Λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ κατά την οποία θα συζητηθεί και το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Guardian σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι συζητήσεις για το θέμα, μεταξύ Αθήνας και Βρετανικού Μουσείου είναι σε «προχωρημένο στάδιο».
«Οι συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου είναι «πολύ προχωρημένες», σύμφωνα με τον Guardian, ακόμη και αν αξιωματούχοι έχουν αποφασίσει ότι η πολιτιστική διαμάχη θα είναι χαμηλά στην ατζέντα όταν ο πρωθυπουργός, Keir Starmer, συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του την Τρίτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εφημερίδα αναφέρει στο αποκλειστικό ρεπορτάζ ότι: «Η τύχη των κλασικών αριστουργημάτων, τα οποία προκάλεσαν διαμάχη πέρυσι μεταξύ του Ρίσι Σούνακ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα τεθεί ενεργά από καμία πλευρά όταν οι δύο ηγέτες πραγματοποιήσουν τις πρώτες συζητήσεις τους στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο εκπρόσωπος του Στάρμερ δήλωσε τη Δευτέρα: «Η θέση μας για τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν έχει αλλάξει».
Ωστόσο, πηγές ανέφεραν ότι οι συνομιλίες μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του Τζορτζ Όσμπορν, προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, κινούνται προς μια «συμφωνία επί της αρχής» για την επανένωση των αρχαιοτήτων στην Αθήνα.
«Η διάθεση έχει αλλάξει εντελώς», δήλωσε μια πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προβλέπεται ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα υποστηριχθεί από μια πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με τα γλυπτά να επιστρέφουν στην Αθήνα και να επανενώνονται με άλλα έργα που εκτίθενται σήμερα στις αίθουσες του Μουσείου Ακρόπολης – σε αντάλλαγμα για έργα τέχνης «blockbuster» που θα πρωταγωνιστήσουν σε κυλιόμενες εκθέσεις στο Λονδίνο.
Τον Σεπτέμβριο, μόλις δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη των Εργατικών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε στον Guardian ότι πίστευε πως μια συμφωνία ήταν «σχετικά κοντά». Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και του Βρετανικού Μουσείου ξεκίνησαν το 2021.
Περιγράφοντας τις συζητήσεις ως «ειλικρινείς και ανοιχτές», ο κ. Γεραπετρίτης είπε: «Υπάρχει μια κοινή αντίληψη για το πώς μπορούμε να δομήσουμε την εταιρική μας σχέση και νομίζω ότι με τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών θα έχουμε μια καλύτερη ευκαιρία να ολοκληρώσουμε πραγματικά τη συμφωνία, διότι δεν θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία που επιτυγχάνεται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα πολιτικής βούλησης».
Με το περίγραμμα μιας συμφωνίας να έχει ήδη περιγραφεί, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται τώρα σε πρακτικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του άνευ προηγουμένου βήματος της μεταφοράς τέτοιων ανεκτίμητων θησαυρών από τη Βρετανία στην Ελλάδα, ανέφεραν πηγές.
Το Βρετανικό Μουσείο εκθέτει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την μεταφορά τους από τον Λόρδο Έλγιν το 1816.
Ως πρεσβευτής της Αγγλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο Έλγιν είχε διατάξει την απομάκρυνσή τους από την Ακρόπολη υπό συνθήκες που μέχρι σήμερα παραμένουν εξαιρετικά αμφιλεγόμενες. Σκαλισμένες από τον Φειδία, τον κορυφαίο γλύπτη του Περικλή, οι αρχαιότητες κοσμούσαν τη μνημειακή ζωφόρο του Παρθενώνα από τον 5ο αιώνα π.Χ.
Ο αριστοκράτης ισχυρίστηκε ότι του είχε χορηγηθεί άδεια από τις οθωμανικές αρχές για να τους απομακρύνει από τον ναό από συνεργεία εργατών – ένα έγγραφο του οποίου η ύπαρξη νωρίτερα φέτος αμφισβητήθηκε από την Τουρκία.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέκρινε την κατακερματισμένη γλυπτική ζωοφόρο με τη Μόνα Λίζα που «κόβεται στη μέση», ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Rishi Sunak ακύρωσε το ραντεβού του με τον Έλληνα ομόλογό του στο Λονδίνο.
Αντ’ αυτού, κανονίστηκε μια βιαστική συνάντηση με τον Στάρμερ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στη συμφωνία που θα επιτευχθεί από το Βρετανικό Μουσείο και την ελληνική κυβέρνηση εάν οι Εργατικοί εκλεγούν στην εξουσία…