Το “ναι” της τρόικας για τη δόση είχε φανεί από τη αρχή ότι περνάει… από το Δημόσιο και μάλιστα από τις απολύσεις. Η τροϊκανοί φάνηκε ότι θέλουν “αίμα” και μάλιστα άμεσα.
Το μέγα πρόβλημα είναι ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Αν ακολουθηθούν τα χρονοδιαγράμματα του κώδικα ίσως χρειαστούν ως και 2 χρόνια για να τελεσιδικήσει μια περίπτωση επίορκου υπαλλήλου και έτσι τώρα αναζητείται η φόρμουλα εκείνη που θα δώσει τη δυνατότητα άμεσων απολύσεων ώστε να ικανοποιηθεί η τρόικα. Να φανεί δηλαδή ότι όντως η κυβέρνηση έχει πρόθεση να κάνει απολύσεις.
Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία για την άμεση αποχώρηση 2.000 επίορκων υπαλλήλων και άλλων 5.000 μέχρι το τέλος του έτους .
Ωστόσο οι 7.000 υπάλληλοι για εφέτος φαίνεται θα είναι μόνο η … αρχή καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν ως το τέλος του 2014 ως και 20.000 υπάλληλοι.
Εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα ο ο κ. Μανιτάκης ανέφερε ότι η τρόικα ζήτησε πρόσθετα στοιχεία για τις απολύσεις στο δημόσιο. «Θα τα παράσχουμε άμεσα» είπε.
Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση αναζητά τον τρόπο που ως τον Ιούνιο θα φύγουν οι πρώτοι 2.000 υπάλληλοι.
Τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι:
εξέταση των πειθαρχικών υποθέσεων μόνο από πρωτοβάθμιο συμβούλιο
δημιουργία κεντρικού πειθαρχικού συμβουλίου που θα εξετάζει όλες τις υποθέσεις
κατάργηση μισθού υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε αργία μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους
Οριστική συμφωνία πάντως με την τρόικα δεν υπήρξε, όλα δείχνουν ότι αυτή μετετίθεται για μετά το Eurogroup.
Οι εξελίξεις αυτές πάντως προκαλούν τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς ήταν σαφείς οι αιχμές του ΠΑΣΟΚ για τη στάση της ΔΗΜΑΡ η οποία μάλιστα διαρρέει ότι υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο αποχώρησής της από την κυβέρνηση.
Διαβάστε επίσης: