Ελλάδα

Ένας 46χρονος Έλληνας διεκδικεί το Νόμπελ Ειρήνης 2013

Ύψιστη τιμή για την Ελλάδα αποτελεί η υποψηφιότητα του Δημήτρη Κρανιώτη για το Νόμπελ Ειρήνης 2013. Ο 46χρονος από τη Λάρισα είναι γιατρός και ποιητής και διεκδικεί το Νόμπελ ως ένα από τα μέλη του Global Harmony Association που συνέγραψαν το βιβλίο για την παγκόσμια ειρήνη "The ABC of Harmony". Ο ίδιος μιλώντας στο Newsit αποκάλυψε που θα αφιερώσει το βραβείο εαν το κερδίσει.

Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης είναι το ζωντανό παραδειγμα της άλλης Ελλάδας, εκείνης που αγωνίζεται και διαπρέπει κάνοντας τη χώρα μας περήφανη σε όλο τον κόσμο.

Ο Έλληνας γιατρός - ποιητής Δημήτρης Κρανιώτης

Είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης 2013 καθώς είναι ένα από τα μέλη του Global Harmony Association που συνέγραψαν το βιβλίο για την παγκόσμια ειρήνη “The ABC of Harmony”.

Είναι γιατρός και ποιητής και γεννήθηκε το 1966 στο Νέσσωνα Λάρισας ενώ κατάγεται από το Στόμιο Λάρισας, όπου μεγάλωσε. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στην Λάρισα ως ιατρός ειδικός παθολόγος και είναι παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού.

Με τη σύζυγό του Δέσποινα Κοτρωτσιου στην Αγία Πετρούπολη

“ΑΝ ΚΕΡΔΙΣΩ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 2013 ΘΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΣΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”
Οπως δήλωσε στο Newsit o Δημήτρης Κρανιώτης “πληροφορήθηκα την υποψηφιότητα μου πριν λίγες μέρες από τον πρόεδρο της Global Harmony Association. Ηταν οπωσδήποτε μια μεγάλη έκπληξη για εμένα γιατί πολλές φορές γίνονται προτάσεις στη Νορβηγική επιτροπή για τα Νόμπελ αλλά δεν γίνονται όλες αποδεκτές. Είναι πολύ μεγάλη τιμή, για εμένα η υποψηφιότητα αυτη είναι από μόνη της ένα μεγάλο επίτευγμα. Ενας Ελληνας είναι ανάμεσα στους 76 συγγραφείς από 26 χώρες του βιβλίου “The ABC of Harmony” και υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2013 και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας ιδιαίτερα αυτη την περίοδο της κρίσης.

Μετά την έκλπηξη που ένιωσα ήρθε η συγκίνηση και η μεγάλη χαρά. Ο πρώτος άνθρωπος που μοιράστηκα αυτη τη χαρά ήταν η γυναίκα μου η οποία με αγκάλιασε και δάκρυσε από χαρά. Αν κερδίσω το βραβείο θέλω να το αφιερώσω στην Ελλάδα, στην πατρίδα μου που θέλω να ξεπεράσει αυτή την κρίση και θα το αφιέρωσω και στους Ελληνες για όλες αυτές τις θυσίες και τις δυσκολίες που περνούν τα τελευταία χρόνια”.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο Δημήτρης Κρανιώτης…

ΗΠΑ - ΑΛΑΜΠΑΜΑ 2007: Εκλέχθηκε πρόεδρος του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποιητών

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ
Έχει εκδώσει 7 ποιητικές συλλογές: “Ίχνη” (Λάρισα 1985), “Πήλινα Πρόσωπα” (Λάρισα 1992), “Νοητή Γραμμή” (ποιήματα στα Ελληνικά και μεταφρασμένα στα Αγγλικά & Γαλλικά, Λάρισα 2005), “Dunes (Θίνες)” (μεταφρασμένα ποιήματα στα Γαλλικά & Ρουμάνικα, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2007), “Edda (Έδδα)” (μεταφρασμένα ποιήματα στα Γαλλικά & Ρουμάνικα, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2010) και “Iluzione (Ψευδαισθήσεις)” (μεταφρασμένα ποιήματα στα Αλβανικά, Βουκουρέστι, Ρουμανία 2010) ) και “Ενδόγραμμα” (Εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία, Θεσσαλονίκη 2010),. Επίσης το 2011 επιμελήθηκε την έκδοση της ανθολογίας του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών “World Poetry 2011” (205 ποιητές από 65 χώρες).

Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε 20 γλώσσες (αγγλικά , γαλλικά, ρουμάνικα, ιταλικά, αραβικά, βουλγάρικα, αλβανικά, τούρκικα, σέρβικα, ολλανδικά, ισπανικά, πορτογαλικά, τσέχικα, κινέζικα, ιαπωνικά, μπενγκάλι, κ.ά.) και δημοσιεύθηκαν σε διάφορες χώρες του κόσμου. Επίσης συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ ποίησης στο εξωτερικό μετά από επίσημη πρόσκληση των διοργανωτών.

2010: Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης που έγινε υπό την αιγίδα της UNESCO

To 2007 στην Ινδία ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Λογοτεχνίας από την World Academy of Arts and Culture. Το 2008 αναγορεύτηκε Ακαδημαϊκός από τη Διεθνή Ακαδημία Micenei της Ιταλίας. Το 2009 αναγορεύτηκε Ακαδημαϊκός από την Ακαδημία Tiberina της Ρώμης. Το 2007 εκλέχθηκε στις ΗΠΑ Πρόεδρος του 22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών (World Congress of Poets) και το 2011 διοργάνωσε το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ίδρυσε το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης στη Λάρισα. Το 2011 τιμήθηκε ως “Laureate Man of Letters” (δαφνοστεφανωμένος) από την United Poets Laureate International (UPLI).

Είναι Πρόεδρος της World Poets Society, Αντιπρόεδρος της United Poets Laureate International, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού “Γραφή” του Δήμου Λαρισαίων και μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών, του Ελληνικού Κέντρου του ΡΕΝ International και διεθνών οργανισμών (WPM, UPLI, WAAC, IWA, UMEM, AEADO, SELAE, Poetas del Mundo, UHE, κ.ά.). Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Γεν. Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Λάρισας και Διευθυντής Σύνταξης του ιατρικού περιοδικού “Ιπποκράτης” Λάρισας.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ 2007: Η Δήμαρχος της Μανάγκουα τον ανακήρυξε "διακεκριμένο επισκέπτη" της πρωτεύσας της Νικαράγουας

Για την ποίησή του βραβεύτηκε στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Στην Ελλάδα του απένειμαν τιμητικές πλακέτες ο Νομάρχης Λάρισας, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, ο Δήμαρχος Ευρυμενών (Λάρισας), ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Στομίου (Λάρισας) και η Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας. Στις Η.Π.Α το 2005 βραβεύτηκε στην Ουάσινγκτον με το “International Poet of Merit Award”, το 2006 βραβεύτηκε με το “Muses Prize” (για το βιβλίο «Νοητή γραμμή» ως «καλύτερο πολύγλωσσο ποιητικό βιβλίο της χρονιάς 2005») και το 2011 βραβεύτηκε με το “Golden Seal Book Award”. Το 2011 το ποίημά του “Illusions” ανακηρύχθηκε πρώτο στη διαδικτυακή ψηφοφορία στο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης για την Ειρήνη “Poetry for Peace” του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην Ινδία το 2013 τιμήθηκε με το “Mahatma Fule International Award for Poetry”. Στη Ρουμανία το 2007 ήταν ένας από τους δύο υποψήφιους για το “Μεγάλο Βαλκανικό Βραβείο Ποίησης” (The Balkan Grand Prize for Poetry). Στην Ελβετία το 2007 ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Πρεσβευτής της Ειρήνης (Universal Peace Ambassador) από τον οργανισμό Universal Peace Embassy. Στην Ισπανία συμπεριλήφθηκε στην έκδοση “Elogio de la palabra” μαζί με κορυφαίους συγγραφείς του κόσμου (José Saramago, Mario Vargas Llosa, Paulo Coelho, κ.ά.) και 11 Νομπελίστες (Λογοτεχνίας, Ιατρικής, Ειρήνης, κ.ά.). Στην Τσεχία γυρίστηκε ντοκιμαντέρ-πορτρέτο του ποιητή, το οποίο προβλήθηκε το 2012 από την Κρατική Τσέχικη Τηλεόραση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πουλήθηκε σε κινέζο το Νόμπελ του επιστήμονα που ανακάλυψε το DNA!

Η ΕΕ πήρε το Νόμπελ Ειρήνης και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα…

Διχασμένη και διαιρεμένη η ΕΕ των 500 εκατομμυρίων ψυχών παίρνει το Nobel Ειρήνης

Στον κινέζο “Κάφκα” το Νομπέλ Λογοτεχνίας

Διαβάστε ποιοι κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής




 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα