Εκτός από τα στοιχεία της φύσης, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς έχουν να κάνουν και μ’ εκείνους που παίζουν με τον πόνο τους. Ξεσπιτωμένοι, κουρασμένοι και φυσικά τρομαγμένοι από τα απανωτά χτυπήματα του σεισμού είναι ευάλωτοι σε όποιον προσπαθεί για τους δικούς του λόγους να σπείρει τον πανικό.
Από το πρωί κυκλοφόρησε φήμη ότι ζητείται η εκκένωση του Ληξουρίου γιατί περιμένουν μεγάλο σεισμό. Έτσι, η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση που αναφέρει:
“Με αφορμή ανυπόστατες φήμες για εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ληξουρίου, σας γνωρίζουμε ότι η γ.γ. Πολιτική Προστασίας ουδέποτε εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση.”
Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση εισαγγελέα. Η έρευνα θα γίνει προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες αυτές. Σημειώνεται ότι κάτοικοι στο Ληξούρι έκαναν λόγο για αστυνομικούς που ζητούσαν την εκκένωση με ντουντούκες.
600 κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν, άλλα 1.100 έχουν μεγάλες ζημιές και ακόμη 1.400 έχουν μικρότερες ζημιές στην Κεφαλονιά. Ειδικά το Ληξούρι και η γύρω περιοχή έχουν σοβαρότατο πρόβλημα. Εκατοντάδες είναι οι κάτοικοι που έχασαν τα σπίτια τους και γι’ αυτούς, όπως είπε ο Μ. Χρυσοχοϊδης η πολιτεία θα καλύψει για τα επόμενα δύο χρόνια το ενοίκιο της νέας κατοικίας που θα βρουν.
Από το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ο υπουργός κήρυξε σεισμόπληκτη την Κεφαλονιά και όπως ανέφερε το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η πολιτεία εκτός του ότι θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν,ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.
Ο υπουργός ανέφερε ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής.
Εξάλλου, ο υπουργός Υποδομών ανέφερε ότι είναι κύριο μέλημα η αποκατάσταση όλου του οδικού δικτύου στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή της Παλλικής και είναι ευκαιρία «να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο, υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα».
Είπε ακόμη, ότι από τη δεύτερη μέρα του πρώτου σεισμού τοποθετήθηκαν στο νησί κινητοί σεισμογράφοι για να παρακολουθείται όλη η σεισμική δραστηριότητα.
Στο νησί έφτασαν τόσο ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, όσοι και οι υπουργοί Υγείας Αδ. Γεωργιάδης και Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη.
Ήδη στην περιοχή του Ληξουρίου στήνονται σκηνές για τους σεισμόπληκτους, ενώ στο Αργοστόλι δένουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού για να στεγάσουν κατοίκους. Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Υγείας άμεσα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νοσοκομείο του νησιού η παλιά πτέρυγα του οποίου μετά τον πρώτο σεισμό είχε εγκαταλειφθεί.
Διαβάστε επίσης:
Ακατάλληλα 750 σπίτια στην Παλική – Κοντέινερ και λυόμενα στέλνει η κυβέρνηση – Κηρύσσεται σεισμόπληκτη η Κεφαλονιά