Όλο και διογκώνεται ο αριθμός των πολιτών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, με την κυβέρνηση να εξετάζει την υιοθέτηση ενός μοντέλου που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε κούρεμα των επισφαλών δανείων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, πρόκειται για το ιρλανδικό μοντέλο, σε ελληνική όμως παραλλαγή, το οποίο εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στους δανειολήπτες να ξεμπλοκάρουν τις υποχρεώσεις τους και στις τράπεζες να συγκενρώσουν χρήματα που θεωρούσαν χαμένα, με τις διαδικασίες να αρχίζουν από το 2014.
Μάλιστα, η πίεση για την επίσπευση αυτής της διαδικασίας φαίνεται να γίνεται μεγαλύτερη, δεδομένου ότι από τον Σεπτέμβριο παύει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές από την κυβέρνηση, το ιρλανδικό μοντέλο είναι το επικρατέστερο, διότι προβλέπει εξατομικευμένα κριτήρια κουρέματος των δανείων, μέσα από την παρακολούθηση του τρόπου διαβίωσης των δανειοληπτών από ειδικές επιτροπές νομικών και οικονομολόγων.
Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη των αυτών των επιτροπών -που ονομάζονται Insolvency Practioners και ορίζονται από την κεντρική τράπεζα της χώρας και το υπουργείο Οικονομικών- θα μελετούν τα στοιχεία του εκάστοτε δανειολήπτη, όπως αποδείξεις και οποιοδήποτε είδους έξοδα.
Παράλληλα, θα έχουν το δικαίωμα να εισπράττουν τις οφειλές, αντί των τραπεζών, καθώς πολλά από τα “κόκκινα δάνεια” δεν αφορούν μόνο μια, αλλά πολλές τράπεζες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια των υπό εκκαθάριση τραπεζών
Σκληρά τα νέα κριτήρια για τα δάνεια – Αυστηρότερη η εγκύκλιος της ΚΤΚ
Τραπεζικό απόρρητο τέλος! Όλα τα στοιχεία από τις τράπεζες στην εφορία
Πλειστηριασμοί: 150.000 θα χάσουν τα σπίτια τους