Ελλάδα

Delphi Forum VIII: Συζήτηση για το μέλλον του κράτους

Είναι η πρώτη φορά, που κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας μέσω της ψηφιοποίησης και της απλούστευσης, τόνισε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης για το «Μέλλον του Κράτους», κατά την 3η ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.

Ο κ. Χριστόπουλος που παρουσίασε το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ότι πλέον έχουμε ένα σύστημα το οποίο έρχεται να συνδέσει αυτό που λέμε στοχοθεσία στις δημόσιες υπηρεσίες με την αξιολόγηση των υπαλλήλων.

«Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Μέχρι σήμερα, τα συστήματα αξιολόγησης επικεντρώνονταν στον άνθρωπο με κάποιες κλίμακες οι οποίες δεν ήταν και τόσο επιστημονικά ορθές: Αυτό που λέγαμε ότι, όλοι οι υπάλληλοι παίρνουν 10.

Για πρώτη φορά ερχόμαστε με βάση την στοχοθεσία, που έχει θέσει το επιτελικό κράτος, να έρθει να διαχυθεί προς τα κάτω και να συνδεθεί με το τι κάνει ο κάθε προϊστάμενος ο κάθε υπάλληλος, και να έχουμε μια καθαρή εικόνα στο τι τους ζητάμε και τι αναμένουμε από αυτούς να κάνουν» είπε ο κ. Χριστόπουλος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν διάφορα εργαλεία και επιβράβευσης και τιμωρίας τα οποία εντάσσονται και στο συνταγματικό πλαίσιο.

Όπως είπε, δεν είναι εύκολο να πεις στο Δημόσιο ότι απολύεται κόσμος. «Υπάρχουν όμως πολιτικές με τις οποίες μπορείς να διορθώσεις καταστάσεις και μία από αυτές τις βασικές παρεμβάσεις που κάναμε [..] είναι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που ήρθε να ενώσει όλες τις δομές το κράτους που ασχολούνται με τον εσωτερικό έλεγχο των διαδικασιών [..] Έχει στηθεί το θεσμικό πλαίσιο, και ο εσωτερικός έλεγχος, και η αξιολόγηση με βάση τη στοχοθεσία, για να μπορούμε πια να έχουμε μια ουσιαστική αξιολόγηση και ένα ουσιαστικό έλεγχο των ανθρώπων της Δημόσιας διοίκησης» είπε ο κ. Χριστόπουλος.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, μιλά, σε πάνελ, κατά την 4η ημέρα εργασιών, στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Για το θέμα των προσλήψεων, επισήμανε ότι πλέον υπάρχει ένας ετήσιος προγραμματισμός που εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο. «Αυτό δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή, ένας προγραμματισμός που εγκρίνεται στο τέλος του προηγούμενου έτους για το επόμενο έτος, και ξεκίνα μία κεντρική διαδικασία προσλήψεων από το ΑΣΕΠ».

Επίσης, ο κ. Χριστόπουλος είπε ότι την τελευταία τετραετία «έχουμε ήδη ψηφιοποιήσει πάνω από το 30% των διοικητικών διαδικασιών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες».

Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι η ανάγκη αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα είναι προφανής: Εμείς προωθήσαμε σύστημα αξιολόγησης με στοχοθεσία, σε διαβούλευση με το συνδικαλιστικό κίνημα. «Δεν μπορείς να φτιάξεις ένα σύστημα αξιολόγησης θεωρώντας εχθρούς – εκ των προτέρων – αυτούς στους οποίους θα εφαρμοστεί» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζοντας ότι η αξιολόγηση δεν πρέπει να έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά. Ως παράδειγμα αρνητικής αξιολόγησης έφερε «αυτό που είχε εφαρμόσει ο (τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης) Κυρ. Μητσοτάκης» με ένα σύστημα που θεωρούσε εξ ορισμού το 15% αξιολογούμενων ως ανεπαρκείς.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε επίσης λόγο για το «βαθύ κράτος της Δεξιάς» που φάνηκε «με τον καλύτερο τρόπο» στα Τέμπη και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Όπως είπε, πέρασε απαρατήρητη η αποστροφή του πορίσματος των εμπειρογνωμόνων «για την παράνομη μετάταξη του σταθμάρχη στα Τέμπη», ενώ για τον «συνδυασμό δράσης κράτους και παρακράτους» στις υποκλοπές είπε ότι, αντίθετα από τη δεκαετία του ‘60, που ο Κων. Καραμανλής απορούσε ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο, σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης (λέει ότι) δεν γνωρίζει, παρότι είχε τον εκλεκτό του στην ΕΥΠ και τον ανιψιό του ως διεπαφή.

Τέλος, για τις υπηρεσίες του Δημοσίου είπε ότι δεν είναι αυτές που έχουν ανάγκη οι πολίτες, και ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι αποτέλεσα του πελατειασμού και της πατρωνίας, ενώ για το ζήτημα της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ είπε ότι ένα κράτος πρέπει να έχει εργαλεία για να ασκεί κοινωνική πολιτική και να προωθεί το εθνικό συμφέρον όπως οι Γάλλοι με την EDF.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Α. Λοβέρδος είπε ότι «ο κύριος Βασίλης στη Λάρισα είναι η φωτογραφία αυτού που λέμε αξιολόγηση.. [..] Είναι ένα παράδειγμα που δεν πρέπει να ξαναϋπάρξει. Δεν γίνεται αξιολόγηση χωρίς συνέπειες» είπε ο κ. Λοβέρδος εκτιμώντας ότι αυτό που έκανε η ΝΔ στην τετραετία είναι να ανταποκριθεί στο κορυφαίο προεκλογικό της σύνθημα αλλά το περιεχόμενο να μην είναι αυτό που χρειάζεται.

