Καυτό καλοκαίρι περιμένει την ηγεσία τριών υπουργείων, αλλά κυρίως χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου που μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα μάθουν ότι είτε χάνουν τη θέση τους, είτε μετακινούνται αλλού.
Η… μάχη των απολύσεων και της διαθεσιμότητας θα δοθεί σε τρία επίπεδα.
Το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης έχει τον κύριο λόγο, όμως ακολουθούν κατά πόδας τόσο το Εσωτερικών στο οποίο υπάγονται οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, όσο και το δικαιοσύνης καθώς καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό των αποφάσεων που φέρνουν πίσω έστω και προσωρινά τους υπαλλήλους που απομακρύνονται.
Για το 2013 οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Είναι θέμα μερικών μηνών μέχρι τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η απομάκρυνση των επιπλέον 1344 απολύσεων που απαιτούνται βάση της συμφωνίας με την τρόικα για 4.000 απολύσεις.
Με τη μέθοδο του ¨ξαφνικού θανάτου” αλά ΕΡΤ το επιτελείο πιστεύει ότι για εφέτος τουλάχιστον ο στόχος είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθεί με το κλείσιμο μεγάλων εταιρειών του Δημοσίου.
Πολλοί μάλιστα ήδη προκρίνουν ΕΛΒΟ, ΕΑΒ και Αμυντικά Συστήματα που είναι θέμα χρόνου να συγχωνευθούν.
Μεγάλο αγκάθι είναι όμως ο αριθμός των 11.000 απολύσεων για το 2014. Εδώ οι πρώτοι που μπαίνουν στο στόχαστρο είναι οι υπάλληλοι που επέστρεψαν στη θέση τους με κάποια προσωρινή απόφαση κάποιου δικαστηρίου. Έτσι το Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι σε στενή επαφή με το Δικαιοσύνης ώστε να προωθηθούν άμεσα οι εκκρεμείς τελικές αποφάσεις και να βρεθούν οριστικά εκτός δημοσίου οι υπάλληλοι αυτοί που υπολογίζονται σε περίπου 1.000.
Από ‘κει και πέρα όμως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό.
Οι πρώτοι που θα κληθούν να το… καλύψουν δεν είναι άλλοι από τους υπαλλήλους που υπηρετούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.
Μεγάλος αριθμός υπαλλήλων που θα απολυθούν θα προκύψει όμως και από τις εφετινές διαθεσιμότητες. Χιλιάδες αναμένεται να είναι οι υπάλληλοι που μετά την παρέλευση του 12μηνου δεν θα βρουν μια θέση στο δημόσιο.
Από που θα βρεθούν οι διαθέσιμοι υπάλληλοι;
Πρώτοι στη λίστα οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους υπαλλήλους των Δήμων.
Σε επίπεδο εκπαιδευτικών όσοι βρίσκονται εκτός υπηρεσίας με μακροχρόνια άδεια ή πολλοί απ’ όσους βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις αναμένεται να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας.
Για τους μεν πρώτους το φάσμα της απόλυσης είναι πολύ κοντά για τους μεν δεύτερους μάλλον κυριαρχεί το σενάριο της κάλυψης κενών θέσεων.
Σε ό,τι αφορά στους υπαλλήλους των ΟΤΑ φαίνεται ότι ξεκινάει νέος κύκλος κατάρτισης λιστών μέσα απ’ τις οποίες θα βρεθούν σε πρώτη φάση οι υπάλληλοι που θα στελεχώσουν υπηρεσίες με κενά, αλλά σε δεύτερη φάση θα προκύψουν και οι υπάλληλοι που θα βρεθούν εκτός δημοσίου. Ένα σενάριο που εξετάζεται για να απολυθούν υπάλληλοι είναι το κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων.
Διαβάστε επίσης: