Κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης οι ανασκαφές στο λόφο Καστά. Η είδηση για την ανακάλυψη του μεγαλύτερου Μακεδονικού τάφου που εντοπίσθηκε στην Ελλάδα κάνει το γύρο του κόσμου.
Οκταμελές συνεργείο του BBC με πλήρη τεχνικό εξοπλισμό εγκαθίσταται από την ερχόμενη εβδομάδα έξω από το αρχαιολογικό χώρο της Μεσολακκιάς για να μεταδίδει όλες τις εξελίξεις από την ανασκαφή.
Σύμφωνα με το thousandnews, συνεργάτες του BBC στην Ελλάδα ήδη ζήτησαν πληροφορίες από τους απεσταλμένους της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV 100 καθώς παρακολουθούν τις εξελίξεις από την πρώτη στιγμή.
Το ΒΒC εκτός του ότι θα παρακολουθεί την ανασκαφική πορεία του έργου εξεδήλωσε άμεσο ενδιαφέρον για ολόκληρο το τηλεοπτικό υλικό που έχει καταγραφεί έως τώρα από την πρώτη ημέρα.
Παραγωγός του ΒΒC επισκέφθηκε το Σάββατο την Μεσολακκιά προκειμένου να διαπιστώσει την τεχνική υποδομή των επικοινωνιών της περιοχής που απαιτείται για τις μεταδόσεις ώστε να αποφευχθούν τυχόν απρόοπτα.
Βασικό πρόβλημα εντόπισαν στην διαμονή τους καθώς η πιο κοντινή και μοναδική πανσιόν απέχει 25 χιλιόμετρα. Έτσι θεωρούν ως πιο πιθανή λύση -πλην την εκμετάλλευση των χώρων του μεγάλου φορτηγού με τα μηχανήματα που μεταφέρουν -την τοποθέτηση ενός μεγάλου τροχόσπιτου.
Η αγωνία πάντως επιτείνεται για τα αποτελέσματα των ανασκαφών που αναμένονται σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις εντός των ερχόμενων δυο εβδομάδων. Μαζί και το ενδιαφέρον των ξένων μέσων ενημέρωσης.
«Πρέπει να είναι συλημένο κατά 90% από τυμβωρύχους των ρωμαϊκών χρόνων» πιθανολογούν κάποιοι αρχαιολόγοι για το εντυπωσιακό εύρημα, ενώ απορρίπτουν την πιθανότητα να πρόκειται για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, τον οποίο η πλειονότητα της αρχαιολογικής κοινότητας θεωρεί ότι βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια.
Ομως και την ερμηνεία ότι εδώ έχει ταφεί η Ρωξάνη, την οποία ο Κάσσανδρος θανάτωσε το 311 π.Χ. στην Αμφίπολη, όπως και ο γιος του στρατηλάτη, Αλέξανδρος Δ΄, δεν τη θεωρούν πολύ πιθανή.
Επισημαίνουν δε ότι ο Λέοντας της Αμφίπολης, που έστεκε στην κορυφή του τύμβου, υποδεικνύει ανδρική ταφή. Οσο για τον τάφο του γιου και νόμιμου διεκδικητή της εξουσίας του Μ. Αλεξάνδρου, δεν αμφισβητείται ότι βρίσκεται στις Αιγές, δίπλα στου παππού του, του Φιλίππου Β΄. Θα πρέπει να βρεθούν πολύ ισχυρά στοιχεία (επιγραφή) και βέβαια ταφή εφήβου για να ανατραπούν όλα αυτά.
Η πιο κοντινή θεωρία στο μυστικό του τύμβου φαίνεται να αφορά τους συμπολεμιστές του Μ. Αλεξάνδρου, στρατηγούς και ναυάρχους. Οπως τον κρητικής καταγωγής Νέαρχο, που υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του, ή τον ναύαρχο Λαομέδοντα. «Είναι η πρώτη γενιά που επιστρέφει το 320 π.Χ. στη Μακεδονία, έχει οικονομική άνεση αλλά και τη δυνατότητα μιας τέτοιας κατασκευής. Στο τέλος του 4ου αι. π.Χ., η στρόφιγγα με τα χρήματα από την Ανατολή κλείνει γιατί δημιουργούνται πια τα αυτόνομα κράτη», τονίζουν στην «Κ» σημαίνοντες αρχαιολόγοι. Δεν αποκλείουν, τέλος, το μνημείο να είναι πολυάνδρειο. Για όλα αυτά θα αποφανθούν οι ειδικοί. «Χρειάζεται να μείνουμε για λίγο μόνοι από δω και πέρα για να δουλέψουμε πραγματικά», ζητούν οι ανασκαφείς. Ας τους αφήσουμε. Η πολλή δημοσιότητα, εξάλλου, διευκολύνει τις υπερβολές. Παρότι τα κανάλια βρίθουν από ρεπορτάζ, με σαφείς υπαινιγμούς ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ας θυμόμαστε ότι το ίδιο προνόμιο διεκδικούν χώρες από την Ινδία και το Ουζμπεκιστάν ώς το Ιράν και την Αίγυπτο. Αλλωστε, στην Αλεξάνδρεια υπήρχε το μαυσωλείο του που έγινε γνωστό ως «Σώμα» ή «Σήμα», που επισκέφθηκαν προσωπικότητες της Ιστορίας, όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο αυτοκράτορας Αύγουστος.
(πηγή: thousandnews – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
Διαβάστε επίσης:
Τα κρυμμένα μυστικά του τάφου στην Αμφίπολη – Φόβοι πως οι τυμβωρύχοι πρόλαβαν τους αρχαιολόγους
Μετά την Αμφίπολη, νέο σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα! – Βρέθηκε ο πρώτος ανθρώπινος τάφος στην Κύπρο