Με δύο διαφορετικές αποφάσεις του, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση των συνθηκών που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία γρήγορη και δίκαιη δίκη.
Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Γεωργίου Ασλάνη, που είχε συλληφθεί το 2009 με την υπόνοια ότι συμμετείχε σε μία σειρά από κλοπές και βρέθηκε κρατούμενος στα κεντρικά γραφεία της Αστυνομίας Σερρών, από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι και τον Μάρτιο του 2010.
Ο Γ. Ασλάνης κατήγγειλε τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησής του (έλλειψη εξαερισμού, βρόμικες τουαλέτες, έλλειψη κλινών και πληθώρα κρατουμένων) και ισχυρίσθηκε ότι οι εν λόγω συνθήκες κράτησης ήταν αντίθετες με τις διατάξεις της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Με την απόφασή του το ΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα και την υποχρέωσε να καταβάλει στον προσφεύγοντα 8.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.
Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την περίπτωση του Αλβανού υπηκόου Πετρίτ Σχιούτι, που συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 2009 για διακίνηση κοκαΐνης και διώχθηκε ποινικώς από δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Στο Δικαστήριο ο Π. Σχιούτι υποστήριξε ότι η αίτηση απελευθέρωσης που είχε υποβάλει, δεν εξετάσθηκε όσο γρήγορα έπρεπε και το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και γρήγορη δίκη, υποχρεώνοντάς την να καταβάλει στον προσφεύγοντα 4.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Διαβάστε
Καταδικάστηκε η Ελλάδα για την απόλυση εργαζόμενης με AIDS
Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Τα δικαιώματα του ταξιδιώτη – Όσα πρέπει να ξέρετε αν ταξιδεύετε με πλοίο ή αεροπλάνο