Πέμπτη, 18 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Folli Follie: «Κλείνει» η ανάκριση, «ανοίγει» η έρευνα για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Folli Follie: «Κλείνει» η ανάκριση, «ανοίγει» η έρευνα για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Προς την ολοκλήρωση της οδεύει η ανάκριση από την 35η τακτική ανακρίτρια, η οποία ανέλαβε μόλις πριν από τρεις μήνες τη δικογραφία από την προκάτοχο της, για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο στους κόλπους της εταιρείας πώλησης κοσμημάτων Folli Follie.

Χθες (22.12.2020), τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου απολογήθηκαν συμπληρωματικά, καθώς η νέα ανακρίτρια για την υπόθεση της Folli Follie συνέταξε καινούργια κατηγορητήρια στα οποία επέκτεινε την περίοδο χειραγώγησης της μετοχής από το 2008 έως το 2018 ενώ προστέθηκαν και πράξεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Παράλληλα, έχει διευρυνθεί και ο χρόνος που οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν ευνοϊκή ενημέρωση.

Click4more Υπόθεση Folli Follie: «Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός» – Νέο email αναφέρει Τσίπρα

Σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθεί ο κύκλος των συμπληρωματικών απολογιών με άλλους κατηγορούμενους, πλην των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσο.

Το επόμενο διάστημα η ανάκριση θα περατωθεί και αναμένεται η διαβίβαση της υπόθεσης στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφανθεί ποιοι και για ποιες κατηγορίες θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Folli Follie: Έρευνες για τους… πολιτικούς

Ωστόσο, ήδη στις παρυφές του οικονομικού σκανδάλου έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος έρευνας από τις εισαγγελικές αρχές, με τις εξελίξεις να αναμένονται ραγδαίες, μετά τις αποκαλύψεις για πιθανή εμπλοκή τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση. Η αναφορά σε e-mail υπαλλήλου της εταιρίας με παραλήπτη τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για ενημέρωση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον Μάιο του 2018, αποτελεί μία ακόμα πτυχή της υπόθεσης που οδηγεί σε πολιτικούς τριγμούς και αντιπαραθέσεις αλλά τίθεται και στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελικών αρχών.

Από τις επικοινωνίες, σύμφωνα με την έκθεση της PwC, του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με τον υπάλληλο (διευθυντή ασφάλειας) της εταιρείας εγείρονται υποψίες για τις προσπάθειες άσκησης επιρροής πολιτικών και άλλων προσώπων για την αντιμετώπιση της κρίσης, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί, εάν τα γεγονότα που περιγράφονται έλαβαν χώρα ή εάν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο υπάλληλος της εταιρείας αναφέρει πως πραγματοποιήθηκαν.

Συγκεκριμένα, στο e-mail που στάλθηκε στις 9 Μαΐου 2018 στις 16.09 από το στέλεχος της εταιρίας (διευθυντής ασφαλείας) στον γιο του ιδρυτή της αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός…».

Folli Follie

«Που πήγαν τα 80.000 ευρώ;»

Στην έκθεση της «PwC» στο πλαίσιο του έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε στη Folli Follie, γίνεται λόγος για ενδείξεις για ενδεχόμενη απόπειρα μη νόμιμης πληρωμής.

Σε ατζέντα η οποία βρέθηκε στα γραφεία της Folli Follie και πιθανότατα ανήκει στον ταμία της εταιρείας , εντοπίστηκε καταχώρηση με το όνομα του υπαλλήλου Ν.Σ. και τη σημείωση (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ/ΚΕΦ/ΑΓΟΡΑ) για ποσό 80.000 ευρώ με ημερομηνία 14-5-2020.

Επίσης, σε σκληρό δίσκο που εντοπίστηκε στο γραφείο του ταμεία βρέθηκε αρχείο excel το οποίο φαίνεται να απεικονίζει δαπάνες της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ανά μήνα, από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Στις 14-5-2018 υπάρχει η εγγραφή «Γ.Κ.80.000».

Click4more Folli Follie: Παρέμβαση εισαγγελέα στην υπόθεση – Πότε θα διαβιβαστεί η δικογραφία στην Βουλή

Ο υπάλληλος, σε συνέντευξη, στο πλαίσιο της έρευνας για τον διαχειριστικό έλεγχο, αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε οποιαδήποτε πληρωμή σε μετρητά και ισχυρίστηκε ότι προχώρησε σε χορηγία (ή χορηγίες) για φιλανθρωπικούς σκοπούς σε οντότητες ή οντότητα που εδρεύουν στη περιφέρεια που εκπροσωπούσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, ανέφερε πως συναντήθηκε με πρόσωπο που είχε κάποια σχέση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι δεν θυμόταν ούτε τον τίτλο, ούτε το όνομα του.

Η αναφορά στη συνάντηση αλλά και σε «ανάγκες. (80)» γίνεται -πρώτα- σε e-mail του Διευθυντή Ασφάλειας στις 13-5-2018 προς τον γιο του ιδιοκτήτη της εταιρείας στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται «…Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπος του και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για μας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει κάποιες ανάγκες. (80) Δεν θα ήθελα ούτε μέσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά…».

Τι λέει ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται πως ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, έχει, αρνούμενος κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, κάνει αναφορά σε δωρεά 80.000 ευρώ. «Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εμφανίσει ως δήθεν προσωπικό μου όφελος ή προσωπική μου απολαβή, τις δωρεές ύψους 80.000 ευρώ σε ιατρικά μηχανήματα που έγιναν απευθείας στα νοσοκομεία της Ηλείας» ανέφερε σε δήλωση του.

Πλέον, οι εισαγγελικές αρχές, εξετάζουν τα στοιχεία για να καταλήξουν εάν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση δίωξης σε μη πολιτικά πρόσωπα και τη διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή για την εμπλοκή των πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις