Ελλάδα

H άγνωστη και απόκοσμη «Μαύρη Τρύπα» της Μάνης

Βρισκόμαστε στη Μάνη, έναν τόπο ιστορικό, ξεχωριστό αλλά και εξαιρετικά άγονο. Πετάμε κοντά στο χωριό Έρημος της δυτικής Μάνης, που – όπως μαρτυρά και το όνομα του – αποτελεί μια απέραντη έρημο από πέτρες, με χαμηλή μόνο βλάστηση.

Το μονότονο αυτό τοπίο όμως ξαφνικά διακόπτεται από μία «Μαύρη Τρύπα».

Και ονομάζεται έτσι γιατί είναι το μόνο σημείο που δεν ανατέλλει και δεν βλέπει ο καυτός ήλιος της Μάνης.

Πετάμε πάνω από το σπηλαιοβάραθρο που πιθανότατα ονομάζεται Βαθύ Μουζί – από τις ελάχιστες πληροφορίες που υπάρχουν γι’ αυτό.

Οι κάθετοι “τοίχοι” του προκαλούν δέος και χάρη σ’ αυτούς και το μεγάλο βάθος που έχει, δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για ένα μικρό δάσος στο εσωτερικό του.

Η υγρασία που παγιδεύεται εκεί και η ελάχιστη ηλιοφάνεια που μπαίνει στο βάραθρο τροφοδοτούν τα μοναδικά στην περιοχή δέντρα ώστε να έχουν ευδοκιμήσει και να ανταγωνίζονται ποιο θα μπορέσει να βρει πρώτο πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Σίγουρα αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω από τους σπηλαιολόγους ώστε να χαρτογραφηθεί και να αποκαλύψει τα καλά κρυμμένα μυστικά της, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαστάσεις της “Μαύρης Τρύπας” είναι περίπου 50 x 30 μέτρα.

Πηγή: Haanity

 

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Έρευνα στον βυθό της Σαντορίνης: «Θα ελέγξουμε το Κολούμπο και τα ρήγματα για ραδιενεργά αέρια και κατολισθήσεις»
«Αυτό που θέλουμε να δούμε αν έχει αλλάξει η σύσταση ή η συγκέντρωση των αερίων που βγαίνουν από το ηφαίστειο» λέει στο newsit.gr ο διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ
Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Θα ελέγξουμε το Κολούμπο και τα ρήγματα για ραδιενεργά αέρια και κατολισθήσεις»
«Να μην μετακινηθούν οι σεισμοί στο ρήγμα της Αμοργού» που έδωσε τα 7,7 R το '56 λέει η Εύη Νομικού
«Η πιο πιθανή όμως αιτία είναι η διέλευση ρευστών από μεγαλύτερους μαγματικούς θαλάμους από τα έγκατα της γης, τα οποία καθώς ανεβαίνουν μετακινούν τον υποθαλάσσιο πυθμένα»
Σαντορίνη