Ελλάδα

Διαθεσιμότητα και απολύσεις στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ – Τα μόρια και τα πτυχία σώζουν

- Μέσω ΑΣΕΠ θα κριθεί ποιοι θα βγουν σε διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια
- Από κόσκινο τα πτυχία ξένων γλωσσών όσων πέρασαν με ΑΣΕΠ στο Δημόσιο
- Όσοι δεν έχουν τα προσόντα που βαθμολογεί το ΑΣΕΠ απολύονται μετά τη διαθεσιμότητα

Το τι θα συμβεί με τους διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα δείχνει το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για τη διαθεσιμότητα αλλά και τις απολύσεις στο δημόσιο.
Μέχρι αύριο το ΑΣΕΠ θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των υπαλλήλων των οκτώ πανεπιστημίων ώστε να επιλεγούν οι 1.349 υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα.
Η μοριοδότηση του ΑΣΕΠ δείχνει όμως και το μέλλον του υπαλλήλου αφού βάσει της “βαθμολογίας” αυτής καταρτίζονται και οι πίνακες προτεραιότητας για την επαναπρόσληψη των υπαλλήλων σε άλλη θέση του Δημοσίου.
Όσο περισσότερα μόρια, τόσο μεγαλύτερες και οι πιθανότητες απαναπρόσληψης.
Έτσι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων, με μικρή εμπειρία και που δεν ανήκουν σε κάποια από τις λεγόμενες ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες συγκεντρώνουν και τις περισσότερες πιθανότητες απόλυσης.
Άλλωστε όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Κ. Μητσοτάκης από τη διαθεσιμότητα θα προκύψει ένας αριθμός υπαλλήλων που δεν θα βρουν ξανά μια θέση στο Δημόσιο.
Μάλιστα με την τρόικα να απορρίπτει τόσο τις απολύσεις των συμβασιούχων όσο και εκείνες που θα προκύψουν από την αμυντική βιομηχανία θα χρειαστεί άμεσα να υπάρξουν 1.000 ως 1.500 επιπλέον απολύσεις σε σχέση με εκείνες που είχε υπολογίσει μέχρι τα τέλη του χρόνου η κυβέρνηση.
Από που;
Μια “εύκολη λύση” δεν είναι άλλη από την απόλυση υπαλλήλων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο.
Όταν λήξη το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας εάν δεν περάσουν σε μια νέα θέση του Δημοσίου οι υπάλληλοι αυτοί απολύονται αυτομάτως.

Ξεσκονίζουν τα πτυχία ξένων γλωσσών

Η μόνη… σίγουρη δεξαμενή αυτή τη στιγμή είναι οι λεγόμενοι επίορκοι. Ωστόσο ο αριθμός τους δεν αρκεί παρά για την κάλυψη περίπου 500 απολύσεων.
Έτσι τις τελευταίες ημέρες δόθηκε εντολή να ελεγχθούν τα πτυχία, ειδικά αυτά των ξένων γλωσσών, που έχουν παρουσιάσει οι επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ τα τελευταία 10 χρόνια.
Αυτό σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν και άλλοι υπάλληλοι που παραβίασαν το νόμο και να μεγαλώσει ο αριθμός των προς απόλυση επίορκων του Δημοσίου.

Οι δήμοι παίρνουν σειρά για διαθεσιμότητα και απολύσεις

Παράλληλα όμως φάνηκε από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών ότι μια μεγάλη δεξαμενή είναι οι υπάλληλοι των Δήμων.
Εδώ, όπως είπε τόσο οι υπάλληλοι νομικών προσώπων, όσο και εκείνοι των εταιρειών των ΟΤΑ που είναι ζημιογόνες βάζουν υποψηφιότητα για απόλυση, όμως και εδώ από τον βασικό κορμό των δήμων θα προκύψουν περίπου 5.000 διαθεσιμότητες.
Και σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση θα γίνει απ’ το ΑΣΕΠ και εδώ η μοριοδότηση θα δείξει το μέλλον του υπαλλήλου, εάν δηλαδή θα έχει ελπίδες επαναπρόσληψης και προώθησης σε άλλη θέση του δημοσίου εντός οκτώ μηνών ή εάν θα απολυθεί.

Διαβάστε επίσης:
Δημόσιο: Απολύσεις μέσω… ξένης γλώσσας

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα