Ελλάδα

Φόβοι για μεγαλύτερη έκρηξη σε άλλη αποθήκη της Κύπρου

Το «μπαμ» που μπορεί να ακουστεί από τις αποθήκες όπλων και πυρομαχικών στην Παλώδια θα είναι ίσως μεγαλύτερο από ό,τι το χθεσινό, αν δεν ληφθούν μέτρα, όπως προκύπτει από πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος” εστάλησαν μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία είναι ορατός ο κίνδυνος απρόβλεπτων εξελίξεων στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, από το οποίο πέρυσι είχαν κλαπεί 172 κιλά δυναμίτιδας.

Αναφορά στον τρόπο διαχείρισης των πυρομαχικών, γενικά, έκανε η Γενική Ελέγκτρια του κράτους Χρυστάλλα Γιωρκάτζη και στην ετήσια Έκθεση του 2008 στην οποία αναφερόταν:

«Παρατήρησα ότι, λόγω έλλειψης αποθηκευτικών χώρων, τα εξεταστήρια πυρομαχικών γειτνιάζουν με αποθήκη (υπόστεγο) πυρομαχικών, γεγονός που ενδεχομένως να ελλοχεύει κινδύνους. Όπως με πληροφόρησε η αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΕΦ, για λόγους ασφαλείας, τα εξεταστήρια πυρομαχικών θα ήταν καλύτερα αν βρίσκονταν σε μεγαλύτερη απόσταση από τις αποθήκες πυρομαχικών, ωστόσο, εφόσον λαμβάνονται από το προσωπικό όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, δεν ελλοχεύει κίνδυνος».
 
Όσον αφορά στο χθεσινό περιστατικό, η Γενική Ελέγκτρια στην Έκθεσή της που αφορούσε το έτος 2009 και υπό τον τίτλο «Φύλαξη κατασχεθέντος φορτίου από το πλοίο «Μonchegorsk», επεσήμανε:
 
Στις 13 Φεβρουαρίου 2009, οι Τελωνειακές Αρχές της Δημοκρατίας, ενεργώντας σύμφωνα με τις πρόνοιες του Περί Τελωνειακού Κώδικα Νόμου (Ν.94(Ι)/2004) κατάσχεσαν στρατιωτικό υλικό το οποίο μεταφερόταν από το πλοίο «Μonchegorsk». Στις 13 Μαρτίου 2009, μετά από τη δήμευσή του, το στρατιωτικό υλικό περιήλθε στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποθηκεύτηκε σε μονάδα της Εθνικής Φρουράς.
 
Τα έξοδα για την εκφόρτωση, μεταφορά και φύλαξη του φορτίου, κατά το 2009, ανήλθαν στις €139.983. Σύμφωνα πάντα με την κ. Γιωρκάτζη, «το ΓΕΕΦ σε επιστολές του προς το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει τις ανησυχίες του ως προς τη διάθεση, επί καθημερινής βάσης, αριθμού στελεχών και οπλιτών για τη φύλαξη του φορτίου, οι οποίοι απαλλάσσονται από τα λοιπά τους καθήκοντα, την αποθήκευση του φορτίου σε υπαίθρια στοιβάδα, όπου εγκυμονούν κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσης και καταστροφής του καθώς και ως προς το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από πυρίτιδα διαφόρων ειδών, των οποίων η σύνθεση και η αντίδρασή τους σε υψηλές θερμοκρασίες είναι άγνωστη». Όπως προκύπτει από την αναφορά της Γενικής Ελέγκτριας, οι φόβοι των στρατιωτικών ήταν σαφείς με παραπομπή στους κινδύνους που, κατά την άποψή τους, ελλόχευαν, από τη φύλαξη της πυρίτιδας.
 
Μάλιστα μιλά για «επιστολές» που σημαίνει ότι οι επιστολές-SΟS ήταν τουλάχιστον δύο. Η Γενική Ελέγκτρια αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει ενημέρωση αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Συγκεκριμένα η κ. Γιωρκάτζη αναφέρει στην Έκθεσή της: «Ζητήσαμε όπως ενημερωθούμε για τις ενέργειες στις οποίες το Υπουργείο προτίθεται να προβεί για επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων».
 
Και όμως κανείς δεν προχώρησε στην επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων. Τα προβλήματα λύθηκαν μόνα τους! Έστειλαν στον θάνατο 12 αθώους και τραυμάτισαν δεκάδες. Έτσι φαίνεται πως σκέφτηκαν οι υπεύθυνοι ότι θα λυθεί το πρόβλημα. Με ΑΙΜΑ!
 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα