Με βάση τις νέες φορολογικές δηλώσεις, που θα αφορούν τα εισοδήματα του 2021, θα γίνει η αίτηση για την χορήγηση του Fuel Pass 2. Χρονικά τοποθετείται προς τα τέλη του Ιουλίου.
Δυνητικά δικαιούχοι Fuel Pass 2 είναι περίπου 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων επί συνόλω 3,5 εκατ. όπως τουλάχιστον δήλωσαν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών.
Βασικό κριτήριο θα είναι το καθαρό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα.
Ας δούμε μερικά παραδείγματα:
1. Άγαμος χωρίς παιδιά θα λάβει επίδομα των 80 ευρώ ή 100 αν έχει μόνιμη κατοικία σε νησί, εφόσον το εισόδημά του είναι έως 30.000 ευρώ.
2. Παντρεμένος, χωρίς παιδιά θα λάβει το επίπεδα εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι έως 33.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι εάν και οι δύο σύζυγοι έχουν αυτοκίνητο στο όνομά τους, θα το λάβουν το λάβουν και οι δύο.
3. Για παντρεμένο ζευγάρι με ένα παιδί το εισόδημα ανέρχεται σε 36.000 ευρώ, με
δύο παιδιά σε 39.000 ευρώ, με τρία παιδιά 42.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά σε
45.000 ευρώ, που είναι και το ανώτερο όριο.
Ας δούμε ποια είναι τα ποσά της επιδότησης, τα οποία λαμβάνουν bonus 15 ευρώ για άτομο, γίνει χρήση της κάρτας στο κινητό. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο bonus ήταν 5 ευρώ ανά άτομο.
* Στην ηπειρωτική Ελλάδα η επιδότηση είναι 80 ευρώ με χρήση κάρτας στο κινητό και εξαργύρωση αποκλειστικά στο πρατήριο και 65 ευρώ, εφόσον γίνει χρήση κατάθεση στον τραπεζικό λογαριασμό.
* Στα νησιά, το μέτρο αφορά μόνο αυτούς που έχουν μόνιμη κατοικία σε αυτά, το ποσό ανέρχεται σε 100 ευρώ με χρήση κάρτας και 85 ευρώ με κατάθεση στον
τραπεζικό λογαριασμό.
* Η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή (80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο) και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική
περιοχή (100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο).
* Θα συνεχιστεί η επιδότηση στη αντλία των 15 λεπτών, ενώ οι ιδιοκτήτες θα λάβουν και το Fuel Pass (διπλή ενίσχυση).
Το κόστος για το Fuel Pass υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος για το diesel κίνησης εκτιμάται σε περίπου 115 εκατ. ευρώ για τους τρεις μήνες.
Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών, η επιδότηση, λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ενίσχυση 15 ευρώ για όσους χρησιμοποιήσουν κάρτα, ανέρχεται σε 60 ευρώ (45 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 30 πριν χωρίς κάρτα και 35 ευρώ με κάρτα) σε ηπειρωτική και 70 ευρώ (55 ευρώ χωρίς κάρτα, έναντι 35 πριν χωρίς κάρτα και 40 ευρώ με κάρτα) σε νησιωτική περιοχή.
Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.
Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
Παραδείγματα (με τιμές 16/6):
– Με 2,40 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,96 ευρώ.
– Mε 2,06 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,62 ευρώ.
– Με 2,55 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Δωδεκάνησα), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,99 ευρώ.
– Με 2,22 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Κυκλάδες), ο
καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,66 ευρώ.