Ελλάδα

ΕΕ προς ΔΕΗ: Ποιές αυξήσεις; Χρωστάτε χρήματα στους καταναλωτές!

- Το ευρωκοινοβούλιο με απόφαση - χαστούκι αναγκάζει την ΔΕΗ να επιστρέψει χρήματα που είχε προεισπράξει από τους καταναλωτές! Δηλαδή να μειώσει τους λογαριασμούς!
- Την ίδια ώρα η ΔΕΗ προανήγγειλε νέες αυξήσεις 8,3% από την Πρωτομαγιά!
- Οι επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές πρέπει να είναι τουλάχιστον μηδενικές από την εξέλιξη αυτή!

‘Ενα όχι του ευρωκοινοβουλίου, μπορεί να σημάνει ευχάριστα νεα για τις τσέπες των καταναλωτών.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, απέρριψε σήμερα το απόγευμα την πρόταση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για backloading.
Τι σημαίνει αυτό; Βackloading είναι η πρόταση να αποσυρθούν από την αγορά ρύπων περίπου 900 εκατομμύρια δικαιώματα εκπομπής και δημιουργώντας αυτή την τεχνητή έλλειψη να ανέβουν οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων.

Μετά από αυτό συμβαίνει το εξής:

Η ΔΕΗ η οποία είχε προεισπράξει τα δικαιώματα αυτά από τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, πρέπει τώρα να τους τα δώσει πίσω. Δηλαδή όχι μόνο να ξεχάσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια αλλά να δώσει και επιστροφή στους καταναλωτές!

Όλοι εμείς είχαμε πληρώσει προκαταβολικά την αύξηση του κόστους που είχε προϋπολογιστεί για τους ρύπους με αυξημένες τιμές.

Πως είχε γίνει αυτό: Η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει το κόστος των ρύπων με τιμές στα 7 ευρώ ο τόνος, ποσό που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση και είχε περάσει στους λογαριασμούς του ρεύματος κατά τις αυξήσεις των τιμολογίων του Ιανουαρίου. Δηλαδή τώρα στην πράξη, με τις τιμές κάτω από τα 3 ευρώ, προκύπτει ένα περίσσευμα 4 ευρώ για κάθε δικαίωμα, ως πλεόνασμα που θα πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές ή να συνυπολογιστεί στις επικείμενες αναπροσαρμογές των τιμολογίων το Μάιο και τον Ιούλιο.

Επίσης με τα νέα δεδομένα οι προϋπολογισμένες αυξήσεις (για το Μάιο και τον Ιούλιο όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο) θα πρέπει να επανυπολογιστούν και πιθανόν οι επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές να είναι μηδενικές.

Σημειώνεται ότι η απόρριψη έγινε με 15 ψήφους διαφορά και στο ΕΚ δόθηκε μια μεγάλη μάχη μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων της πρότασης. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αντιδράσεις διαδραμάτισε η ομάδα των Φιλελευθέρων και ο έλληνας ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το ΥΠΕΚΑ προανήγγειλε χαμηλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1/5
 

Παγίδα στο χαράτσι μέσω ΔΕΗ – Με αυξημένες τιμές και φέτος ο υπολογισμός

Έρχονται συνεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον επόμενο μήνα

Σχεδόν 149.000 οι αιτήσεις στη ΔΕΗ για φτηνό ρεύμα

Μόνιμο το χαράτσι – 10%-15% μειωμένο, αλλά αυξημένο στα εκτός σχεδίου

 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Χειροπέδες σε δύο 29χρονους που προσπάθησαν να διαρρήξουν σπίτι στον Γέρακα - Τους έπιασαν πάνω στη στέγη
Αστυνομικός πυροβόλησε τα λάστιχα του οχήματος των δραστών, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και απομακρύνθηκε ενώ λίγο πιο κάτω εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή
Περιπολικό
«Ο 26χρονος κατέβηκε από το αμάξι του και γρονθοκόπησε τον ανιψιό μου» λέει ο θείος του 33χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Χαλκιδική
Ο 33χρονος πριν παρασυρθεί από βανάκι και χάσει τη ζωή του, δέχτηκε επίθεση από τον 26χρονο οδηγό ΙΧ, ο οποίος αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει πηγαίνοντας τον στο νοσοκομείο
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 33χρονος και φωτογραφία του 33χρονου
Άκαρπες οι έρευνες για τον 75χρονο ψαρά που αγνοείται στο Μεσολόγγι - «Δεν ήταν κανένας πρωτάρης, ήξερε τι έκανε» λέει η κόρη του
«Στη θάλασσα δεν έχει βρεθεί απολύτως τίποτα. Αυτό που μας έχουν πει είναι πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» δηλώνει στο newsit.gr η κόρη του
Η περιοχή όπου χάθηκαν τα ίχνη του 75χρονου ψαρά στην Αιτωλοακαρνανία