«Αποδείχτηκε ότι η αξιολόγηση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Μπορεί η έλλειψη της στην εκπαίδευση να παράγει αποτελέσματα μετά από δεκαετίες αλλά στα τρένα τα παρήγαγε εκεί και τότε και ήταν θανατηφόρα»

Τόνισε μάλιστα ότι «τα πολιτικά κόμματα που θα κληθούν να συγκυβερνήσουν, πρέπει στα δέκα κορυφαία τους θέματα να έχουν και την διεκπεραίωση αυτού του θέματος».

Ο Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ιατρικού Αθηνών, είπε ότι το βασικότερο πρόβλημα στη Διοίκηση είναι η ασυνέχεια. Δεν είναι δυνατό, «δύο υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης μετά από ανασχηματισμό να υιοθετούν μια εντελώς διαφορετική πολιτική προσέγγιση». Προτείνω, συνέχισε, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, να υπάρχουν καριερίστες γενικοί γραμματείς, οι οποίοι θα είναι «τα σταθερά σημεία στη Δημόσια Διοίκηση».

Ο κ. Αποστολόπουλος, που υπογράμμισε ότι η γραφειοκρατία είναι ο «προθάλαμος της διαφθοράς» ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση του κράτους «βάζει ένα φρένο».

Επίσης είπε ότι η αξιολόγηση στο Δημόσιο πρέπει να συνοδεύεται από τη λογοδοσία, ενώ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη αντιμετώπισης της καθυστέρησης στην απονομή Δικαιοσύνης.

Τέλος, μίλησε για την περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία «εξ ανάγκης ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας λειτούργησαν σε σε πολύ στενή συνεργασία. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά και αυτό, που σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης το είδαμε να δουλεύει, να το εκμεταλλευτούμε, και την εμπειρία αυτή να την μεταφέρουμε και στην περίοδο της ειρήνης» είπε ο κ. Αποστολόπουλος.

Ο πρόεδρος του ομίλου Αττικών Εκδόσεων, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, είπε ότι επιχειρηματίες και πολίτες θέλουν σταθερότητα και συνέχεια: «Δεν μπορεί να αλλάζει η φορολογική πολιτική κάθε λίγο και λιγάκι. Πρέπει να υπάρχει συμφωνία και να ξέρουμε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη φορολογική πολιτική απέναντι στις επιχείρησεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προσελκύσουμε σοβαρές επενδύσεις, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να υπάρξει ευημερία στη χώρα. Διαφορετικά θα υπάρχουν αρπαχτές. Δηλαδή κερδοσκοπικές κινήσεις από τους επενδυτές».

Ακολούθως, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ένα συνεχές ράβε-ξήλωνε από ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης. Δεν μπορεί δηλαδή, επιτυχημένες, αποδεδειγμένα, ιδιωτικοποιήσεις να θέλει η επόμενη κυβέρνηση να τις καταργήσει για εμμονικούς ιδεολογικούς λόγους». Ως παράδειγμα έφερε την «επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση» ΔΕΗ: «Δεν μπορεί να λες ξαφνικά ότι εάν γίνω εγώ κυβέρνηση θα την επανακρατικοποιήσω. Αυτό δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια σε όλους τους επενδυτές που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους, έχουν συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου για να εξυγιανθεί η εταιρία. Εάν αύριο χάσουν τα χρήματα του δεν θα ξανάρθει ποτέ κανείς. Πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα στα προγράμματα των κομμάτων σε τέτοιες καταστάσεις» είπε ο κ. Φιλιππόπουλος.

Εξάλλου, για το θέμα των καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη, ο κ. Φιλιππόπουλος έφερε την υπόθεση Folli-Follie λέγοντας ότι «κινδυνεύει να παραγραφεί ένα τεράστιο σκάνδαλο [..] όπου εξαπατήθηκαν πολλοί επενδυτές ομολογιούχοι [..] Τι μήνυμα θα δώσει το κράτος εάν ένα τεράστιο σκάνδαλο παραγραφεί, και οι υπεύθυνοι είναι ατιμώρητοι και κυκλοφορούν ανάμεσα μας; Να γίνετε όλοι απατεώνες.. [..] Το να μην τιμωρείται κανένας, αυτό δεν είναι κράτος, αυτό είναι ζούγκλα» είπε ο κ. Φιλιππόπουλος.

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης είπε πως, εκτός του ότι το κράτος λειτουργούσε σαν πρυτανείο για τη σίτιση διαφόρων ανθρώπων, ο απλός πολίτης, όντας συμμετέχοντας, εν τινι μέτρω, στην μικρή διαφθορά που σημαίνει ότι, εγώ πηγαίνω στο βουλευτή μου και του λέω κάνε μου αυτή την εξυπηρέτηση, Ο βουλευτής μου την κάνει. Εγώ τον ξαναψηφίζω. Αισθάνομαι μία ενοχή η οποία με κάνει να ανέχομαι την μεγάλη διαφθορά. Κατά κάποιο τρόπο, ενοχοποιούμαι και εγώ από το σύστημα ούτως ώστε να μην μπορώ να σηκώσω το δάχτυλο έναντι κανενός. Αλληλοανοχή λέγεται αυτό. Ας ελπίσουμε ότι στον 21ο αιώνα, το μομέντουμ και η κοινή αντίληψη των Ελλήνων πολιτών, οι ψηφοφόροι να θελήσουν το κράτος να εκσυγχρονιστεί και να παταχθεί η γραφειοκρατία.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα