Ελλάδα

Ενεργειακός πόλεμος πίσω από τη “μάχη” της Κριμαίας – Πως θα ωφεληθεί η Ελλάδα;

Σε διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα έχει εξελιχεί το θέμα της Ουκρανίας μετά την ρωσική επέμβαση στην Κριμαία. Πως το ενεργειακό "χαρτί" του φυσικού αερίου μπορεί να ωφελήσει την Ελλάδα αν η Ρωσία δε τα βρει με το Κίεβο.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη το γεωστρατηγικό παιχνίδι στην διπλωματική σκακιέρα.

De facto ρωσική η Κριμαία…

Οπως δήλωσε στο Newsit o Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστήμιου, Κωνσταντίνος Φίλης “η Κριμαία είναι μια περιοχή που βρίσκεται υπο τον de facto έλεγχο της Ρωσίας και μάλιστα τις τελευταίες μέρες, με την απροθυμία ή την αδυναμία παρέμβασης ουσιαστικής, είτε από την πλευρά της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, είτε από πλευράς Δύσης προς το Κρεμλίνο, η Μόσχα έχει καταφέρει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην χερσόνησο της Κριμαίας, τα οποία πολύ δύσκολα εως και απίθανα, θα αμφισβητηθούν από την οποιαδήποτε επόμενη Ουκρανική κυβέρνηση.

Το νέο στάτους της Κριμαίας έχει ως στόχο από την πλευρά της Ρωσίας να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πίεσης έναντι της όποιας μελλοντικής ουκρανικής κυβέρνησης

Η Κριμαία έτσι και αλλιώς απολάμβανε ένα ειδικό καθεστώς, ήδη από την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας το 1991, με δικής της βουλή και δική της κυβέρνηση, ωστόσο η μεγάλη διαφορά πλέον είναι οτι η Κριμαία δε θα παίρνει εντολές από το Κίεβο ως προς το πως θα διαχειρίζεται τα δρώμενα στο εσωτερικό της αλλά είναι σαφές οτι οι εντολές αυτές θα προέρχονται από τη Μόσχα.

Ακούστε τη σχετική δήλωση του κ.Φίλη στο NewsIt…

Ο ενεργειακός “πόλεμος”

Η Ουκρανία και οι σχέσεις Κιέβου – Μόσχας, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Το 70% του ρωσικού αερίου που κατευθύνεται στην ευρωπαϊκή αγορά διέρχεται από την Ουκρανική επικράτεια. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι αν έχουμε μια σύγκρουση η οποία θα πάρει άλλες διαστάσεις από τις τωρινές, αυτό πιθανόν να πλήξει καίρια την τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής αγοράς και βέβαια η άλλη πτυχή της κρίσης εχει να κάνει με τις σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας σε οτι αφορά στο ενεργειακό με δύο διαστάσεις.

Η μία είναι οτι η Ρωσία , ως δώρο στον Γιανουκόβιτς για τη μη υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με τη Ε.Ε. μείωσε την τιμή από τα 400 δολλάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα στα 268,5 δολλάρια, τον προηγούμενο Δεκέμβριο, όμως έβαλε έναν όρο, οτι αυτή η συμφωνία θα αναθεωρείται σε τριμηνιαία βάση, πράγμα το οποίο δείχνει μια σχετική προνοητικότητα αλλά δείχνει επίσης και τη διάθεση της Ρωσίας να ελέγξει την Ουκρανία μέσα από την τιμή του φυσικού αερίου. Διότι όταν μείωθηκε η τιμή, η Ουκρανική οικονομία που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ανακουφίστηκε.

Αν τώρα ανέβει και πάλι η τιμή εκεί που βρισκόταν προ Δεκεμβρίου, αντιλαμβάνεστε οτι για την ιδιαίτερα ευάλωτη ουκρανική οικονομία, αυτή η εξέλιξη θα είναι περίπου καταστροφική.

Και το δεύτερο είναι το μεγάλο χρέος που έχει η Ουκρανία μέσω της GAZPROM το οποίο ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια δολλάρια, το οποίο αν γίνει άμεσα απαιτητό καταλαβαίνετε ότι η Ουκρανία σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να μπορέσει να αποπληρώσει αυτό το τεράστιο χρέος.

Οσο διατηρείται αυτή η κατάσταση ανωμαλίας στο εσωτερικό της χώρας είναι σαφές πως κανείς δε θα θελήσει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του, αναλαμβάνοντας το ανάλογο ρίσκο και αυτό ειναι κάτι που η Ρωσία γνωρίζει και το εκμεταλλεύεται” τόνισε ο κύριος Φίλης.

Πως μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα;

“Σε περίπτωση που οι εξελίξεις δεν είναι θετικές για τα ρωσικά συμφέροντα, είναι για εμένα δεδομένο πως παρά το υψηλό κόστος κατασκευής η Ρωσία θα επιταχύνει τις εξελίξεις σε ότι αφορά στην κατασκευή του αγωγού νοτίου ρεύματος, του περίφημου south stream o οποίος στον αρχικό του σχεδιασμό συμπεριελάμβανε και τη χώρα μας” εξηγεί ο κύριος Φίλης και συνεχίζει “και αυτό θα το κάνει γιατί θέλει να παρακάμψει την Ουκρανία, να περιορίσει την εξάρτησή της από αυτή και ο τρόπος για να το καταφέρει είναι η δημιουργία των δύο αγωγών, βορείου και νοτίου ρεύματος.

Ο αγωγός βορείου ρεύματος που δίνει απευθείας αέριο στη Γερμανία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στη Βόρεια θαλασσα έχει ήδη κατασκευαστεί και λειτουργεί.

Ο αγωγός νοτίου ρεύματος, παραπέμφθηκε στις καλένδες λόγω υψηλού κόστους αλλά αν η Ρωσία κρίνει οτι η κυβέρνηση στην Ουκρανία δεν είναι φιλική προς τα ρωσικά συμφέροντα, είναι βέβαιο οτι θα επιταχύνει τις εξελίξεις για την κατασκευή του south stream, κάτι που πρέπει και εμάς ως Ελλάδα να μας έχει σε μια διαρκή εγρήγορση” ειπε τέλος ο καθηγητής.

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIt ο κύριος Φίλης…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Στείλε στρατό στην Ουκρανία” είχε παρακαλέσει τον Πούτιν ο Γιανουκόβιτς – Κλίμα ψυχρού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία – Τέλος στα ρωσικά γυμνάσια 

Ψυχρός Πόλεμος! Αναστέλλεται κάθε στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Ρωσίας – 16.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην Κριμαία

Ρωσία – Ουκρανία: Σύγκριση δυνάμεων που προκαλεί απελπισία στο Κίεβο – Δείτε γράφημα

Γιατί ο Πούτιν κερδίζει -μέχρι στιγμής- τη “μάχη της Ουκρανίας” από τους Δυτικούς

Η Πολωνία βάζει επίσημα στο παιχνίδι και το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία

Αγριεύουν το παιχνίδι οι Αμερικανοί και απειλούν με αντίποινα για την Ουκρανία! Ομπάμα: Η Ρωσία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο

Είπε τελικά η Μέρκελ για τον Πούτιν ότι είναι σε άλλο κόσμο;

Θρίλερ στην Κριμαία! Τελεσίγραφο του ρωσικού στόλου στις ουκρανικές δυνάμεις: Παραδοθείτε, αλλιώς θα επιτεθούμε!

Οι επικίνδυνες κινήσεις της Ρωσίας “γκρεμίζουν” την οικονομία της χώρας

“Κάθε τίμημα” είναι έτοιμη να πληρώσει η Ρωσία για την Κριμαία! Οι Ευρωπαίοι στη γωνία!

Ουκρανός πρωθυπουργός: Δεν θα παραδώσουμε ποτέ την Κριμαία

Οι “Λύκοι της Νύχτας” του Πούτιν στην Κριμαία

Τιμοσένκο: η Ρωσία κήρυξε πόλεμο σε Ουκρανία, ΗΠΑ και Βρετανία

 

 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα