Παρασκευή, 18 Οκτ.
18oC Αθήνα

F-35 στην Ελλάδα: Οι πρώτες «αποστολές» της Πολεμικής Αεροπορίας πριν την παραλαβή των stealth μαχητικών

F-35 στην Ελλάδα: Οι πρώτες «αποστολές» της Πολεμικής Αεροπορίας πριν την παραλαβή των stealth μαχητικών

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία προχωράει με εντατικούς ρυθμούς στην εφαρμογή του σχεδιασμού για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς τύπου F-35 που θα αποκτήσει τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, έχει ήδη δημιουργηθεί ειδική ομάδα αξιωματικών, που εργάζεται εντατικά με στόχο να μετατρέψει την 117 Πτέρυγα Μάχη στην Ανδραβίδα στην πλέον σύγχρονη αεροπορική βάση, που θα διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, αφού εκεί θα σταθμεύουν τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35 των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων.

Μια από τις πρώτες κινήσεις θα είναι οι αυτοψίες του κλιμακίου σε αεροπορικές βάσεις ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία έχουν ήδη αποκτήσει και επιχειρούν με τα μαχητικά 5ης γενιάς.

Οι πρώτες «αποστολές» της ΠΑ

Έτσι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες η «task force» Ελλήνων αξιωματικών αναμένεται να επισκεφθεί τις βάσεις «Skrydstrup» και «Orland» σε Δανία και Νορβηγία αντίστοιχα, αλλά και το «Lakenheath» στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου φιλοξενούνται τα F-35 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας θα σχηματίσουν πλήρη εικόνα από τις εγκαταστάσεις των Βάσεων, την οργάνωση και τα μέτρα ασφάλειας. Θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους Συμμάχους για τα προαπαιτούμενα που αφορούν τα διαβαθμισμένα μαχητικά και θα μεταφέρουν όλα τα στοιχεία στο Αεροπορικό Επιτελείο.

Στόχος είναι τα συμπεράσματα να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη προετοιμασία της 117 Πτέρυγας Μάχης, ώστε να υποδεχθεί στα τέλη της δεκαετίας τα ελληνικά F-35.

Η ολοκλήρωση της μεγάλης νατοϊκής άσκησης «Ramstein Flag 24» στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας ανοίγει πλέον το δρόμο για τον τελικό έλεγχο-αυτοψία του αρμόδιου κλιμακίου των Αμερικανών. Τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ θα επισκεφθούν την «φωλιά» των stealth μαχητικών στην Ελλάδα για τον απαραίτητο επιτόπιο έλεγχο των εγκαταστάσεων της βάσης.

Στην «ακτινογραφία» της 117 Πτέρυγας Μάχης θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος με τις απαραίτητες εργασίες προκειμένου η Βάση να πληρoί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και να πιστοποιηθεί. Όλα τα έργα, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, θα αναλάβει να εκτελέσει η Πολεμική Αεροπορία, αναθέτοντας το πρόγραμμα σε εργολαβική εταιρεία.

Οι εργασίες στην 117 Πτέρυγα Μάχης

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πολύ πριν φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα F-35, με τους πρώτους υπολογισμούς να τοποθετούν την ολοκλήρωση του προγράμματος έως το 2028. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, προβλέπεται η κατασκευή νέων διαδρόμων, κατασκευή νέων shelter, ανακατασκευή του πύργου ελέγχου, εργασίες στα υπόστεγα συντήρησης, κατασκευή νέων κτιρίων και εγκαταστάσεων για το προσωπικό της Βάσης.

Σημαντικές εργασίες προβλέπονται και για την ασφάλεια του αεροδρομίου, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων διπλά περιμετρικά συρματοπλέγματα, δίκτυο από κάμερες και άλλα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης αλλά και drones που θα καλύπτουν κάθε γωνιά της αεροπορικής Βάσης.

Η εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών είναι απαραίτητη, όπως και η χρησιμοποίηση σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και αεροβοηθημάτων για την προσέγγιση των μαχητικών. «Γεύση» πάντως από τα μαχητικά F-35 και τις απαιτήσεις που έχουν προκειμένου να επιχειρούν πήραν τα Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας από την παρουσία των αμερικανικών stealth μαχητικών κατά τη διάρκεια της «Ramstein Flag 24».

Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις