Ελλάδα

Buddy the Cane: Το μπαστούνι που χάρισε στην Ελλάδα το… χρυσό

Ζούμε σε μια χώρα και πολύ περισσότερο σε μια πόλη που δεν είναι καθόλου φιλική προς τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης ή κίνησης. Σε ανθρώπους που θα ήθελαν να περπατήσουν στους δρόμους και τα πεζοδρόμιά τους αλλά είναι έως και επικίνδυνο.

Πριν από κάποιο καιρό είχε βγει ένα video που έδειχνε πόσο δύσκολο είναι για έναν τυφλό άνθρωπο να κυκλοφορήσει στο δρόμο μιας πόλης. Όχι της Αθήνας, όχι της Θεσσαλονίκης, αλλά μιας πόλης επαρχιακής. Αν ήταν δύσκολο εκεί, σκεφτείτε πόσο περισσότερο θα ήταν να το κάνει στις δυο πρώτες.

Αυτοκίνητα παρκαρισμένα παντού, αυτοκίνητα στις διαβάσεις ή πάνω στα πεζοδρόμια. Παντού εμπόδια, παντού δυσκολίες. 

Το να εκπαιδεύσει ένας άνθρωπος με προβλήματα όρασης έναν σκύλο ως οδηγό είναι εξαιρετικά ακριβό. Έρευνες έχουν δείξει πως το κόστος μπορεί να είναι ακόμη και υψηλότερο από 50.000 δολάρια.

Το μπαστούνι θα είναι πιο φθηνό, θα σκεφτεί κάποιος. Είναι, όντως. Το κόστος είναι από 60 έως 100 δολάρια.

Στις μέρες μας, όμως, που η τεχνολογία έχει σχεδόν… μπει στο πετσί μας, που κάθε συσκευή έχει και στο συνθετικό smart μπροστά: smartphone, smart tv κ.α., δεν θα μπορούσε να φτιαχτεί κι ένα smart μπαστούνι;

Αναζητώντας την τέλεια ιδέα

Όταν η ελληνική ομάδα των Plaisiobots αναζητούσε την καλύτερη ιδέα για να συμμετάσχει στον Διεθνή Διαγωνισμό Ρομποτικής (IROC), σκέφτηκε ακριβώς τα παραπάνω.

Όλα ήταν σαν ένα παζλ που τα κομμάτια του μπήκαν στη θέση τους την κατάλληλη στιγμή. Τα παιδιά έκαναν βόλτα και προσπαθούσαν να «κατεβάσουν» ιδέες για το Διαγωνισμό. Τότε, είδαν στο δρόμο τους μια γυναίκα με προβλήματα όρασης. Μια γυναίκα (όπως πολλοί πολλοί άλλοι συνάνθρωποί μας) δυσκολευόταν να περπατήσει στο δρόμο, να τον περάσει για να πάει εκεί που ήθελε.

Και τότε το… λαμπάκι πάνω από τα κεφάλια τους άναψε και η ιδέα ήταν εκεί, μπροστά στα μάτια τους: ένα έξυπνο μπαστούνι για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Ένα «εργαλείο» για να κάνει τη ζωή τους λίγο πιο εύκολη.

Τα παιδιά, κάνοντας μια πρώτη έρευνα, συνειδητοποίησαν ότι τα τελευταία 100 χρόνια το συμβατικό μπαστούνι για τους τυφλούς δεν έχει εξελιχθεί.

Στην έρευνα που έκαναν, διαπίστωσαν και το κόστος ενός μπαστουνιού. Και σκέφτηκαν πως εκείνο που θα έφτιαχναν εκείνοι, θα ήθελαν να μην ξεπερνάει τα 80 δολάρια για να είναι προσιτό σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Και όχι μόνο το σκέφτηκαν, το εμπνεύστηκαν αλλά το έφτιαξαν κιόλας. Και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.

Κάπως έτσι «γεννήθηκε» το «Buddy the Cane», που κόστισε στην ομάδα των Plaisiobots 80 δολάρια (και πολύ μεράκι) για να το φτιάξουν.

Γνωρίστε το «Buddy the Cane»

Το «Buddy the Cane» είναι το ρομποτικό μπαστούνι για ανθρώπους με προβλήματα και/ή δυσκολία στην όραση που έφτιαξε η ομάδα Plaisiobots.

Περιλαμβάνει και σύστημα πλοήγησης, που μπορεί να ανιχνεύει εμπόδια προς κάθε κατεύθυνση ή και ενημερώνει το χρήστη για το σημείο που βρίσκονται.

Έχει επίσης σύστημα προστασίας κεφαλιού χρήστη, καθώς εντοπίζει εμπόδια στο ύψος του κεφαλιού και προειδοποιεί.

Έχει εφαρμογή εντοπισμού και ο χρήστης μπορεί, με ειδικό app, να εντοπίζει τη συσκευή ακόμα κι αν αυτή βρίσκεται μέχρι 15 μέτρα μακριά του.

Επίσης, είναι αδιάβροχο και παραμετροποιείται αναλόγως των αναγκών του χρήστη. Ανάλογα δηλαδή με το ύψος του, με το αν το κρατά με το αριστερό ή δεξί χέρι.

Το «Buddy the Cane» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συμβατικό μπαστούνι.

Η πρωτιά

Η ιδέα και η υλοποίηση του «Buddy the Cane» χάρισε στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής που έγινε στη Νότια Κορέα. Θέμα του διαγωνισμού ήταν «Robot: The Future Transportation».

Η ομάδα Plaisiobots δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Πλαίσιο και του Co-CEO Κώστα Γεράρδου αποκλειστικά από παιδιά συνεργατών της εταιρείας.

Τον Δεκέμβριο η Plaisiobots πήρε μέρος στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Daegu της Νότιας Κορέας.  Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 60 ομάδες από όλο τον κόσμο. Αλλά πρώτη και καλύτερη ήταν η Ελλάδα, χάρη στη δημιουργικότητα και το ταλέντο των παιδιών που κατασκεύασαν το «Buddy the Cane».

Η ομάδα  Plaisiobots απαρτίζεται από την Ίριδα Αγγελοπούλου, τη Βασιλική Ηλιάδη, τον Aλκιβιάδη Κωτσικόπουλο και τον Χρίστο Ρεντζή.

Οι Plaisiobots, κόντρα στις δυσκολίες της εποχής, προπονούνταν κάθε σαββατοκύριακο για έναν ολόκληρο χρόνο, υπό την καθοδήγηση της προπονήτριας και παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ρομποτικής, Διάνας Βουτυράκου και του βοηθού της, Ιάσονα Σόμογλου.

«Τα παιδιά μπορούν, αρκεί να τους δείξουμε το δρόμο»

Ο Co-CΕΟ της Πλαίσιο Computers, Κώστας Γεράρδος, είδε να γίνεται πραγματικότητα το όραμά του για τη δημιουργία μιας ομάδας που θα κατακτήσει τον κόσμο της Ρομποτικής. Ο ίδιος δηλώνει: «Η Ελλάδα μπορεί να γράφει ιστορία, τα παιδιά μας είναι εξίσου ταλαντούχα, αν όχι πιο ταλαντούχα από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου, και η παιδεία μας μπορεί και οφείλει να αλλάξει. Τα παιδιά μπορούν, αρκεί να τους δείξουμε τον δρόμο».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα