Site icon NewsIT
16:58 | 13.02.25

F-35: Η Πολεμική Αεροπορία έκανε αυτοψία σε βάσεις του εξωτερικού για να προετοιμάσει την «φωλιά» των ελληνικών stealth μαχητικών

Φωτογραφία U.S Air Force/DVIDS

Newsit Newsroom

Η αεροπορική βάση στην οποία θα εδρεύουν τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς θα είναι η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα

Πολύτιμα συμπεράσματα που θα βοηθήσουν την Πολεμική Αεροπορία να κατασκευάσει τη «φωλιά» των F-35 στην Ανδραβίδα προέκυψαν από την αυτοψία κλιμακίου Ελλήνων Αξιωματικών σε πέντε συμμαχικές αεροπορικές βάσεις, όπου φιλοξενούνται τα stealth μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς.

Στελέχη από την Πολεμική Αεροπορία επισκέφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αεροπορικές βάσεις σε Δανία, Ολλανδία και Βέλγιο, από τις οποίες επιχειρούν τα F-35, αλλά και δύο ακόμη αεροδρόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο (Marham Air Base και Lakenheath Air Base) στα οποία έχουν ως έδρα ορισμένα αμερικανικά και βρετανικά stealth μαχητικά αεροσκάφη

Πρόκειται για βάσεις, οι οποίες φιλοξενούν για αρκετά χρόνια τα διαβαθμισμένα μαχητικά 5ης γενιάς, με το προσωπικό τους να έχει άριστη πλέον εικόνα για τις ανάγκες των αεροσκαφών σε κάθε στάδιο είτε αυτό αφορά την εξυπηρέτηση τους είτε την ασφάλεια, η οποία άλλωστε αποτελεί κορυφαίο προαπαιτούμενο.

Ιπτάμενοι και τεχνικοί στις συγκεκριμένες βάσεις διαθέτουν ήδη μεγάλη εμπειρία από τη φιλοξενία και χρήση των F-35 και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα μυστικά των αεροσκαφών, αλλά και τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει το προσωπικό μιας νέας βάσης stealth αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

Tα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε κάθε γωνιά των βάσεων, να καταγράψουν τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας, αλλά και να ακούσουν από τους συναδέλφους τους πολύτιμες συμβουλές και λύσεις σε θέματα τα οποία θα προκύψουν όταν τα πρώτα F-35 φτάσουν στην 117 Πτέρυγα Μάχης.

Τα επόμενα βήματα

Το κλιμάκιο επιστρέφει στην Ελλάδα και αναμένεται άμεσα να ενημερώσει το αεροπορικό επιτελείο για τα συμπεράσματα της αυτοψίας, αλλά και το αρμόδιο για τα F-35 γραφείο το οποίο έχει συσταθεί στο ΓΕΑ.

Στόχος είναι εντός του 2025 όχι απλά να έχει οριστικοποιηθεί ο «οδικός χάρτης» του προγράμματος, αλλά να πραγματοποιηθούν και άμεσες κινήσεις όπως η συμφωνία με την κοινοπραξία η οποία θα αναλάβει τα έργα στην Ανδραβίδα, αλλά και η επιλογή του προσωπικού – ιπτάμενοι και τεχνικοί – οι οποίοι θα στελεχώσουν την πρώτη ελληνική Μοίρα με F-35.

Tο συνολικό κόστος των έργων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Αφορούν υποδομές για ζητήματα ασφάλειας, κατασκευή νέων κτιρίων, επισκευή και επέκταση υφιστάμενων δομών και περιορισμένες κατεδαφίσεις, κυρίως παλαιότερων μεταλλικών κατασκευών.

Όσον αφορά την ασφάλεια, προβλέπεται διπλό συρματόπλεγμα ασφαλείας μεγάλου ύψους και διασπορά καμερών και άλλων αισθητήρων σε κάθε σημείο της περιμέτρου, αλλά και σε όλες τις κρίσιμες εγκαταστάσεις, όπως και στα shelter, τα οποία θα φιλοξενούν τα stealth μαχητικά.

Η Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζεται πλέον από τους Αμερικανούς, αλλά και από τους υπόλοιπους συμμάχους που διαθέτουν μαχητικά F-35, ως Αεροπορία, η οποία ήδη διαθέτει στη «φαρέτρα» της το μαχητικό 5ης γενιάς.

Οι Αξιωματικοί που συμμετείχαν στην αυτοψία στις βάσεις των F-35 είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για άκρως διαβαθμισμένες πληροφορίες, οι οποίες αφορούν τις δυνατότητες των μαχητικών με έμφαση στον δικτυοκεντρικό πόλεμο.

Ανάλογη αντιμετώπιση είχε, σύμφωνα με πληροφορίες του OnΑlert.gr, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο οποίος συμμετείχε στο «European F-35 Air Chiefs Meeting» που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Amendola στην Ιταλία.

Η συγκεκριμένη βάση φιλοξενεί τα ιταλικά F-35, με τη γειτονική χώρα να είναι από τις χώρες συμπαραγωγούς στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς και κατά συνέπεια από τους πρώτους χρήστες των stealth μαχητικών.

Οι Ιταλοί ήδη δείχνουν ιδιαίτερη διάθεση συνεργασίας με την Ελλάδα, καθώς οι δύο Αεροπορίες διατηρούν άριστες σχέσεις. Άλλωστε, τα ιταλικά F-35 ήταν τα πρώτα stealth μαχητικά τα οποία το 2019 συμμετείχαν στην μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος».

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version