Δυο σημαντικά γεγονότα που απασχολούν την Ελλάδα θέλησε να συνδυάσει ο Economist. Γι’ αυτό και στο πρωτοσέλιδό του «παντρεύει» την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στους Βρετανούς ενόψει των Αγώνων του 2012 και τα σενάρια για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Ο λαμπαδηδρόμος φορά μια λευκή φόρμα με τη σημαία της Ελλάδας και κρατά στα χέρια του την Ολυμπιακή δάδα. Από πάνω του ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ έχει αρχίσει να παίρνει φωτιά. Το… μήνυμα είναι σαφές και γίνεται ακόμη περισσότερο από τον τίτλο που συνοδεύει το πρωτοσέλιδο: The Greek run, δηλαδή, η μεγάλη φυγή της Ελλάδας.
Στο κείμενο για τις εξελίξεις στη χώρα μας, υπάρχει μια άλλη φωτογραφία. Από την ανοικτή πόρτα ενός κτιρίου, βγαίνει νερό και πλημμυρίζουν τα πάντα. Καθώς (οι Έλληνες προφανώς) πνίγονται, ο θεός Ποσειδώνας κοιμάται… τον ύπνο του δικαίου!
Ο τίτλος του κειμένου είναι Έξοδος, κεφάλαιο πρώτο. Και το μέλλον της χώρας μας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον συντάκτη, μόνο… ρόδινο δεν είναι! «Δυο χρόνια αφού άρχισε η κρίση, μια ελληνική έξοδος θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο», είναι ο υπότιτλος του κειμένου.
«Οι πιθανότητες της Ελλάδας για παραμονή στο ευρώ λιγοστεύουν κάθε μέρα. Το ασαφές αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου οδήγησε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και σε νέες εκλογές τον Ιούνιο. Το προφανές έναυσμα για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα που θα απορρίπτει το πρόγραμμα λιτότητας. Οι εξελίξεις μπορεί να έρθουν πιο γρήγορα, αν οι Έλληνες αρχίζουν να τρέχουν στις τράπεζες», ξεκινά ο συντάκτης, σε μια προφανή αναφορά στο φόβο των Ελλήνων που σπεύδουν να σηκώσουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες.
Στη συνέχεια, ο συντάκτης κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Έλληνα προέδρου, Κάρολου Παπούλια για τις καταθέσεις που έκαναν… φτερά μέσα σε λίγες μέρες από τις τράπεζες. “Το τραπεζικό σύστημα έχει χάσει περίπου το 1/3 των καταθέσεων τα τελευταία δυο χρόνια. Πλέον, δε δημιουργούνται ουρές στις τράπεζες. Όλα γίνονται με ένα κλικ από τον υπολογιστή”.
«Ακόμη κι αν η Ευρώπη και η Ελλάδα καταφέρυν να κρατήσουν το… γάμο μέχρι τις εκλογές, η πιθανότητα να ψηφίσουν οι Έλληνες μια κυβέρνηση που θα πάρει τη χώρα από το ευρώ, παραμένει. Οι Έλληνες τραπεζίτες προσεύχονται να μη γίνει κάτι τέτοιο», συνεχίζει το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδας χρωστάει σχεδόν 100 δισ. ευρώ σε κεντρικές τράπεζες άλλων κρατών μελών της ευρωζώνης.
Άρα, μακράν οι μεγαλύτεροι χαμένοι μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με τον συντάκτη, η φυγή της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα κόστιζε στη Γερμανία 30 δισ. ευρώ, 56 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης είναι να εξαπλωθεί όλο αυτό και εκτός της Ελλάδας. Και η χώρα που απειλείται περισσότερο από πιθανή έξοδο της Ελλάδας είναι η Κύπρος”, σύμφωνα με τον Economist.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Economist: «Η Αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης»
Θα αλλάξουν τον τρόπο μέτρησης του ελλείμματος; Τι προτείνει ο Μπαρόζο
ΙΟΒΕ: Χωρίς λεφτά από ΔΝΤ κι ΕΕ, η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή