Τετάρτη, 4 Σεπτ.
33oC Αθήνα

FDI: Από εντατικό «φροντιστήριο» το πλήρωμα της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» – Αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες δοκιμές

FDI: Από εντατικό «φροντιστήριο» το πλήρωμα της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» – Αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες δοκιμές
Φωτογραφία: Eurokinissi

Τη στιγμή που στα ναυπηγεία της Λοριάν οι εργασίες στην πρώτη ελληνική FDI φρεγάτα «Belharra» του Πολεμικού Ναυτικού «ΚΙΜΩΝ» βρίσκονται στο τελικό στάδιο με το χρόνο να μετρά αντίστροφα πλέον για την έναρξη των πρώτων δοκιμών, στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πρώτο στάδιο της διαδικασίας εκπαίδευσης του πληρώματος.

Στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group, αλλά και των εταιρειών που έχουν αναλάβει τον εξοπλισμό της φρεγάτας με ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα, έχουν αρχίσει εντατικό «φροντιστήριο» στους άνδρες και γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού που θα αποτελέσουν το πρώτο πλήρωμα της καινούργιας φρεγάτας του Στόλου.

Τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία θα έχουν καίριες ειδικότητες πάνω στο υπερσύγχρονο τελευταίας τεχνολογίας πλοίο, έχουν χωριστεί σε «πυρήνες» και ήδη μυούνται σε θεωρητικό επίπεδο στα μυστικά των προηγμένων συστημάτων της ψηφιακής φρεγάτας. Φτάνουν, μάλιστα, στο σημείο να συγκρίνουν τη βιβλιογραφία των συστημάτων του πλοίου με αυτή των σύγχρονων μαχητικών, όπου ιπτάμενοι και τεχνικοί διαβάζουν συνεχώς τα εξειδικευμένα εγχειρίδια χιλιάδων σελίδων ανάλογα με την ειδικότητα τους.

Στόχος είναι να κερδηθεί πολύτιμός χρόνος ώστε όταν το πλήρωμα μεταβεί στη Γαλλία – όπως σχεδιάζεται έως τα τέλη του 2024 – να έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο θεωρητικής γνώσης των συστημάτων και να είναι έτοιμο για τις εν όρμω και κυρίως για τις εν πλω δοκιμές, όπου θα ελεγχθεί στην πράξη το σύνολο των συστημάτων του πλοίου τόσο μηχανολογικά όσο και ηλεκτρονικά.

Η έναρξη των δοκιμών στην πρώτη φρεγάτα FDI του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Amiral Ronarc’h», με το πρώτο τεστ του συστήματος πρόωσης είναι πλέον γεγονός. Οι δοκιμές άλλωστε εν όρμω και κυρίως εν πλω – τα sea trials στη ναυτική ορολογία – του πρώτου πλοίου κάθε κλάσης έχουν τεράστια σημασία, που αφορά κυρίως στην αντιμετώπιση όποιων προβλημάτων προκύψουν.

Έτσι, το πρώτο πλοίο θα αποτελέσει τον «οδηγό» για τα υπόλοιπα, στα οποία θα περάσουν άμεσα και χωρίς την ανάγκη δοκιμών όλες οι βελτιώσεις. Και αυτή ήταν η αιτία που το Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε να αποκτήσει όχι το πρώτο αλλά το δεύτερο πλοίο της κλάσης, παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι ήταν θετικοί στο ενδεχόμενο να παραδώσουν στην Ελλάδα την πρώτη Belharra.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr, οι Γάλλοι έχουν αποδεχθεί το αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού για παρουσία Στελεχών από το κλιμάκιο που ήδη βρίσκεται στη Γαλλία πάνω στην «Amiral Ronarc’h» ώστε να έχουν άμεση και έγκαιρη εικόνα από την εξέλιξη των δοκιμών, τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν αλλά και τον τρόπο άμεσης επίλυσης τους. To κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρει συνεχώς από τη Γαλλία στην Ελλάδα και στο Ναυτικό Επιτελείο πλήρη εικόνα από την εξέλιξη των εργασιών και στα τρία υπό κατασκευή πλοία του Στόλου μας αλλά πληροφορίες από τις πρώτες δοκιμές της φρεγάτας «Amiral Ronarc’h».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, στη Λοριάν θα μεταβούν τόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας όσο και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας προκειμένου να παραστούν στην τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Θεωρείται δεδομένο ότι θα επισκεφθούν και τη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ», ενώ θα ενημερωθούν και για τις εργασίες ναυπήγησης της 3ης φρεγάτας FDI του Στόλου «ΦΟΡΜΙΩΝ»

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: Onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις