Λόγω της συνεχιζόμενης μέχρι και 31 Μαρτίου 2023 αποχής των δικηγόρων από τις υποθέσεις που αφορούν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (συμμορίας), το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, οδηγήθηκε στην αναγκαστική αναβολής της δίκης της, Folli Follie.
Ειδικότερα, το δικαστήριο, με πρόεδρο την Μαρία Ανδρεοπούλου και μέλη τον Γιώργο Γρίβα και την Αναστασία Σιώμου, παρά τις προσπάθειες που έκανε από τον περασμένο Απρίλιο που άρχισε η αποχή των δικηγόρων, δεν κατάφερε να οδηγηθεί στην ανεύρεσή λύσης, για την απρόσκοπτη συνέχιση της ακροαματικής διαδικασίας, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα η αναβολή της δίκης για τις 19 Ιουνίου 2023 να είναι μονόδρομος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι τρεις δικαστές ανακοίνωσαν την απόφαση τους, στην οποία αναφέρονται στα εμπόδια που αντιμετώπισαν και οδήγησαν στην αναγκαστική αναβολή της δίκης, έντεκα μήνες μετά την έναρξη της.
«Στις 10-1-2022, έγινε ενώπιον του παρόντος Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών η έναρξη της εκδίκασης της συγκεκριμένης ιδιαιτέρως σοβαρής υποθέσεως για την εσωτερική έννομη τάξη, η οποία όμως είχε και τεράστιο διεθνή αρνητικό αντίκτυπο, ιδίως αναφορικώς με τη λειτουργία των ελεγκτικών θεσμών που σχετίζονται με την κεφαλαιαγορά και το χρηματιστήριο, και την εύρυθμη, σύννομη και διαφανή λειτουργία τους» τονίζεται στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
«Έκτοτε, έλαβαν χώρα 22 συναπτές συνεδριάσεις (παρά τις αντιρρήσεις των συνηγόρων, ενόψει των λοιπών υποχρεώσεών τους), κατά τις οποίες αντιμετωπίσθηκαν σοβαρά νομικά θέματα όπως αίτημα παραστάσεως αλλοδαπού κατηγορουμένου για τον οποίο δεν εισήχθη η υπόθεση στο ακροατήριο, ακυρότητες κατηγορητηρίου, παραστάσεις πολιτικής αγωγής κλπ. Εν συνεχεία, άρχισε η εξέταση μαρτύρων του κατηγορητηρίου, η πλειοψηφία των οποίων ήταν επενδυτές – φερόμενοι ως ζημιωθέντες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο, από τις 6-4-2022 και έως σήμερα, το Δικαστήριο αναγκάστηκε να οδηγηθεί σε διαδοχικές διακοπές της συζήτησης της υπόθεσης, και συγκεκριμένα σε 7 διακοπές, με αντίστοιχη ματαίωση 35 προσδιορισμένων συνεδριάσεων, ενόψει της απόφασης της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων για στοχευμένη αποχή των δικηγόρων από υποθέσεις πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος (όπως στην προκειμένη υπόθεση) ή πλημ/τος, δυνάμει της διατάξεως του άρθρου 187 ΠΚ, διαμαρτυρόμενοι για την τροποποίησή της, δυνάμει του άρθρου 68παρ2 του Ν 4908/2022.
Μετά τις διαδοχικές παρατάσεις της στοχευμένης αποχής, (εν αναμονή μιας φημολογούμενης και ουδέποτε έως σήμερα πραγματοποιηθείσας τροποποίησης ή ανάκλησης της επίμαχης διάταξης) το ΔΣ του ΔΣΑ (με βάση την αρχική απόφαση της Ολομέλειας των ΔΣ) αποφάσισε, στις 22-9-2022, την παράταση της αποχής έως τις 31-12- 2022. Ωστόσο, προ της λήξεως του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, με την από 14-11-2022 νεότερη απόφασή του, το ανωτέρω ΔΣ παρέτεινε την αποχή έως τις 31-3-2023» αναφέρουν οι δικαστές για το πώς το Τριμελές Εφετείου Κακουργημάτων, οδηγήθηκε στην αναβολή της δίκης.
Κίνδυνος παραγραφής
Ενόψει των ανωτέρων, όπως επισημαίνεται στην απόφαση και λόγω στη μη ανταπόκριση των αρμοδίων φορέων στο να εξαιρεθεί η συγκεκριμένη υπόθεση τονίζεται το Δικαστήριο. «Με αυτά τα δεδομένα, και παρά τις επανειλημμένες και μετ’επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση, ενόψει της σοβαρότητάς της και όσων προαναφέρθηκαν, αφού σε όλους τους κανόνες υπάρχουν εξαιρέσεις και εν προκειμένω οι συνθήκες την επέβαλαν (εξαίρεση), δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο θεσμικό φορέα. Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερομένων ως τελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001 — 2018), ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάμψει την απόφαση συνεχίσεως της αποχής. Ενόψει αυτών των δεδομένων, το Δικαστήριο κρίνει ότι δεν πληρούνται πλέον οι αυτονόητες προϋποθέσεις της εντός ευλόγου χρόνου διαστήματος δίκαιης δίκης και της ορθής απονομής της Δικαιοσύνης» τονίζεται στην απόφαση του δικαστηρίου.
Λειτουργικά προβλήματα
Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επισημαίνουν, ταυτόχρονα, ότι από αυτήν την κατάσταση έχουν δημιουργηθεί και σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Εφετείου. «Λαμβανομένου περαιτέρω υπόψη, ότι τα μέλη του Δικαστηρίου συμμετέχουν και σε άλλες δίκες, σε δικαστήρια τριμελούς και πενταμελούς συνθέσεως, η άνευ υπαιτιότητάς τους ιδιότυπη αυτή μακροχρόνια και χωρίς χρονικό ορίζοντα λήξεως, ομηρία τους, οδηγεί σε γενικότερη δυσλειτουργία του Εφετείου Αθηνών ως προς τη συγκρότηση των συνθέσεων και σε συνεπαγόμενο αντίκτυπο στη δίκαιη δίκη άλλων υποθέσεων πολιτών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
Και τούτο, ενόψει της δέσμευσης μιας μεγάλης αίθουσας που τελικώς δεν χρησιμοποιείται για αρκετές δικασίμους ανά μήνα (ενώ είναι γνωστή η έλλειψη μεγάλων αιθουσών απαραίτητων για τη διεξαγωγή σημαντικών δικών που ήδη απασχολούν την επικαιρότητα) και της αδυναμίας εξευρέσεως ημερομηνιών για διακοπή των συζητουμένων υποθέσεων (όπου μετέχουν τα μέλη του παρόντος Δικαστηρίου μαζί με άλλους δικαστές), οδηγουμένων αναγκαστικώς σε αναβολή τους.
Τέλος να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, όταν δόθηκε ο λόγος διαδοχικά στους παρισταμένους συνηγόρους, επί της εισαγγελικής προτάσεως για νέα διακοπή, τάχθηκαν εκ νέου υπέρ αυτής, χωρίς όμως να αναληφθεί εκ μέρους τους οποιαδήποτε δέσμευση για την παράστασή τους στις μεταγενέστερες ήδη ορισθείσες δικασίμους, έστω και χωρίς άδεια του οικείου δικηγορικού Συλλόγου, ενώ όλοι ανεξαιρέτως αναγνωρίζουν την εξαιρετική σπουδαιότητα της συγκεκριμένης δίκης και την ανάγκη συνεχίσεως της. Ενόψει όλων των προεκτεθέντων, τα οποία εκφεύγουν του ελέγχου και της αρμοδιότητας του παρόντος Δικαστηρίου, αναφορικά με την ικανότητά του να τροποποιήσει τις ανωτέρω συνθήκες, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η διαδικασία, το Δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση στο παρόν στάδιο να αναβληθεί αυτεπαγγέλτως, για τη δικάσιμος της 19-6-2023, χωρίς κλήτευση των παρόντων κατηγορουμένων» επισημαίνεται στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.