Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Δημόσιο: “θα δείξει” πότε θα γίνουν απολύσεις

Δημόσιο: “θα δείξει” πότε θα γίνουν απολύσεις

Τα αγκάθια είναι δύο. Το χαράτσι και οι απολύσεις στο Δημόσιο. Στο χαράτσι η ελληνική πλευρά ήδη υποχώρησε, στις απολύσεις ο αρμόδιος υπουργός έγινε … πυθία. Στην ερώτηση κατά πόσον η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη εγκαίρως, περιορίστηκε να απαντήσει…”θα δείξει”.

Σαμαράς , Βενιζέλος και Κουβέλης συσκέπτονται σήμερα με το βλέμμα στην Κύπρο, αλλά πρέπει να λύσουν και τα ανοιχτά θέματα της Ελλάδας με την τρόικα.

Ένα δεκαπενθήμερο έχει στη διάθεσή της η ελληνική πλευρά για να πείσει την τρόικα ότι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων χωρίς απολύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια.

Αυτό το “θα δείξει” του Αντώνη Μανιτάκη κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό ήταν χθες μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό.

Το πρώτο στοίχημα είναι οι επίορκοι που πρέπει να βρεθεί τρόπος να απολυθούν άμεσα, εντός του έτους για την ακρίβεια ώστε να προσμετρηθούν στις 25.000.

Ακόμη όμως και εάν αυτό συμβεί στο σύνολο των επίορκων που το υπουργείο κατά καιρούς του ανεβάζει ως και στις 4.000 αναζητώντας μάλιστα άλλες τρεις χιλιάδες μεταξύ κοπανατζήδων και χρόνια… ασθενών και πάλι ο αριθμός που απομένει είναι μεγάλος.

Το μνημόνιο αναφέρει απομάκρυνση 25.000 ατόμων, 27.000 για την ακρίβεια μαζί με εκείνους που βγήκαν το 2012 σε διαθεσιμότητα. Η ερμηνεία του τι θα συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους είναι … χρησμός.

Η απομάκρυνσή τους (για την τρόικα) φυσικά και δεν θα είναι για 12 μήνες. Στόχος δεν είναι να εξοικονομηθεί το 25% του μισθού τους για ένα χρόνο, αλλά το σύνολο του μισθού τους άπαξ και δια παντός από τις δαπάνες του Δημοσίου.
Από την άλλη είναι η άποψη της κυβέρνησης που δεν θέλει να χρεωθεί για πρώτη φορά στα ιστορικά απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων και μέσω διαθεσιμότητας προσπαθεί να “τρενάρει” τη μείωση, ώστε μέσω των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης να μπορεί στα τέλη του 2014 να παρουσιάσει στην τρόικα τη μείωση που απαιτεί το μνημόνιο.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι οι επίορκοι και το τρενάρισμα αρκούν και έτσι είναι πολύ πιθανό πολλοί εκ των διαθεσίμων να βρεθούν εκτός Δημοσίου με απόλυση μετά τη λήξη του 12μηνου και ως αποζημίωση να εκληφθεί το 75% του μισθού που λάμβαναν επί 12 μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε