Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Δημόσιο: από που θα απολυθούν 11.000 το 2014

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Οι δυο υπουργοί της Κυβέρνησης ξεκαθάρισαν ότι οι απολύσεις θα γίνουν από συγκεκριμένους τομείς. Κ. Μητσοτάκης και Ι. Μιχελάκης περιέγραψαν τις δομές του δημοσίου απ’ όπου θα προέλθουν οι απολύσεις από το δημόσιο όπως απαιτεί η τρόικα για το 2014

Η μεγάλη δεξαμενή θα είναι τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου. Θα ακολουθήσουν τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και οι εταιρείες των Δήμων. Χιλιάδες θα βρεθούν εκτός δημοσίου και από εκείνους που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και δεν θα βρουν μια νέα θέση στο δημόσιο, ενώ ο αριθμός θα συμπληρωθεί από τους επίορκους. Το εάν θα εκληφθούν από την τρόικα ως απολύσεις και οι περίπου 4.000 απομακρύνσεις συμβασιούχων που υπηρετούν ακόμη με αποφάσεις δικαστηρίων θα κρίνει πολλά.

Το μεγάλο “ξεκαθάρισμα” πάντως αναμένεται να ξεκινήσει από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης σε αντίθεση με τους υπαλλήλους των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των οποίων οι υπάλληλοι εάν αυτά καταργηθούν βγαίνουν σε διαθεσιμότητα στα ΝΠΙΔ οι υπάλληλοι όταν αυτά καταργούνται αυτομάτως απολύονται.
Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία επικινδυνότητας είναι οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων των δήμων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μιχελάκης όταν μια εταιρεία είναι ζημιογόνα θα κλείνει και οι αρμοδιότητές της θα πηγαίνουν στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων. Το λουκέτο στην εταιρεία θα σημαίνει διαθεσιμότητα και απολύσεις των εργαζόμενων.
Εάν δεν εκληφθούν ως απολύσεις οι απομακρύνσεις των συμβασιούχων από το δημόσιο, τότε θα είναι χιλιάδες και οι υπάλληλοι που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και μέσα στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες λήγει η οκτάμηνη περίοδος. Ήδη όσοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα τον περασμένο Ιούλιο εάν δεν βρουν μια νέα θέση ως τον ερχόμενο Μάρτιο μπορεί να ενταχθούν στο πρώτο κύμα των 3.000 απολύσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε