Σάββατο, 16 Νοε.
15oC Αθήνα

Get digital: Facebook και «Χαμόγελο του Παιδιού» μας μαθαίνουν πώς μπορούν τα παιδιά να σερφάρουν με ασφάλεια

Get digital: Facebook και «Χαμόγελο του Παιδιού» μας μαθαίνουν πώς μπορούν τα παιδιά να σερφάρουν με ασφάλεια

Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και του εγκλεισμού στο σπίτι, τα παιδιά εκτίθενται όλο και περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο και οι ανησυχίες των γονιών έχουν αυξηθεί. Αυτά αναφέρουν τα στοιχεία από την γραμμή 1056 του «Χαμόγελου του Παιδιού». 

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το 75% των παιδιών 5 ως 12 ετών στην Ελλάδα χρησιμοποιεί τάμπλετ, smart phone, υπολογιστή ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά η χρήση φθάνει στο 100%, ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος, στη διαδικτυακή εκδήλωση, που διοργάνωσε η εταιρεία Facebook για την παρουσίαση του προγράμματος ασφαλούς πλοήγησης «get digital», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Σε παρέμβασή της στην εκδήλωση η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, τόνισε, πως το get digital αποτελεί ένα πρόσθετο όπλο, το οποίο στοχεύει αφενός στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών και γονέων στο πώς λειτουργεί ο κόσμος του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να διαγνώσουν έγκαιρα τους κινδύνους και να προστατεύσουν τα παιδιά και αφετέρου τα ίδια τα παιδιά να γίνουν «ενημερωμένοι και υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες».

Παράλληλα, η κ. Μακρή εξήγησε, ότι στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στα σχολεία από του χρόνου θα διδάσκεται υποχρεωτικά το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης.

«Δεν γίνεται με απαγορεύσεις να προστατέψεις ένα παιδί, παρά μόνο με την επικοινωνία, γιατί μπορεί να μην κάνει κάτι μπροστά σου, αλλά θα το κάνει από την οθόνη του φίλου του», επισήμανε ο ψυχολόγος του «Χαμόγελου» Στέφανος Αλεβίζος. Ο γονιός πρέπει να κάτσει μαζί με το παιδί, να δει τι κάνει, τι τραβάει την προσοχή του, να μάθει και ο ίδιος ή η ίδια το διαδίκτυο. Γιατί η κύρια πηγή της ανησυχίας των γονέων, ανέλυσε ο κ. Αλεβίζος, πηγάζει από την άγνοιά τους για τον ψηφιακό κόσμο, σε αυτόν τον τομέα πολλοί είναι «αγράμματοι». Σημαντική παράμετρος του προγράμματος get digital είναι να τους καταστήσει «ψηφιακά εγγράμματους», συμπλήρωσε.

«Η πλειοψηφία των γονιών στην Ελλάδα έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά στην πρόληψη», συνέχισε ο κ. Αλεβίζος, «μαθαίνοντάς τα από μικρά να μη μιλούν σε αγνώστους, να μην προσεγγίζουν ξένα αυτοκίνητα κλπ. Οι ίδιες συμβουλές ισχύουν και στο διαδίκτυο».

Σημαντικό είναι οι γονείς να γνωρίζουν, πως για μέχρι δυο χρονών παιδιά δε συνίσταται καθόλου η χρήση οθονών, ενώ από δυο μέχρι έξι χρονών καλό είναι να γίνεται ελεγχόμενη έκθεση στις οθόνες. Επίσης, οι γονείς, αντιλαμβανόμενοι τη δύναμη της οθόνης, πρέπει να καλλιεργήσουν στο παιδί την κουλτούρα ότι «η ζωή δεν είναι μόνο εκεί», ανέφερε ο κ. Αλεβίζος.

Στο get digital μπορεί κανείς να παρακολουθήσει σεμινάρια, που απευθύνονται ξεχωριστά σε νέους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Από την ερχόμενη Παρασκευή και κάθε Παρασκευή στις 12.00 στη facebook σελίδα του «Χαμόγελου του Παιδιού» το πρόγραμμα μπαίνει σε εφαρμογή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις