Ελλάδα

Επιδότηση στους φοιτητές που θα μετακινηθούν λόγω “Αθηνάς”

Την πρόθεση του να επιδοτηθούν όσοι φοιτητές θα μετακινηθούν λόγω της συγχώνευσης της σχολής τους, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε, για άλλη μια φορά, στην κατάσταση, που επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε, ότι αυτό το μοντέλο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, ξεχείλωσε. Δημιουργήθηκαν 40 Ιδρύματα, 536 τμήματα, και πολλές φορές τα γνωστικά αντικείμενα δεν λογοδοτούν ούτε σε επιστημονική αναγκαιότητα, ούτε στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Μάλλον, αυτά τα πτυχία είναι ο προθάλαμος στην ανεργία. Είναι πτυχία με γνωστικά αντικείμενα, τα οποία έχουν οδηγήσει τους νέους μας, σε αυτά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σήμερα. Έπρεπε λοιπόν αυτό το σύστημα να εξορθολογιστεί. Έπρεπε να μαζέψουμε αυτό το ξεχείλωμα, να το νοικοκυρέψουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε γνωστικά αντικείμενα τα οποία θα είναι εφόδια στους νέους μας, για να μπορούν να βρουν εργασία. Και όχι μόνο εργασία. Αλλά να έχουν αποκτήσει και καλύτερη γνώση».

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ιδιαίτερα ότι με το σχέδιο «Αθηνά» γίνεται προσπάθεια «ομογενοποίησης» των γνωστικών αντικειμένων, που ήταν διάσπαρτα σε διάφορα ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ), έτσι ώστε να καταλήγουν οι σπουδές σε ένα ισχυρό πτυχίο. Ο υπουργός έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα.

« Αντιληφθείτε τώρα» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, « τους αποφοίτους αυτών των τμημάτων, όταν έχουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο και με τα Πανεπιστήμια. Επρεπε ουσιαστικά να «μαζευτεί», να γίνουν ομογενή γνωστικά αντικείμενα, τα οποία θα δίνουν ευρύτερες δυνατότητες στους αποφοίτους για να βρούνε δουλειά. Εκεί λοιπόν δύο τινά συμβαίνουν: Φτιάξαμε τις Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας που δίνει στα παιδιά ένα ισχυρότερο πτυχίο και τα παιδιά όταν πηγαίνουν σε αυτό το τμήμα, δεν χάνουν το γνωστικό αντικείμενο τους στο τμήμα το οποίο εισήλθαν. Μπαίνει ως κατεύθυνση».

Ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στην επιδότηση των μετακινούμενων φοιτητών τόνισε : «Εκεί που θα υπάρξουν τελικά μεταφορές φοιτητών, θα υπάρξει μέριμνα, από το Υπουργείο, ώστε να υπάρξει επιδότηση, να μην υπάρξει το κόστος στην οικογένεια. Αλλά το όφελος για την οικογένεια και τον φοιτητή, τον σπουδαστή, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το πρόσκαιρο κόστος, το οποίο θα επιβαρυνθούμε εμείς ως Πολιτεία. Το όφελος είναι, ότι αυτό το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο οδηγεί σε μια έξοδο των νέων μας, σε μια νέα μετανάστευση, και χάνουμε τον ανθό της κοινωνίας μας, θα σταματήσει» . Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη : «Εάν από τους 250.000 φοιτητές υπάρξει ανάγκη στο τέλος να μεταφερθούν κάποιοι 5.000-10.000, (θα δούμε πόσοι είναι), θα υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία. Θα υπάρξει επιδότηση, ώστε να μην επιβαρυνθεί η μέση ελληνική οικογένεια. Σε αυτό είμαι ξεκάθαρος».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος όμως αναφέρθηκε και στο θέμα του διαλόγου, για το σχέδιο «Αθηνά» ο οποίος συνεχίζεται, λέγοντας :«Καταρχήν γίνεται ένας διάλογος εδώ και 4-5 μήνες, ο οποίος είναι ουσιαστικός, όχι προσχηματικός. Κάθε μέρα βλέπουμε φορείς από κάθε πόλη. Βλέπουμε Πανεπιστημιακούς, βλέπουμε συναδέλφους, βλέπουμε Προέδρους, βλέπουμε Πρυτάνεις, βλέπουμε Δημάρχους, βλέπουμε Βουλευτές, βλέπουμε νεολαίους, βλέπουμε φοιτητές, σπουδαστές. Κάθε μέρα γίνεται αυτό εδώ και 3 μήνες. Το δεύτερο είναι ότι έχουμε ανοίξει ένα διαδικτυακό κόμβο, που απαντάμε σε όλα τα ερωτήματα τα οποία τίθενται.Γίνεται μια ανταλλαγή απόψεων έτσι ώστε οι νέοι και οι νέες συμμετέχουν και απαντάμε.

Έτσι είναι και αυτός ο διάλογος, το επαναλαμβάνω, δεν είναι προσχηματικός. Διότι κάποιοι έλεγαν στην αρχή ότι δεν κάνουμε διάλογο.

Αυτό το οποίο όμως προέχει, είναι να βρούμε τον βέλτιστο κοινό τόπο. Δεν πρόκειται για μία ιδεοληψία του νυν Υπουργού ότι δηλαδή θέλει να κάνει μία αλλαγή. Εδώ θέλουμε να βρούμε το βέλτιστο κοινό τόπο, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας καλύτερες ευκαιρίες. ‘Αρα είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, ο οποίος συνεχίζεται. Αύριο θα δούμε την Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ, που έχει συγκεκριμένες προτάσεις, την Τρίτη θα δούμε τη ΔΗΜΑΡ, που έχει καταθέσει πολύ σημαντικές προτάσεις. Όλα αυτά τα συμπεριλαμβάνουμε, ώστε στο τέλος του μηνός να έχουμε το τελικό Σχέδιο.

Αλλά επαναλαμβάνω, η μόνη μας μέριμνα, ο μόνος μας γνώμονας είναι να μπορέσουμε στον ανθό της κοινωνίας, στους νέους ανθρώπους, να δώσουμε τη δυνατότητα να σπουδάζουν σε Τμήματα με καθηγητές, όχι «κουφάρια αδειανά», σε Τμήματα με αναβαθμισμένα πτυχία, που θα τους δώσουν και γνώση και καλύτερη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης».Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε επίσης και στη σύνδεση της αναδιάρθρωσης του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας , λέγοντας : «Λειτουργούμε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ότι εάν δείτε την αποτύπωση του νέου Ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, προσπαθούμε να τον συναρθρώσουμε με τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Γι’ αυτό θα δείτε ότι προσπαθούμε σε περιφέρειες που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, ως χώρα, σε τομείς παραγωγής, να έχουμε και Τμήματα και Σχολές, οι οποίες ανταποκρίνονται, όσον αφορά στα γνωστικά τους αντικείμενα, σε αυτούς τους τομείς παραγωγής. Θα σας πω δύο, τρία παραδείγματα εν τάχει. Μεσολόγγι: ιχθυοκαλλιέργειες. Θήβα και Κατερίνη: διαμετακομιστικό εμπόριο. Κιλκίς: κλωστοϋφαντουργία. Έξι πόλεις που έχουμε στην περιφέρεια, φυτικής και ζωικής παραγωγής. Τέτοιες κινήσεις, ώστε να συνδέσουμε τη γνώση με την παραγωγή. Αυτό είναι το ένα σκέλος. Το δεύτερο είναι ότι μελετάμε το σύστημα του επαγγελματικού προσανατολισμού, μελετάμε το σύστημα το «dual track» που έχουν οι Γερμανοί, να δούμε και την ενδυνάμωση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, για να μπορέσουμε να δώσουμε στους νέους μας μεγαλύτερη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης».Ο κ. Αρβανιτόπουλος όμως αναφέρθηκε και στο θέμα των μετεγγραφών τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Θεσπίσαμε ένα νόμο, ο οποίος παίρνει υπ’ όψη του όλα τα κοινωνικά κριτήρια και τους πολύτεκνους και τους τριτέκνους και τις μονογονεϊκές οικογένειες και ούτω καθ’ εξής. ‘Αρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία της εφαρμογής αυτή η τροπολογία που έχουμε κάνει για τις μετεγγραφές. Να δούμε τι δεν θα καλυφθεί, να δούμε μετά από την συγχώνευση των Τμημάτων , δηλαδή το νέο Ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας πώς τοποθετούμεθα, και από εκεί και πέρα θα δούμε αν χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις». Ο υπουργός Παιδείας όμως βρήκε την ευκαιρία να θίξει και το θέμα των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» .« Είναι παιδιά», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, « που για λόγους δυσκολίας επειδή εργάζονται, δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Σ’ αυτή την περίοδο της κρίσης, θεσπίσαμε τη δυνατότητα δύο εξεταστικών, μία το Φεβρουάριο και μία τον Ιούνιο – εξεταστικές για τους επί πτυχίω- για να μπορέσουν, όσοι χρωστάνε μαθήματα, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να βγουν στην αγορά, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές τους, με ένα πτυχίο. Θα έκανα έκκληση , όσα παιδιά μπορούν, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Γιατί αυτό, και μεγαλύτερες δυνατότητες θα τους δώσει, και επιπλέον, θα δώσει και στους ενεργούς σήμερα φοιτητές , περισσότερους πόρους, τους οποίους χρειαζόμαστε μέσα στα Ιδρύματα. Είναι, δηλαδή, προς όφελος και των δύο πλευρών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παίρνουν πίσω πολλές αλλαγές στο σχέδιο Αθηνά σε ΑΕΙ ΤΕΙ – Δεν μετακινούνται 10.000 φοιτητές

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα