Site icon NewsIT

Hilton: Το ξενοδοχείο που άλλαξε την Αθήνα

27.02.2024 | 12:16
Hilton: Το ξενοδοχείο που άλλαξε την Αθήνα

«Ένα ξενοδοχείο αμύθητου πλούτου πρόκειται να ανεγερθή εις τας Αθήνας» γράφει ο Γ. Σκλιάς στις 13 Ιανουαρίου του 1957 στο «Βήμα». Και το όνομα αυτού, Hilton.

Το Hilton είναι πολλά περισσότερα από ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Είναι ένα μνημείο μοντερνισμού, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι, σήμα κατατεθέν της Αθήνας που κουβαλάει τον αέρα μίας ολόκληρης εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί.

Είναι εντυπωσιακό το πώς το μοντέρνο Χίλτον κατάφερε να μπει «σφήνα» ανάμεσα σε δεκάδες ιστορικά μνημεία και τοπόσημα. 

«Το Hilton της Αθήνας είναι το πιο όμορφο Hilton στο κόσμο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Conrad Hilton, ιδιοκτήτης της αλυσίδας, για το μεγαλοπρεπές και υπερπολυτελές ξενοδοχείο στα εγκαίνια.

Η ιστορία του Χίλτον της Αθήνας ξεκινάει όταν, στις αρχές του 1957, η τότε κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση του εφοπλιστή Απόστολου Πεζά, καθώς και του Κόνραντ Χίλτον, για την ανέγερση ενός μεγάλου, πολυτελούς ξενοδοχείου στην Αθήνα, σε ένα οικόπεδο έκτασης 17.011,50 τμ.

Τότε στην συγκεκριμένη έκταση, επί των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλέως Κωνσταντίνου, φιλοξενούνταν στρατιωτικές υπηρεσίες, οι οποίες μεταφέρθηκαν αλλού. 

Η οικογένεια Πεζά ωστόσο κατά τη διάρκεια του έργου δήλωσε αδυναμία για να αποπερατώσει την ανέγερση. Τότε η κυριότητα των μετοχών της εταιρείας περιήλθε στην Ιονική τράπεζα η οποία χρηματοδότησε την υπόλοιπη κατασκευή του ξενοδοχείου. 

Πέντε χρόνια χρειάστηκαν για να κατασκευαστεί, από το 1958 μέχρι το 1963. Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη έγινε από κορυφαία ονόματα της ελληνικής αρχιτεκτονικής.

Τους Εμμανουλήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη ενώ οι ανάγλυφες συνθέσεις με παραστάσεις αυστηρά εμπνευσμένες από την αρχαιότητα με φόντο την Βασιλίσσης Σοφίας, ανήκουν στον παγκοσμίου φήμης ζωγράφο Γιάννη Μόραλη

O ίδιος ο καλλιτέχνης έχει πει: «Καταρχήν πρόσεξα τον άξονα, ώστε να μη γέρνει η σύνθεση, επειδή ο δρόμος είναι κατηφορικός. Δηλαδή, επειδή η δεξιά πλευρά κατεβαίνει, έδωσα την κίνηση τής όλης σύνθεσης προς τα αριστερά. Μου άρεσε που από πίσω φαίνεται ο Υμηττός. Φαντάσου πως τότε δεν είχαν ακόμα χτιστεί πολυκατοικίες στην περιοχή. Θυμάμαι και μια φορά που έβγαινε πίσω από τον Υμηττό το φεγγάρι και το τοπίο ήταν σχεδόν απόκοσμο».

Η μοντέρνα αρχιτεκτονική του κτιρίου συναντά την ελληνική αρχαιότητα και μαζί δεσπόζουν κάτω από τον αττικό ουρανό. Οι κύριες όψεις του αποτελούνται από τα κάθετα πτερύγια και τα στηθαία των μπαλκονιών στην οριζόντια διεύθυνση, ενώ στις δυο στενές όψεις διαμορφώθηκε σόκορο, δηλαδή τυφλές όψεις.

Λιτές γραμμές, πρωτότυπα μοτίβα που θέτουν τα σύμβολα της πόλης και απεικονίζουν την ελληνική φιλοξενία: η θεά Αθηνά με τη Νίκη, ένα καράβι, ένα βωμό με τις προσφορές ιερέων, αυλητρίδες που προσφέρουν διασκέδαση, ένα άρμα με αναβάτη και μια τριήρη που συμβολίζουν το ταξίδι είναι μόνο μερικά από τα θέματα.

Στις 27 Φεβρουαρίου του 1959 θεμελιώνεται το Χίλτον, παρουσία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η θεμελίωση αποτελεί σημαντικό κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και αρχιτεκτονικό γεγονός.

Είναι το πρώτο ξενοδοχείο παγκόσμιας αλυσίδας που λειτούργησε ποτέ στην Αθήνα.

Το Hilton με έναν παράξενο τρόπο συμβόλιζε τη διπλή φύση μίας νέας πόλης. Από τη μία υπήρχαν τα κλασικά στοιχεία και από την άλλη ο αθηναϊκός μοντερνισμός.

Αν και ανήκει στην τυπολογία των μεγάλων κοσμοπολίτικων ξενοδοχείων, η εξωτερική του κυρίως μορφή του παρουσιάζει μία κάποια πρωτοτυπία, στον τρόπο που παντρεύει το μοντέρνο με το κλασικό, την ιστορία με το μέλλον. 

Η ανέγερσή του θα αντιμετωπιστεί ως οικονομικο-πολιτικό σκάνδαλο από μεγάλη μερίδα του Τύπου και της αντιπολίτευσης. Μέχρι τη Βουλή θα φτάσει η χάρη του.  

Πολιτικές συγκρούσεις ξέσπασαν για το κατά πόσο αποτελεί ένα μοντέρνο στολίδι ή μία βίαιη καταπάτηση ενός αστικού τοπίου που ως τότε χαρακτηριζόταν από κτίρια χαμηλού ύψους.

Μέχρι και για «βεβήλωση» του Παρθενώνα θα μιλήσουν κάποιοι, κι αυτό γιατί το ύψος του νέου κτιρίου θα το έθετε αυτομάτως σε αντιπαραβολή με την ιστορική κορυφή της Αθήνας.

Το 15όροφο ξενοδοχείο έμοιαζε με ουρανοξύστη ή αλλιώς με γίγαντα ανάμεσα σε νάνους που κατέστρεφε το αστικό τοπίο της Αθήνας.

Όλα βέβαια αυτά βέβαια ήταν πλέον παρελθόν όταν το εμβληματικό Hilton άνοιξε τις πύλες του το 1963.

Εκείνη τη μέρα φύσηξε ένας κοσμοπολίτικος αέρας στην Αττική. Η πρωτεύουσα μπήκε πολύ δυναμικά στο χώρο της business κατηγορίας ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς.

Οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις συγκέντρωσαν ελίτ καλεσμένους απ’ όλον τον κόσμο.

Πολιτικοί, μεγιστάνες, όλοι είχαν στραμμένο το βλέμμα τους εκεί. «Στη δεξίωση των εγκαινίων», σημειώνει ο γνωστός αθηναιογράφος Γιάννης Καιροφύλας, «πήγανε όλοι οι κοσμικοί που κατόρθωσαν να βρούνε πρόσκληση και μερικοί πήγανε της προσκολλήσεως, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Οι κύριοι ήταν όλοι τους με επίσημο ένδυμα, ενώ οι κυρίες είχαν κάπως πρόωρα φέρει την άνοιξη με τα πολύχρωμα καπέλα τους, για τα οποία είχαν καταβάλει ουκ ολίγα στις Αθηναίες καπελούδες, τις μετρημένες πια στα δάχτυλα».

Στο Hilton κατέφθασαν αρχηγοί κρατών, διάσημοι καλλιτέχνες, επιστήμονες διεθνούς κύρους.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Φρανκ Σινάτρα, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ο Άντονι Κουίν. Και ποιος δεν ήρθε…

Η Χίλαρι Κλίντον, ο Χουάν Κάρλος, η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Το Hilton της Αθήνας ήταν πλέον σημείο αναφοράς για το διεθνές τζετ σετ. Κανείς δεν ήθελε να λείπει και όλοι ήθελαν να θαυμάσουν από κοντά αυτό το μεγαλεπίβολο οικοδόμημα που όμοιό του δεν υπήρχε. 

Να μείνουν σε ένα από τα 960 δωμάτια, να περιηγηθούν στις αίθουσες, στα καταστήματα, στα εστιατόρια, στην πισίνα αλλά και να πιουν ένα ποτό ή κοκτέιλ απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα στον Λυκαβηττό και στην Ακρόπολη.

Στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, έγινε η έδρα της Ολυμπιακής Επιτροπής ενώ την περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς έγιναν έργα ανακαίνισης και προσθήκης μίας νέας εξαώροφης πτέρυγας από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρη Μπουγαδέλη.

Δεξιώσεις, cocktail parties, σημαντικές συναντήσεις αλλά και διαπραγματεύσεις έχουν λάβει χώρα στους χώρους του. 

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, εκεί είχε καταλύσει η τρόικα. 

Εκεί στήθηκε το κέντρο επιχειρήσεων των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους λεγόμενους «θεσμούς» για την πορεία των προγραμμάτων στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Συνάντηση του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με την τρόικα στο ξενοδοχείο Hilton 

Το Hilton από την αρχή της δημιουργίας του είχε τον χαρακτήρα του ξενοδοχείου που θα γινόταν πόλος έλξης για υψηλά πρόσωπα της πολιτικής σκηνής παγκοσμίως αλλά και του παγκόσμιου τζετ σετ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν από τα αγαπημένα στέκια της υψηλής κοινωνίας της πόλης. 

Από τα πρώτα χρόνια, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του με τη Μαριλένα Λιακοπούλου, η οποία ίδρυσε τη γκαλερί «Χίλτον» οργανώνοντας μια σειρά από ιστορικές εκθέσεις την περίοδο 1968-1972.

Η 31η Ιανουαρίου 2022 ήταν η τελευταία μέρα λειτουργίας του Ηilton της Αθήνας, το οποίο αποχαιρέτησε τους τελευταίους πελάτες του μετά από πάνω έναν αιώνα λειτουργίας.

Οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη από τότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2025.

Θα μετατραπεί σε έναν νέο, ολοκληρωμένο προορισμό διαθέτοντας ξενοδοχειακές υπηρεσίες 5 αστέρων, πολυτελείς κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς γαστρονομικούς προορισμούς και αναβαθμισμένους εμπορικούς χώρους.

Αλλά το Hilton θα είναι πάντα το Hilton. Και κάθε φορά που θα διασχίζουμε την Βασιλίσσης Σοφίας με τα πόδια, ή θα είμαστε σταματημένοι στο φανάρι, το βλέμμα μας θα καρφώνεται πάνω σε αυτό το επιβλητικό μοντέρνο μνημείο που μπορεί από μόνο του να αφηγηθεί την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, με τα καλά της και τα κακά της.

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version