Τρίτη, 19 Νοε.
15oC Αθήνα

«Generation knife crime»: Η εγκληματικότητα ανηλίκων «τρομάζει» τις αρχές – Εκατοντάδες 7χρονα παιδιά βουτηγμένα στη βία

«Generation knife crime»: Η  εγκληματικότητα ανηλίκων «τρομάζει» τις αρχές – Εκατοντάδες 7χρονα παιδιά βουτηγμένα στη βία

Άγουρες συμμορίες στα πρότυπα της μαφίας. Έφηβοι γκάνγκστερ που όπως αναφέρονται σε δικογραφίες διευθύνουν με μαεστρία εγκληματικές οργανώσεις και επιδίδονται σε επιθέσεις με ανελέητους ξυλοδαρμούς, αιματηρά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών ακόμη και όπλα.

Περιστατικά βίας από ανήλικους που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, σήμερα αποτελούν καθημερινότητα, με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας και τους αριθμούς να λένε όλη την αλήθεια:

τον Σεπτέμβριο 2023 συνελήφθησαν από την  Αστυνομία 1353 ανήλικοι για 1201 υποθέσεις. Μοιάζει απίστευτο, αλλά μόνο τον περασμένο μήνα συνελήφθησαν 17 παιδιά για βιασμό ή προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, γενετήσιες πράξεις με ανήλικους ή ενωπιών τους, πορνογραφία ανηλίκων, 292 για κλοπές και ληστείες, 86 για πρόκληση σωματικών βλαβών, 28 για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, 242 για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. και της οδικής ασφάλειας, 75 για εξαρτησιογόνες ουσίες, 2 για αρπαγή ανηλίκων, 7 για εγκληματική οργάνωση, 8 για απείθεια και 4 για βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, 9 για πλαστογραφία, 4 για εμπρησμό και 16 για απειλή.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τους πρώτους 8 μήνες του 2023 υπάρχει αύξηση στις ληστείες σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022 που αγγίζει το 56%.

Όσο για τις ηλικίες των παιδιών; Τα στατιστικά στοιχεία τρομάζουν… Τον περασμένο χρόνο έχουν κατηγορηθεί από την Αστυνομία 320 παιδιά 7 έως 12 ετών για παραβατική συμπεριφορά. Από αυτά τα 170 για κλοπές και ληστείες, τα 14 για σωματικές βλάβες, τα 5 για όπλα, τα 4 για ναρκωτικά. Το ίδιο χρονικό διάστημα, κατηγορήθηκαν 5.255 παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών. Μεταξύ αυτών, οι 2.928 περιπτώσεις αφορούσαν κλοπές και ληστείες, οι 349 σωματικές βλάβες, οι 440 ναρκωτικά και οι 330 όπλα. Μια εικόνα που αν προστεθεί στο γεγονός ότι πέρυσι εξαρθρώθηκαν 17 συμμορίες ανηλίκων που εμπλέκονταν σε 132 υποθέσεις σκληρής βίας, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Μέσα από  δικογραφίες αποκαλύπτεται η δράση σκληρών ανήλικων ομάδων του εγκλήματος, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για μια νέα γενιά παραβατών που αποκαλούνται «Generation knife crime». Ενδεικτικά του τρόπου σκέψης των ανηλίκων είναι τα όσα είπε στην κατάθεσή του ο 15χρονος που μαχαίρωσε τέσσερις φορές τον συμμαθητή του στο 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών: «Θέλω να σας πω κάτι που βαραίνει την ψυχή μου. Πριν από μερικές ημέρες είχαμε μαλώσει με κάποια παιδιά μέσα στο σχολείο που πηγαίνουμε και αράζουμε. Εκεί, όταν μαλώσαμε με ένα παιδί μαζί με φίλους μου, δεν θέλω να σας πω ποιους, τον χτυπήσαμε κι εγώ δεν ξέρω τι μ’ έπιασε εκείνη την ώρα και τον μαχαίρωσα. Ζητώ συγγνώμη. Θέλω να βγει από το νοσοκομείο και να γίνει καλά. Δεν θυμάμαι καν γιατί είχαμε μαλώσει…».

Η σύσκεψη

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων.

Η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι φαινόμενο όχι αμιγώς αστυνομικό, αλλά ευρύτερα κοινωνικό. Απασχολεί πολλές χώρες στην Ευρώπη και παρουσιάζει αυξητική τάση, η οποία οφείλεται σε πολλούς κοινωνικούς παράγοντες. Η Αστυνομία, στο πλαίσιο της δράσης της, προλαμβάνει και εξιχνιάζει τη συντριπτική πλειονότητα αυτών των υποθέσεων, οι οποίες μάλιστα παρουσιάζουν αντικειμενική δυσκολία λόγω της φύσης και της ηλικίας των θυμάτων.Υπάρχουν, ωστόσο, περιστατικά που απασχολούν την κοινή γνώμη και δημιουργούν αίσθηση ανασφάλειας σε ανηλίκους και οικογένειες και στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής και εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας κινούνται οι ακόλουθοι άξονες που συμφωνήθηκαν:

– καταγραφή, με επικαιροποιημένα στοιχεία, των σημείων στα οποία η βία των ανηλίκων εκδηλώνεται πιο έντονα.

– εισήγηση για εντονότερη και πιο εμφανή αστυνόμευση -στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και αναπροσανατολισμού των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.- η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά.

– Εντατικοποίηση επαφών, αρχής γενομένης από αρχές Νοεμβρίου, με κατά περιοχές Αστυνομικά Τμήματα, με σαφή εστίαση και στόχευση στην Αττική, με στόχο την αποτύπωση του προβλήματος σε πραγματική διάσταση, με παράλληλη ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσία ειδικών επιστημόνων.

Το 2023

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., αποκαλύπτουν τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχουν λάβει οι παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων. Οι υποθέσεις που έχει διαχειριστεί η Αστυνομία τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους ξεπερνούν αυτές που είχαν καταγραφεί συνολικά όλο το 2022! Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τα στατιστικά στοιχεία αποτυπώνουν αύξηση σε όλους τους δείκτες ανήλικης εγκληματικότητας. Από την αρχή του 2023 μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, 435 ανήλικοι έχουν πέσει θύματα ληστείας. Ο σοκαριστικός αριθμός, που κατά βάση αφορά περιστατικά ληστρικών επιθέσεων ανηλίκων εις βάρος συμμαθητών τους, αυξήθηκε κατά 22% μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Τα ανήλικα θύματα μέσα σε οκτώ μήνες είναι ήδη περισσότερα από αυτά που καταγράφηκαν όλο το 2022 (426), ενώ έχουν πενταπλασιαστεί σε σύγκριση με τα στατιστικά στοιχεία του 2021. Εξίσου ανησυχητικός είναι ο αριθμός των ανήλικων δραστών που «πρωταγωνιστούν» στις βίαιες ληστείες με στόχο ανυπεράσπιστους μαθητές. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η ΕΛ.ΑΣ. έχει διαχειριστεί συνολικά 195 περιστατικά (+56% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα το 2022), με 292 δράστες (+35%). Συνολικά, για κλοπές, ληστείες και αντίστοιχες απόπειρες έχουν βρεθεί ενώπιον των Αρχών 1.544 μαθητές. Ο «τρομακτικός» αριθμός, που αποτυπώνει την έξαρση της παραβατικότητας σε μικρές ηλικίες, έχει εκτοξευθεί από πέρυσι κατά 36%.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις