Ελλάδα

Επείγουσα έρευνα για το Φαρμακονήσι – Οι μαρτυρίες σοκ – «Αδειάζουν» την Ελλάδα Βρυξέλλες και Βερολίνο

Η τραγωδία στο Αιγαίο, ανοιχτά από το Φαρμακονήσι όπου τουλάχιστον 2 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 10 αγνοούνται έχει συγκλονίσει. Οι μαρτυρίες σοκάρουν, το Λιμενικό αρνείται τα πάντα και η Ελλάδα, χώρα που προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γίνεται αντικείμενο διεθνούς έρευνας.

Το ναυτοδικείο Πειραιά διέταξε ήδη επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να πέσει άπλετο φως στα αίτια που οδήγησαν στο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.

«Πλήρωσα για τη διαδρομή από Τουρκία στην Ελλάδα 6.500 ευρώ για μένα την γυναίκα μου και το παιδί μου. Η γυναίκα μου και το παιδί μου χάθηκαν» – Μάρτυρας

Την έρευνα είχε ζητήσει και η Διεθνής Αμνηστία, που απαίτησε επίσης να ασκηθούν διώξεις τους υπαίτιους, ενώ παρέμβαση για το θέμα έκανε ακόμη και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Οι μετανάστες που σώθηκαν έφτασαν χθες στον Πειραιά. Μια εικόνα γροθιά στο στομάχι, με ανθρώπους που ήλπιζαν σε ένα καλύτερο μέλλον να περιγράφουν, με δάκρυα στα μάτια και λυγμούς πως έζησαν τον εφιάλτη. Να κατηγορούν τους άνδρες του λιμενικού πως όχι μόνο δεν τους βοήθησαν, αλλά προσπάθησαν να τους «σπρώξουν» στην Τουρκία.

Υπάρχουν κι άλλες καταθέσεις όμως, όπου διασωθέντες δηλώνουν πως το λιμενικό τους βοήθησε και χωρίς τη συνδρομή του θα είχαν πεθάνει.

Οι καταθέσεις που σοκάρουν

Στο φως έρχονται οι καταθέσεις που έδωσαν οι διασωθέντες του ναυαγίου στον λιμενάρχη Λέρου. Καταθέσεις που αν αποδειχθούν αληθινές, μόνο ντροπή μπορούν να κάνουν κάποιον να αισθανθεί.

Οι καταθέσεις, που δημοσιεύει Το Βήμα συμπίπτουν με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το ναυάγιο: κακές καιρικές συνθήκες, το πλοιάριο ακυβέρνητο, το σκάφος του Λιμενικού το προσέγγισε προσπάθησε να το ρυμουλκήσει, το σχοινί έσπασε, προσπάθησαν να το «δέσουν» ξανά, δυο άτομα βρέθηκαν στη θάλασσα και παρά τις εντολές των λιμενικών, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στη μια πλευρά για να σώσουν τους συνταξιδιώτες τους και το σκάφος αναποδογύρισε.

Μάρτυρας Α

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ti γνωρίζετε για το περιστατικό;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ξεκινήσαμε από την Τουρκία με το ξύλινο σκάφος. Κάπου στη διαδρομή το σκάφος χάλασε και μείναμε ακυβέρνητοι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πήρε ο Τούρκος διακινητής τον άντρα μου στο κινητό του και του ζήτησε να του δώσει τον καπετάνιο να μιλήσουν. Εγώ μέσα στο σκάφος ήμουν μέσα στην καμπίνα με το παιδί μου. Όταν ξεκινούσαμε από την Τουρκία μας είπε ο Τούρκος διακινητής να μπούμε οι γυναίκες και τα παιδιά μέσα στην καμπίνα της βάρκας. Όταν χάλασε η βάρκα μας ήρθε το σκάφος του Λιμενικού μας πέταξε σχοινί και μας ρυμούλκησε. Κάπου στη διαδρομή είχαν μπει κάποια νερά μέσα στο σκάφος. Φώναξα στον άντρα μου ήρθε και πήρε εμένα και το παιδί μου έξω. Οι άλλοι άνδρες δεν ήρθαν να πάρουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους από μέσα. Δύο άτομα έπεσαν στη θάλασσα δεν ξέρω γιατί. Πήγαν όλοι από τη μία πλευρά της βάρκας να δούνε και λίγο μετά η βάρκα αναποδογύρισε. Όταν έπεσαν οι δύο στη θάλασσα οι άντρες του λιμενικού μας φώναζαν να κάτσουμε κάτω, να μείνουμε στη θέση μας. Όσοι μπορούσαμε να κολυμπήσουμε πήγαμε κοντά στο σκάφος και μας τράβηξαν πάνω.

«Έχασα τη μαμά μου ετών 35, την αδερφή μου ετών 13, τον αδερφό μου ετών 11 και τον αδερφό μου ετών 9» – Μάρτυρας

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες ήταν η καιρικές συνθήκες στην περιοχή;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ο καιρός ήταν πολύ κακός. Φυσούσε και είχε κόμματα και κουνιόταν η βάρκα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια η κατάσταση της βάρκας σας;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ• Μέτρια κατάσταση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κολύμβηση ξέρεις;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ Δεν ξέρω κολύμπι και δεν είχα σωσίβιο. Μόνο ο άντρας μου φορούσε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι πιστεύεις ότι θα είχε συμβεί αν το σκάφος του Λιμενικού δεν είχε έρθει να σας βρει;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Πιστεύω θα είχαμε πεθάνει όλοι μας. Ίσως να τουμπάριζε και μόνη της η βάρκα λόγω του καιρού.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά την διάσωση σας ποια η γνώμη σας για το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού και των Λιμενικών αρχών στη Λέρο;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ήταν πολύ καλή. Μας έδωσαν στεγνά ρούχα, μας έδωσαν νερό και φαγητό και αμέσως μας πήγαν στο νοσοκομείο. Εκεί μείναμε με τον άντρα μου και το μωρό μας για προληπτικούς λόγους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ Όχι.
Χάρτης του λιμενικού για τα όσα έγιναν το ξημέρωμα της 20ης Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι

Μάρτυρας Β

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι γνωρίζεται για το περιστατικό;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Πριν ξεκινήσουμε ο [———] μπήκε στη βάρκα μαζί με έναν Τούρκο ο οποίος του έδειχνε πως να οδηγάει τη βάρκα. Προφανώς δεν είχε ξαναοδηγήσει. Μετά γύρισαν, βγήκε ο Τούρκος και μπήκαμε εμείς μέσα στο σκάφος. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής χάλασε η μηχανή της βάρκας μας και μείναμε ακυβέρνητοι στη θάλασσα. Όταν μείναμε ακυβέρνητοι ο οδηγός της βάρκας πήρε κάπου τηλέφωνο μάλλον για βοήθεια. Λίγο μετά ήρθε το σκάφος του Λιμενικού και το πλήρωμα μας φώναζε να μείνουμε ήρεμοι και στις θέσεις μας. Έδεσαν το σκάφος με ένα σχοινί στην πλώρη και άρχισαν να μας ρυμουλκούν πίσω τους. Λίγο μετά έσπασε το ρέλι της βάρκας μας που είχε δεθεί το σχοινί. Το πλήρωμα σταμάτησε το σκάφος αμέσως και μας πέταξε το σχοινί να το δέσουμε. Εμείς το δέσαμε και συνεχίσαμε τη ρυμούλκηση. Κατά τη ρυμούλκηση τα κύματα ήταν μεγάλα και έμπαινε νερό μέσα στη βάρκα. Λίγο μετά έπεσαν δύο άτομα από μας στη θάλασσα. Εμείς μαζευτήκαμε να δούμε τι έγινε απότομα όλοι στη μία πλευρά της βάρκας. Το πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού μας φώναζε να μείνουμε στην θέση μας αλλά εμείς δεν το κάναμε. Όπως μετακινηθήκαμε απότομα η βάρκα αναποδογύρισε και; πέσαμε στη θάλασσα. Το πλήρωμα του σκάφους μας μάζεψε όσους είμαστε στην επιφάνεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες ήταν η καιρικές συνθήκες στην περιοχή;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ο καιρός ήταν χαλιά. Είχε πολλά κύματα και δεν μας είχαν δώσει σωσίβιο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ήταν η κατάσταση της βάρκας στην οποία είχατε επιβιβαστεί; ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Η βάρκα ήταν σχετικά καλή αλλά η μηχανή δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Χάλασε στη διαδρομή και μείναμε ακυβέρνητοι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κολύμβηση ξέρεις; Εχεις μπει σε βάρκα ξανά;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ Είχα κολυμπήσει σε ποτάμι που έχουμε στο Αφγανιστάν. Δεν έχουμε θάλασσα εκεί και δεν έχω ξαναμπεί σε βάρκα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά τη διάσωση σου ποια η γνώμη σου για την συμπεριφορά και τις συνθήκες κράτησης σου;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ; Δεν έχω κανένα παράπονο. Στο νησί μας συμπεριφέρθηκαν καλά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Όχι.

Μάρτυρας Γ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι γνωρίζεται για το περιστατικό;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ξεκινήσαμε από την Τουρκία με τη βάρκα. Η βάρκα χάλασε. Κάτι έμαθε η μηχανή της. Μετά από λίγο ήρθε το Σκάφος του Λιμενικού και έδεσε τη βάρκα μας με το δικό τους στο μπροστά μέρος και άρχισε να μας τραβάει. Μετά το ρέλι που είχε δεθεί το σχοινί έσπασε. Πανικοβληθήκαμε και αυτοί μας φώναζαν να ηρεμήσουμε. Μας πέταξαν ξανά το σχοινί και το δέσαμε ξανά στη δικιά μας. Τους είπαμε ότι έχουμε παιδιά και δεν θέλουμε να πεθάνουμε. Άρχισαν να μας τραβάνε ξανά, είχε κύματα όμως και άρχισε το νερό να μπαίνει στη βάρκα μας. Ξαφνικά δύο άτομα από τη βάρκα μας έπεσαν στη θάλασσα, Στο πίσω μέρος της βάρκας κάπου στη μηχανή είχαν μπει νερά. Εμείς μετακινηθήκαμε όλοι απότομα από την άλλη μεριά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες ήταν η καιρικές συνθήκες στην περιοχή;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ο καιρός ήταν καλός όταν ξεκινήσαμε από την Τουρκία. Πιο μετά και περίπου στις δώδεκα χάλασε και άρχισε να κουνάει η βάρκα μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ήταν η κατάσταση της βάρκας στην οποία είχατε επιβιβαστεί;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Μέτρια κατάσταση, ούτε παλιά ούτε καινούρια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κολύμβηση ξέρεις1
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Δεν ξέρω κολύμβηση δεν έχω ξαναμπεί σε βάρκα και δεν είχα σωσίβιο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα ονόματα των ανθρώπων που έχεις χάσει;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Τα στοιχεία αυτών που έχασα είναι τα εξής η μαμά μου ετών 35, η αδερφή μου ετών 13, ο αδερφός μου ετών 11 και ο αδερφός μου ετών 9.

Μάρτυρας Δ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι γνωρίζεται για το περιστατικό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ξεκινήσαμε από Τουρκία και κατά τη διάρκεια της διαδρομής η μηχανή του σκάφους μας χάλασε. Λίγο μετά ήρθε το σκάφος του Λιμενικού το οποίο μας έδεσε ένα σχοινί και άρχισε να μας τραβάει. Το σχοινί το έδεσαν στην πλώρη της βάρκας μας και μας τραβούσαν πίσω τους. Λίγο μετά το σχοινί που μας είχαν δέσει έσπασε και αυτοί το ξαναέδεσαν. Πιο μετά το σκάφος το δικό μας άρχισε να βάζει νερά από μία τρύπα. Στη συνέχεια η βάρκα μας αναποδογύρισε και πέσαμε στο νερό. Αμέσως ξεκίνησαν να μας μαζεύουν μέχρι να βγούμε όλοι αυτοί, που είχαμε πέσει στη θάλασσα έξω.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Την τρύπα την είδατε εσείς;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ Οχι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ήταν αξιόπιστο το σκάφος;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Η βάρκα ήταν παλιά και η μηχανή δεν ήταν καλή, αφού χάλασε και μείναμε ακυβέρνητοι. Έπεσαν δύο άτομα στη θάλασσα, δύο άντρες. Μετά μαζευτήκαμε όλοι στη μία πλευρά του σκάφους οπότε πήρε κλίση, ανετράπη και πέσαμε στη θάλασσα. Άμεσα ήρθε το πλήρωμα του Λιμενικού και μας μάζεψε όλους όσους είχαμε πέσει στη θάλασσα. Μετά από δύο λεπτά βούλιαξε η βάρκα μας. ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν μετακινηθήκατε όλοι στη μία πλευρά σας είπαν από το πλήρωμα να φύγετε από εκεί και να μείνετε στη θέση σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μας το είπαν ναι, αλλά εμείς δεν ακούσαμε γιατί θέλαμε να δούμε τι συνέβη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή του συμβάντος; Είχε η βάρκα σωσίβια;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ο καιρός ήταν άσχημος, είχε μεγάλα κύματα, και φυσούσε πολύ. Η βάρκα δεν είχε σωσίβια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: γνωρίζεις κολύμβηση; Εχεις ξαναμπεί σε βάρκα;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Οχι δεν γνωρίζω κολύμπι ούτε έχω μπει ξανά σε βάρκα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θυμάστε πόσα άτομα ήταν μέσα στην καμπίνα της βάρκας σας; ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Νομίζω έντεκα γυναίκες και παιδιά.

ΕΡΩΤΗΣΗ Σας είχαν δώσει οι Τούρκοι διακινητές εντολές να μείνετε στο κάτω μέρος του σκάφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Οχι
ΕΡΩΤΗΣΗ Αν δεν ερχόταν το σκάφος του Λιμενικού θα είχατε διασωθεί;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Οχι θα είχαμε πεθάνει.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οταν μείνατε ακυβέρνητοι καλέσατε κάποιον για βοήθεια στην Τουρκία Ποιον και τι συνέβη;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Οχι δεν καλέσαμε κανέναν για βοήθεια, ούτε είχε κοντά κάποιο Τούρκικο σκάφος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά την διάσωση σας ποια ήταν η συμπεριφορά του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού και του προσωπικού του Λιμεναρχείου;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Είμαστε ευχαριστημένοι με τη βοήθεια στη Λέρο.

Μάρτυρας Ε

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος είχε τη διακυβέρνηση της βάρκας από όταν ξεκινήσατε από Τουρκία μέχρι να φτάσετε στην Ελλάδα;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Την βάρκα από την αρχή οδηγούσε το πρόσωπο που μου υποδεικνύετε στην φωτογραφία με στοιχεία [=======]. Ήταν μόνος του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μιλούσε στο τηλέφωνο. Δεν ξέρω με ποιον ή σε ποια γλώσσα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχε σωσίβια η βάρκα;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Μας είχαν πει οι Τούρκοι πριν ξεκινήσουμε ότι θα μας έδιναν ατομικά σωσίβια όταν θα μπαίναμε στη βάρκα αλλά δεν μας έδωσαν ποτέ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπήρχαν αναμμένοι οι φανοί ναυσιπλοΐας;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Μόνο τον κόκκινο και πράσινο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια η κατάσταση της βάρκας και της μηχανής στην οποία είχατε επιβιβαστεί;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Δεν ήταν ούτε παλιά ούτε καινούρια αλλά πριν φτάσουμε στην Ελλάδα έσβησε η μηχανή.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το μέγεθος της βάρκας ήταν αρκετό για είκοσι οκτώ άτομα? ΑΠΟΚΡΙΣΗ; Ήταν εντάξει δεν ήμασταν στριμωγμένα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα πληρώσατε στους Τούρκους διακινητές;
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Πλήρωσα για τη διαδρομή από Τουρκία στην Ελλάδα 6.500 ευρώ για μένα την γυναίκα μου και το παιδί μου στους Τούρκους διακινητές. Η γυναίκα μου και το παιδί μου χάθηκαν στην βύθιση του ξύλινου αλιευτικού στο οποίο επιβαίναμε.

Μάλστρομ: Έχουμε κάνει πολλά για την Ελλάδα

Η Γερμανία και η Σουηδία έχουν δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για την Ελλάδα λέγοντας ότι «έχουμε κάνει πολλά για την Ελλάδα στο θέμα της μετανάστευσης».

Έσπευσε πάντως να παραδεχτεί ότι «έχουμε υποχρέωση όλοι στην ΕΕ να βοηθήσουμε» και συμπλήρωσε ότι «είμαστε σε στενή συνεργασία με τους Έλληνες υπουργούς, προκειμένου να φτιάξουμε ένα πιο λειτουργικό σύστημα ασύλου». Εξέφρασε τη λύπη της για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι και την επιθυμία να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για το γεγονός.

Εκτός όμως από τις Βρυξέλλες και η Γερμανία «αδειάζει» την Αθήνα για την φημολογούμενη πρακτική της «άτυπης επαναπροώθησης». Το θέμα έφτασε, μέσω του κόμματος Die Linke στη γερμανική Βουλή, με την ερώτηση προς την κυβέρνηση να βασίζεται σε έρευνα της γερμανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης PRO ASYL για «συστηματικές άτυπες επαναπροωθήσεις» (push-backs) προσφύγων στην Τουρκία.

Η πρακτική αυτή εντός της ελληνικής επικράτειας στο Αιγαίο και στον Έβρο χαρακτηρίζεται ως παράνομη επειδή δεν δίνει στους πρόσφυγες τη δυνατότητα πρόσβασης σε διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Στην απάντηση της η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι γνωρίζει την σχετική έκθεση, αλλά ότι πέραν αυτού δεν έχει σχετική ενημέρωση για «συστηματικές επαναπροωθήσεις». Παραδέχεται όμως ότι είναι ενήμερη για το γεγονός ότι η FRONTEX έχει απευθυνθεί στις ελληνικές αρχές για πιθανές «παράνομες» επαναπροωθήσεις προσφύγων.

«Μας είχαν πει οι Τούρκοι πριν ξεκινήσουμε ότι θα μας έδιναν ατομικά σωσίβια όταν θα μπαίναμε στη βάρκα αλλά δεν μας έδωσαν ποτέ» – Μάρτυρας

Σύμφωνα με την PRO ASYL, Γερμανός αστυνομικός συμμετείχε σε ελληνική επιχείρηση “push-back” ή σε κάποια άλλα επιχειρησιακά μέτρα ελληνικών αρχών. Το Βερολίνο, φυσικά, το διέψευσε.

Η γερμανική κυβέρνηση αποφεύγει να ασκήσει άμεση κριτική στην Ελλάδα. Εμμέσως όμως το Βερολίνο εκφράζει σε αρκετά σημεία τη δυσαρέσκεια του για τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφύγων από τις ελληνικές αρχές. Στην απάντηση που κατέθεσε εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, ο υφυπουργός εσωτερικών Όλε Σμιτ, αναφέρεται για παράδειγμα ότι η Γερμανία παραιτείται ως τις 12 Ιανουαρίου 2015 από το δικαίωμα της να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν έρθει από τη συγκεκριμένη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φαρμακονήσι.eu: Το logo της ελληνικής προεδρίας μετά την τραγωδία

Βενιζέλος: Ατυχέστατη η δήλωση του Βαρβιτσιώτη για το Φαρμακονήσι

Διεξοδική έρευνα για το Φαρμακονήσι ζητεί η Διεθνής Αμνηστία

Με δάκρυα στα μάτια στον Πειραιά οι ναυαγοί απ’ το Φαρμακονήσι

Τι λέει το Λιμενικό για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι – Διαψεύδει καταγγελίες των παράνομων μεταναστών

Φαρμακονήσι: Η τραγωδία συνεχίζεται – Βρέθηκαν οι σοροί 11χρονου παιδιού και γυναίκας στα τουρκικά παράλια!

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα