Τετάρτη, 24 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Φαρμακονήσι: «Οι λιμενικοί μας έβαλαν τα όπλα στο λαιμό, δεν ήρθαν να μας σώσουν»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, EUROKINISSI

«Μας κλωτσούσαν για να μην ανέβουμε στο σκάφος», «όταν οι γυναίκες άρχισαν να φωνάζουν, οι λιμενικοί τους είπαν “fuck you”». Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες από το πως έζησαν τον εφιάλτη στο Φαρμακονήσι από τους επιζώντες του ναυαγίου.

Οι μετανάστες που επέζησαν από το ναυάγιο της 20ης Ιανουαρίου παραχώρησαν το Σάββατο συνέντευξη Τύπου, ενώ στο Σύνταγμα έγινε και συγκέντρωση συμπαράστασης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
Οι επιζώντες επανέλαβαν πως οι άνδρες του Λιμενικού που βρέθηκαν στο σημείο του ναυαγίου, δεν είχαν σκοπό να τους σώσουν, αλλά αρχικά προσπάθησα να τους «επαναπροωθήσουν» στην Τουρκία.


Όπως καταγγέλλουν, το σκάφος του Λιμενικού στο οποίο είχε δεθεί η βάρκα που τους μετέφερε, ανέπτυξε ταχύτητα κι έπλεε προς την Τουρκία.

«Οι γυναίκες άρχισαν να ουρλιάζουν και οι λιμενικοί τους φωνάζανε “fuck you”», λέει ένας από τους διασωθέντες – καταγγέλλοντες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σκάφος του Λιμενικού τους εμβόλισε και προσπάθησε να κόψει το σχοινί, οι λιμενικοί κλωτσούσαν όσους προσπαθούσαν να ανέβουν στο σκάφος για να σωθούν, όταν ένας προσπάθησε με ένα ξύλο να σώσει μια γυναίκα, όπως κατήγγειλε ο Φαντά Μοχάμεντ Αχμάντι, λιμενικός τον κλώτσησε και του είπε «άστη να πεθάνει».

Κατήγγειλαν επίσης ότι άνδρες του λιμενικού πυροβόλησαν στον αέρα και ότι τους έβαλαν τα όπλα στο λαιμό και τους έσπρωχναν να μην ανέβουν στο σκάφος.

«Κάποιοι σήκωσαν ένα μωρό για να δείξουν ότι πρόκειται για οικογένειες και τότε κάποιος άνδρας του Λιμενικού τους χτύπησε με κλωτσιά και τους είπε να καθίσουν κάτω», περιέγραψε ο Αμπντούλ Σαμπούρ Αζίζι, ο οποίος έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα και το δεκάχρονο παιδί του.

Ο Φαντά Μοχάμεντ Αχμάντι είπε ότι στο ναυάγιο έχασε τη γυναίκα και τα παιδιά του. Όταν κατάλαβε πως έπεσαν στη θάλασσα, πήγε, όπως αποκάλυψε, σε έναν λιμενικό και του είπε: «σκότωσέ με κι εμένα».

«Εμένα η ζωή μου έχει τελειώσει, με ενδιαφέρει μόνο να βρεθούν τα πτώματα της οικογένειάς μου», λέει ένας από τους διασωθέντες και όταν ρωτήθηκε για το γεγονός πως το Λιμενικό και η κυβέρνηση περιγράφουν εντελώς διαφορετικά τα γεγονότα, είπε: «να έρθουν μπροστά μας, να μας κοιτάξουν στα μάτια και να μας πουν ότι λέμε ψέμματα».


Κατήγγειλαν, σε αντίθεση με άλλους επιζώντες του ναυαγίου, ότι στα κρατητήρια στο αστυνομικό τμήμα της Λέρου όπου μεταφέρθηκαν αρχικά, τους άφησαν νηστικούς και με βρεγμένα ρούχα.

Ο Εχσάντα Σούφι, που θρηνεί πέντε μέλη της οικογένειάς του, υποστήριξε ότι «δεχτήκαμε απειλές από άνδρες του Λιμενικού πως αν πούμε τίποτα από αυτά που είδαμε θα μας κάνουν ζημιά». Επίσης, είπε ότι στο κρατητήριο της Λέρου, όπου παρέμειναν τη νύχτα του ναυαγίου, δεν τους έδωσαν ούτε φαγητό ούτε νερό.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας. Εκεί, πενταμελής επιτροπή με επικεφαλής τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζήτησε από τον διοικητή του τμήματος να παύσουν οι προσαγωγές από την Αστυνομία των ανθρώπων που επέζησαν από το ναυάγιο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρέμβαση Παπανδρέου για Φαρμακονήσι: Απαράδεκτος ο Βαρβιτσιώτης

Τσακωμός για την επιστολή Τσίπρα σε Ρομπάι – Κεδίκογλου: Είσαι συκοφάντης – ΣΥΡΙΖΑ: Ντροπή, υπάρχουν και νεκροί!

Επιστολή Τσίπρα σε Ρομπάι για το Φαρμακονήσι: Ζητά έκτακτη Σύνοδο για το μεταναστευτικό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Χανιά για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Φαρμακονήσι: Ο επικεφαλής των λιμενικών ήταν στο “Σάμινα”!

Σκουρλέτης: Να παραιτηθεί ο Βαρβιτσιώτης

Επείγουσα έρευνα για το Φαρμακονήσι – Οι μαρτυρίες σοκ – «Αδειάζουν» την Ελλάδα Βρυξέλλες και Βερολίνο

Φαρμακονήσι.eu: Το logo της ελληνικής προεδρίας μετά την τραγωδία

Βενιζέλος: Ατυχέστατη η δήλωση του Βαρβιτσιώτη για το Φαρμακονήσι

Διεθνείς διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Φαρμακονήσι – De Standaard: Εξηγήσεις ζητά ο ΟΗΕ για τους νεκρούς μετανάστες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε