Ελλάδα

Εκτός Δημοσίου σε τρεις φάσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι

- Κίνητρα για να φύγουν σε υπαλλήλους κοντά στη σύνταξη
- Τι θα γίνει με όσους δεν γράψουν καλά στις εξετάσεις
- Νέο καθεστώς και για τους εκπαιδευτικούς

Με την αναγνώριση των πλασματικών χρόνων όσοι υπάλληλοι θέλουν 4 ή 5 χρόνια για να βγουν σε σύνταξη θα “έρθουν πιο κοντά” σε αυτή και έτσι θα περάσουν στη δεύτερη φάση.

Τρία χρόνια δηλαδή πριν συμπληρώσουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα οι υπάλληλοι θα λαμβάνουν το 60% του μισθού και στη συνέχεια θα βγαίνουν κανονικά σε σύνταξη.

Με τον τρόπο αυτό οι υπάλληλοι δεν θα απολύονται αλλά θα συνταξιοδοτούνται κανονικά (έστω και αν αυτό σημαίνει μειωμένη σύνταξη), ενώ παράλληλα θα καμφθούν και οι αντιρρήσεις των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, κυρίως της ΔΗΜΑΡ.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, για υπαλλήλους που δεν είναι κοντά σε σύνταξη το καθεστώς εφεδρεία σημαίνει επί της ουσίας απόλυση μετά από τρία έτη.

Έτσι με το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι 10.000 με 15.000 υπάλληλοι θα αποχωρήσουν.

Μετά από αυτή τη φάση θα ακολουθήσει αξιολόγηση του προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ και με το νέο βαθμολόγιο θα κριθεί πόσοι υπάλληλοι θα βρεθούν σε καθεστώς εφεδρείας. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οριζόντιες εφαρμογές του μέτρου.

Ουσιαστικά στο στόχαστρο της επόμενης φάσης μπαίνουν υπάλληλοι δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου.

Το καθεστώς εφεδρείας θα περιλάβει και τους εκπαιδευτικούς, αλλά από το τέλος της σχολικής χρονιάς καθώς αυτή την περίοδο θα δημιουργούσε αναταράξεις.

Οι υπολογισμοί του υπουργείου είναι πως περί τις 9.000 εκπαιδευτικοί είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, ενώ ο αριθμός μπορεί να ανέλθει και στους 25.000 εάν ισχύσουν και εδω΄τα κίνητρα μέσω πλασματικών ετών

Διαβάστε επίσης:

Το μεγάλο «τσεκούρι» των επιδομάτων! Ποιοι χάνουν το επίδομα τους

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα