Τετάρτη, 24 Ιουλ.
34oC Αθήνα

F-35: Έπεσαν οι υπογραφές για την προμήθεια των μαχητικών από την Πολεμική Αεροπορία

F-35: Έπεσαν οι υπογραφές για την προμήθεια των μαχητικών από την Πολεμική Αεροπορία

Την LoA για την προμήθεια των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 υπέγραψαν η Πολεμική Αεροπορία και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Η LoA έχει δυναμική σύμβασης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οριστικοποιείται το εξοπλιστικό πρόγραμμα στρατηγικής σημασίας για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η συμφωνία, όπως έχει αποκαλύψει το Onalert.gr, αγγίζει τα 3,47 δισ. και περιλαμβάνει εκτός από τα μαχητικά F-35, επιπλέον δύο κινητήρες, τέσσερις εξομοιωτές, την εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών, ώστε να πιστοποιηθούν στον τύπο του μαχητικού αλλά και FOS για πλήρη τεχνική υποστήριξη, η οποία θα αφορά τα τέσσερα πρώτα χρόνια έπειτα από την απόκτηση τους με option για ανανέωση σε βάθος χρόνου.

Στο τελικό ποσό δεν περιλαμβάνονται όπλα, καθώς αυτά θα αποκτηθούν με άλλες συμφωνίες και έπειτα από διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς. Mε την υπογραφή της LOA δεσμεύονται τα slots στο εργοστάσιο της Lockheed Martin, στα οποία θα ξεκινήσει η κατασκευή των μαχητικών.

Η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα F-35 εντός του 2028, τα οποία όμως αρχικά θα παραμείνουν σε αμερικανικό έδαφος προκειμένου σε αυτά να εκπαιδευτούν οι πρώτοι 16 ιπτάμενοι της HAF που θα μεταβούν στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και 6 εκπαιδευτές. Τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς αναμένονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα πιθανότατα εντός του 2030.

Πηγή: OnAlert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις