Με τροπολογία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα επεκταθεί και στα ομόφυλα ζευγάρια η δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης, αφού η κυβέρνηση πήρε το… μήνυμα που έστειλε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδίκασε την Ελλάδα.
Πριν από λίγες μέρες, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου καταδίκασε την Ελλάδα καθώς έκρινε ότι είναι αντίθετος με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ο αποκλεισμός των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης.
Η καταδίκη της Ελλάδας από το δικαστήριο του Στρασβούργου ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για να υιοθετήσει και η χώρα μας το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι αλλαγές δεν αποκλείεται να φτάσουν στη Βουλή άμεσα ακόμη και ως τροπολογία στο υπό ψήφιση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Στόχος είναι να υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές ώστε να μην ακολουθήσουν άλλες προσφυγές και καταδίκες της χώρας από το Στρασβούργο είπαν κυβερνητικές πηγές, γράφει η εφημερίδα.
«Συμφωνήθηκε η κατάθεση τροπολογίας για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ώστε να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» αναφέρει ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση (τη Δευτέρα) αντιπροσωπείας του κόμματος με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου.
Στο ίδιο μήκος ήταν και οι προτάσεις νόμου που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.
Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου, αναφέρει το δημοσίευμα των Νέων, νομικοί είχαν εκφράση την άποψη ότι «ισοδυναμεί με μια σαφή οδηγία για άμεση νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάσταση της ανισότητας εις βάρος των ομόφυλων αλλά και μια απειλή για μελλοντικές καταδίκες στο Δικαστήριο του Στρασβούργου».
Είναι νόμος του ελληνικού κράτους από το 2008. Εξ αρχής αποκλείστηκαν τα ομόφυλα ζευγάρια.
Για το σύμφωνο συμβίωσης αρκεί μία απλή συμβολαιογραφική πράξη, η οποία καταχωρίζεται στο ληξιαρχείο. Για να συναφθεί το σύμφωνο, πρέπει οι συμβαλλόμενοι να μην είναι έγγαμοι, να μην έχουν συγγένεια μεταξύ τους, ούτε σχέση υιοθεσίας. Εάν παραβιάζεται κάποιος απ’ αυτούς τους όρους, τότε το σύμφωνο μπορεί να ακυρωθεί.
Ο θεσμός του συμφώνου συμβίωσης κατοχυρώνει κατά κύριο λόγο περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα που θα αποκτηθούν από τους συνάπτοντες, καθώς είναι ιδιωτικού (αστικού) δικαίου. Καλύπτει το θέμα της γονικής μέριμνας του παιδιού, που θα γεννηθεί κατά τη διάρκεια του συμφώνου.
Καθορίζει επίσης τεκμήριο πατρότητας, καθώς και τον τρόπο ορισμού του επωνύμου του παιδιού.
Μεταξύ των 19 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, μόνο η Ελλάδα και η Λιθουανία αποκλείουν από το σύμφωνο συμβίωσης τα ομόφυλα ζευγάρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια
Κατατέθηκε στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο με βαριές ποινές και χρηματικά πρόστιμα
Σύμφωνο συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια
775 ζευγάρια έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης