Site icon NewsIT
13:02 | 09.09.24

Copernicus: 33% μειωμένες οι καμένες εκτάσεις παρά τις αυξημένες πυρκαγιές

Copernicus: 33% μειωμένες οι καμένες εκτάσεις παρά τις αυξημένες πυρκαγιές

ΑΡΓΟΣ - Φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Αυγούστου σε γεωργική έκταση, κοντά σε κατοικημένη περιοχή, στο Μοναστηράκι Αργολίδας. Στο σημείο έσπευσαν 6 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άργους και Ναυπλίου με 18 πυροσβέστες. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Newsit Newsroom

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία έρευνας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus, σύμφωνα με τα οποία, οι καμένες καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο κατέγραψαν μείωση κατά 33%, παρά το γεγονός πως το καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές του έτους οι καμένες εκτάσεις υπολογίζονται σε περίπου 326.840 στρέμματα, ενώ ο μέσος όρος της περιόδου 2006-2023 έως τις 8 Σεπτεμβρίου ανέρχεται σε 488.440 στρέμματα, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης.

Να σημειωθεί, πως τα συγκεκριμένα στοιχεία καταγράφηκαν παρά το γεγονός πως το φετινό χαρακτηρίστηκε από τις χειρότερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων 40 ετών.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Αύγουστο στη βορειοανατολική Αττική, έκαψε περίπου 100.000 στρέμματα. Πρόκεται για φωτιά που αμαύρωσε σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, γεγονός που παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Μάλιστα, έθεσε ως ζητούμενο την άντληση διδαγμάτων από κάθε αστοχία, σημειώνοντας, ωστόσο, πως αυτό δεν αναιρεί τους
καρπούς των προσπαθειών που έχουν γίνει.

«Ξέφυγε μία φωτιά που έκανε μεγάλη ζημιά. Αλλά γινόμαστε καλύτεροι και επενδύουμε πολλά περισσότερα», ανέφερε συγκεκριμένα κατά τη συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι πρέπει να βλέπουμε «και τη μεγάλη εικόνα» όσον αφορά στα μέτρα άμεσου εντοπισμού και προσβολής εστιών φωτιάς που εφαρμόζονται πλέον.

Σημειώνεται, πως ο τελικός απολογισμός θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου, όταν θα λήξει η αντιπυρική περίοδος. Ωστόσο, οι βελτιωμένες επιδόσεις ήρθαν παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με το σύστημα Copernicus, φέτος είχαμε περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές (66) σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 17 ετών (47). Επρόκειτο μάλιστα για μεγαλύτερης έντασης φωτιές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που αποτυπώνεται στον αυξημένο όγκο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Μεγάλη πρόκληση η κλιματική κρίση

Η κλιματική κρίση έχει καταστήσει την αντιπυρική προστασία μία από τις μεγάλες προκλήσεις για πολλά ανεπτυγμένα κράτη, όπως μαρτυρούν οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Ρωσία, την Αυστραλία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Meteo, τον Ιούλιο του 2024 και
του 2023 καταγράφηκαν οι δύο μεγαλύτεροι σε διάρκεια καύσωνες, 16 και 15 ημερών αντίστοιχα.

Είχε προηγηθεί ο ξηρότερος Ιούνιος των τελευταίων 30 ετών κι ένας άνυδρος χειμώνας, με αποτέλεσμα το έδαφος και η βλάστηση να έχουν χαμηλή υγρασία και να είναι περισσότερο ευάλωτα ως καύσιμη ύλη σε περίπτωση ανάφλεξης. Στην Αττική, για παράδειγμα, δεν έβρεξε επί έξι μήνες.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version