθησε να βγάλει φωτογραφίες με το κινητό του τις χειροπέδες. Τότε, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, οι αστυνομικοί «έπεσαν» πάνω του και τον χτύπησαν τόσο άσχημα που έχασε τις αισθήσεις του και λιποθύμησε και όταν ξύπνησε βρισκόταν στο νοσοκομείο με διάσειση. «Πήγα εκεί (στην Ελλάδα) για να ξοδέψω χρήματα, αλλά τελικά με εμπόδισαν απλώς λόγω του χρώματός μου. Είναι ρατσιστές», λέει. Του επέστρεψαν το διαβατήριο και το κατεστραμμένο κινητό, ενώ η αμερικανική πρεσβεία ζήτησε τη διενέργεια έρευνας, αλλά έξι μήνες μετά, τίποτα δεν έχει γίνει. Ο Ουκβουότζι δηλώνει πως θα έρθει ποτέ ξανά στην Ελλάδα.

Δρ. Σαϊλέντρα Κουμάρ Ράι
Η τρίτη περίπτωση είναι ο Ινδός καθηγητής πανεπιστημίου δρ. Σαϊλέντρα Κουμάρ Ράι. Είχε έρθει στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο ως επισκέπτης καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ. Έκανε το λάθος να βγει για φαγητό χωρίς να έχει μαζί του το διαβατήριό του. «Η αστυνομία με πέρασε για Πακιστανό και αφού δεν μίλαγαν αγγλικά δεν καταλάβαιναν πως τους έλεγα ότι είμαι Ινδός», λέει ο ίδιος. Περαστικοί φοιτητές τον είδαν μεταξύ συλληφθέντων μεταναστών, με χειροπέδες και ριγμένο σε ένα τοίχο και ειδοποίησαν το προσωπικό της ΑΣΟΕΕ. Αλλά δεν τον άφησαν.

«Μερικοί Έλληνες συνάδελφοί μου σχεδόν έκλαιγαν από ντροπή», θυμάται ο Ράι. «Καταλαβαίνω γιατί η αστυνομία έπρεπεχ να ζητήσει χαρτιά, την δουλειά τους κάνουν. Αλλά είναι νομίζω πολύ επιθετικοί – στη χώρα μου χειροπέδες βάζουν μόνο σε εγκληματίες».

Το σημερινό άρθρο του BBC για τη συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους μετανάστες είναι μέρος ενός γενικότερου αφιερώματος του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου.

Χθες, δημοσιεύτηκε video από περιπολία αστυνομικών. Ένας Ιρανός μετανάστης δηλώνει σε σπαστά ελληνικά πως τον σταματούν καθημερινά και τον αναγκάζουν να βάζει την πράσινη κάρτα στο μέτωπο. Βρίσκεται νόμιμα στην Ελλάδα, λέει. «Κάθε μέρα που βγαίνω για να έρθω εδώ για τα ψώνια, με σταματούν. Με ρωτούν: τι θέλεις εσύ εδώ; Δεν είναι ελεύθερη χώρα, απαντάω. Μας φέρονται σα σκουπίδια. Ήρθα εδώ από το Ιράν γιατί νόμιζα ότι θα ήταν καλύτερα. Όταν ήρθα μου είπαν: είσαι στην Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα. Που είναι η Ευρώπη; Δε βλέπω τίποτα από Ευρώπη εδώ».

Πριν μερικές μέρες, το BBC φιλοξένησε ακόμη ένα video για το πως μεταχειρίζονται οι Έλληνες αστυνομικοί τους μετανάστες στο λιμάνι της Πάτρας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα