Τρίτη, 26 Νοε.
10oC Αθήνα

Επιτέλους: η Κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο τους αλευροβιομήχανους

,,

Μήνυμα και σε άλλους που θέλουν ανατιμήσεις ήταν το τελεσίγραφο που έστειλε η Κυβέρνηση στους αλευροβιομήχανους παραπέμποντας το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

χρησιμοποιώντας και το “χαρτί” της Ε.Ε. που με την ανακοίνωσή της μιλάει για μηδενικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά από το εμπάργκο στα σιτηρά που επέβαλε η Ρωσία.

Τα πυρά πλέον εναντίον των βιομηχάνων είναι ομαδικά και μιλούν για τεχνητή κρίση κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αφού και στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Newsit οι αγρότες καταγγέλλουν ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες από σιτηρά που αγοράστηκαν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές πριν ξεσπάσει η “κρίση”. Η Κυβέρνηση έκανε σαφή την πρόθεσή της. “Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα” είπε ο Γ.Γ. Του υπουργείου Εμπορίου.

Η κίνηση ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της Ε.Ε. πως “η Ευρωπαϊκή Ενωση εισάγει λιγότερους από ένα εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ένωσης ανέρχεται σε 280-300 εκατομμύρια τόνους ετησίως” και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο για επέμβαση στην αγορά. Η παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αποτελεί άλλωστε και ένα μήνυμα της Κυβέρνησης προς όλους εκείνους που εν μέσω κρίσης και με διάφορα μέσα θα προσπαθήσουν να επιβάλουν ανατιμήσεις.

Βρίσκουν την ευκαιρία για κερδοσκοπία

Το ανακοίνωσαν και το πράττουν οι αλευροβιομήχανοι πως θα αυξήσουν τις τιμές στα σιτηρά. Βρίσκουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν αφού θέλουν να πουλήσουν το σιτάρι που έχουν στις αποθήκες τους και έχουν αγοράσει φθηνά στις τιμές που πωλείται σήμερα. Χρησιμοποιούν το παιχνίδι που παίζεται το τελευταίο διάστημα με τις διεθνείς τιμές των σιτηρών και να βγάλουν υπερκέρδη.

“Κερασάκι στην τούρτα” για τους αλευροβιομήχανους είναι η καταστροφικές πυρκαγίες στη Ρωσία που εκτόξευσαν την τιμή των σιτηρών. Τον Μάιο τα σιτηρά πωλούνταν προς 160 ευρώ τον τόνο, τον Ιούνιο προς 170 τον Ιούλιο 180 ευρώ και πριν καν σβήσουν οι φλόγες στην Ρωσία η τιμή στη χώρα μας εκτοξεύθηκε στα 260 ευρώ τον τόνο. Όλα αυτά την ώρα που το παγκόσμιο απόθεμα (περίσσευμα) σύμφωνα με τους Αμερικανούς, όταν κλείσει το 2010, θα φθάνει τους 175 εκ. τόνους.

Και όμως παρά το τεράστιο απόθεμα παγκοσμίως οι αλευροβιομήχανοι προειδοποιούν για νέες αυξήσεις με τον πρόεδρο της Ένωσης Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας Κ. Λούλη να δηλώνει στο Newsit πως “όλη αυτή η αναστάτωση με την τιμή του σιταριού είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι καθώς το κάθε νοικοκυριό το πολύ να επιβαρυνθεί με 2,5 ευρώ το μήνα για την αγορά άρτου”. Ωστόσο, πολλοί αλευροβιομήχανοι έχουν αποθέματα στις αποθήκες τους όμως από ότι φαίνεται προσπαθούν να προλάβουν τις αυξήσεις όταν θα αγοράσουν αυτοί ώστε να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη. Γι αυτό και έσπευσαν να βγάλουν ανακοινώσεις για τις αυξήσεις που θα επιβάλουν στο σιτάρι που πωλούν.

Το περίεργο στην υπόθεση είναι πως η Ρωσία δεν αποτελεί τον βασικό προμηθευτή της χώρας μας σε σιτηρά. Ουγγαρία, Γαλλία, Ουκρανία και Καζακστάν είναι οι βασικοί μας προμηθευτές με την Ρωσία να καταλαμβάνει ένα μικρό μέρος της πίτας με μόλις 28 χιλ. τόνους σιταριού το χρόνο.

Και όλα αυτά ενώ η Ουκρανία, μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγούς σιτηρών στον κόσμο που έχει πληγεί από τον καύσωνα, ανέβαλε την αναμενόμενη για σήμερα- απόφασή της για περιορισμό των εξαγωγών της. Η εξέταση του θέματος παραπέμφθηκε στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, που είναι προγραμματισμένο για τις 25 Αυγούστου.

Το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών, το οποίο ετέθη σε ισχύ από την Κυριακή στη Ρωσία, θα έχει “σχεδόν μηδενική” επίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ και οι Αμερικανοί ήδη έχουν ανακοινώσει πως “δεν είναι ρεαλιστικές οι εκτιμήσεις για επισιτιστικό πρόβλημα”.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας μιλώντας στο Newsit τόνισε πως οι τιμές του σιταριού και του ψωμιού έχουν τοποθετηθεί σε υψηλά επίπεδα. “Με την ύφεση στις τιμές του σιταριού της προηγουμενης 2ετίας θα περίμενε κανείς οι τιμές στα αγαθά αυτά να πέσουν κάτι που όμως δεν έγινε. Είναι αδικαιολόγητη η οποιαδήποτε αύξηση “. Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ εξέφρασε την ανησυχία πως από την αύξηση θα “χτυπηθούν” οι κτηνοτρόφοι και οι γαλακτοπαραγωγοί “και θα βρουν την ευκαιρία οι γαλακτοκομικές εταιρείες να αυξήσουν την τιμή του γάλακτος”. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι θέσεις των αρτοποιών που ήδη έχουν πάρει τις νέες αυξημένες τιμές για τα άλευρα που θα παραγγείλουν.

Την άσχημη κατάσταση, που θυμίζει αρκετά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του 2008 με το σιτάρι, επιτείνει η απόφαση του κύριου προμηθευτή της χώρας μας, Ουκρανίας να περικόψει τις εξαγωγές της στα 3,5 εκατομμύρια τόνους σιταριού. Την ίδια ώρα κια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να βάλει φρένο στην κερδοσκοπία με τις τιμές του σίτου.

Σε ανακοίνωση της διαβεβαιώνει ότι το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών θα έχει σχεδόν μηδενική επίπτωση σε ότι αφορά την επάρκεια του προϊόντος στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε