Τρίτη, 5 Νοε.
15oC Αθήνα

Για πρώτη φορά ο Δ.Θεσσαλονίκης δεν θα πάει στην ΔΕΘ!

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση αφού για πρώτη φορά δεν θα βρίσκεται εκεί ο Δήμος της πόλης που έχει την έκθεση. Ο κ. Μπουτάρης θεωρεί ότι η προβολή των δραστηριοτήτων του δήμου στη ΔΕΘ είναι σπατάλη χρημάτων και άνευ νοήματος

Η απόφαση ελήφθη! Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Ι. Μπουτάρης αποφάσισε να σπάσει μία παράδοση δεκαετιών και να μην «κατεβάσει» το περίπτερο του δήμου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εκκινώντας την επιχείρηση «απο-κρατικοποίησης» των εκθετών της Γενικής Έκθεσης του Σεπτέμβρη.
 
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι η προβολή των δραστηριοτήτων του δήμου στη ΔΕΘ είναι άνευ νοήματος, καθώς οι πολίτες της συμπρωτεύουσας γνωρίζουν πολύ καλά τι και τι δεν κάνει η αυτοδιοίκηση. Επίσης, όπως σημειώνεται από το περιβάλλον του δημάρχου, σε μία εποχή ύφεσης και με τα οικονομικά προβλήματα του δήμου δεδομένα, οι δαπάνες για ενοικίαση περιπτέρου είναι άνευ λόγου. Διαχρονικά, η αναλογία ιδιωτικού – δημοσίου τομέα στην Γενική Έκθεση του Σεπτέμβρη είναι οκτώ προς δύο.
 
Όμως, όπως εξηγούν κύκλοι της εκθεσιακής αγοράς, σε επίπεδο εμβαδού κι επιφανείας η αναλογία γίνεται περίπου 50-50. Δηλαδή, τα μεγάλα περίπτερα ανήκουν σε υπουργεία, οργανισμούς του δημοσίου και ΔΕΚΟ. Η πρωτοβουλία του δημάρχου έρχεται σε μία εποχή έντονου προβληματισμού τόσο για την χρησιμότητα της Γενικής Έκθεσης όσο και για την παρουσία της κυβέρνησης, των κομμάτων και των φορέων, που εδώ και δέκα χρόνια «μαγνητίζει» κάθε κοινωνική ομάδα που αντιδρά στα κυβερνητικά μέτρα.
 
Μάλιστα, οι πορείες διαμαρτυρίας, η απαγόρευση της στάθμευσης και της κυκλοφορίας οχημάτων το πρώτο Σαββατοκύριακο κάθε Γενικής Έκθεσης και συχνά τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, αποθαρρύνουν από κάθε σκέψη επισκέψης και συμμετοχής στη ΔΕΘ τους πλέον άμεσα ενδιαφερομένους, δηλαδή, τους Θεσσαλονικείς. Άλλωστε, οι τουριστικοί πράκτορες της πόλης ομολογούν ότι τις πρώτες ημέρες της ΔΕΘ κάνουν …χρυσές δουλειές, λόγω της προθυμίας χιλιάδων Θεσσαλονικέων να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές σε ευρωπαϊκές πόλεις ή ελληνικά νησιά το πρώτο τριήμερο της Γενικής Έκθεσης!
 
Επίσης, τις ίδιες ημέρες γίνεται μαζική έξοδος των κατοίκων της συμπρωτεύουσας προς τις παραλίες της Χαλκιδικής. Παλιά η αντιπαράθεση Δήμου – ΔΕΘ Η απόφαση του κ. Μπουτάρη δεν χαροποίησε τα στελέχη της ΔΕΘ και της HELEXPO. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται «μαύρα σύννεφα» στις σχέσεις των δύο φορέων. Είχε προηγηθεί ο πρώην δήμαρχος, κ. Β. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος «μπλόκαρε» στο υποθηκοφυλακείο 50 στρέμματα που είχε παραχωρήσει στη ΔΕΘ την δεκαετία του 1950 ο δήμος, για να μην προχωρήσει η ανάπλαση των εκθεσιακών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Ισπανού αρχιτέκτονα, Σαντιάγκο Καλατράβα.
 
Όμως, αρνητικό κλίμα συναντάται και στις θρυλικές εποχές της ΔΕΘ του Μεσοπολέμου, όταν ο εκθεσιακός φορέας ήταν σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Το 1928, με την είδηση ότι στην έκθεση θα παραστεί για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός, τότε ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να πραγματοποιήσει ξεχωριστή δεξίωση για την 3η ΔΕΘ. Ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής της ΔΕΘ, Νικόλαος Γερμανός, αντέδρασε στον αντιπερισπασμό του δήμου, κάνοντας λόγο για «ανάξιους πολίτες». Διένεξη μεταξύ του δήμου και της ΔΕΘ κατεγράφη και στην δεκαετία του 1930, όταν ο δήμος ζήτησε την καταβολή τέλους διαφήμισης, την οποία εισέπραττε ο εκθεσιακός φορέας από διαφημιστικές πινακίδες.
 

Πηγή: “Το Βήμα”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε