Παρασκευή, 15 Νοε.
16oC Αθήνα

Ιδού το ευρωπαϊκό μέλλον – Η απόφαση για αυστηρή πειθαρχία

Ο περιβόητος “χρυσός κανόνας” των Γερμανών είναι ουσιαστικά αυτός που πέρασε και γίνεται κανόνας και για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ευρώπη, για την ακρίβεια οι 23 στους 17 συμφώνησαν σε μια “δημοσιονομική συνθήκη” ως απάντηση στην κρίση χρέους. Είναι οι 17 χώρες της ευρωζώνης και άλλες έξι της Ε.Ε. που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια “Ένωση δημοσιονομικής σταθερότητας” με “ενισχυμένη διακυβέρνηση για να ενθαρρύνουν τη δημοσιονομική πειθαρχία” αλλά και “την ισχυρότερη ανάπτυξη, το μεγαλύτερο ανταγωνισμό και την κοινωνική συνοχή”.
Για να συμβεί αυτό κάθε χώρα δεσμεύεται να υιοθετήσει ένα “νέο δημοσιονομικό κανόνα”, τον αποκαλούμενο και “χρυσό κανόνα”. Η ρύθμιση αυτή πρέπει να ενταχθεί στο Σύνταγμα των χωρών.
Οι κανόνες θα είναι κοινοί, ο γενικός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένος ή πλεονασματικός. Ωστόσο, οι χώρες μπορούν να παρουσιάζουν ένα “διαρθρωτικό έλλειμμα” που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ. Ο γερμανικός “χρυσός κανόνας”, για παράδειγμα, ορίζει ότι το ανώτατο ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα δεν μπορεί να ξεπερνά το 0,35% του ΑΕΠ, αρχής γενομένης από το 2016.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα είναι αρμόδιο να επαληθεύει αν ο δημοσιονομικός κανόνας κάθε χώρας ανταποκρίνεται στις αρχές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν επίσης ένα χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο οι χώρες θα συγκλίνουν προς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Οι κυβερνήσεις που θα μπουν στο στόχαστρο λόγω υπερβολικών ελλειμμάτων θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων το οποίο θα τεθεί υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Θα επιβάλλονται πιο συστηματικές κυρώσεις για τις χώρες τα ελλείμματα των οποίων ξεπερνούν το προκαθορισμένο όριο του 3% του ΑΕΠ ή των οποίων το έλλειμμα διογκώνεται υπερβολικά. Οι κυρώσεις αυτές, που θα προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιβάλλονται αυτόματα εκτός και αν διαφωνεί με αυτές μια “ειδική πλειοψηφία” των χωρών μελών της ευρωζώνης. Μέχρι σήμερα αρκούσε απλή πλειοψηφία για να σταματήσει τις κυρώσεις.
Ακόμη βέβαια οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει στο πότε και από ποιόν θα γίνεται παρέμβαση και θα ζητείται αναθεώρηση του σχεδίου του προϋπολογισμού, αλλά αυτό είναι μάλλον θέμα χρόνου.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση στη διεύθυνση:
http://consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/el/ec/126665.pdf

Διαβάστε επίσης:
Αποχαιρετώντας το ευρώ; Διασπασμένη βγήκε η Ευρώπη μετά τη Σύνοδο Κορυφής ”νάνων” ηγετών

Economist: Ο Πάπας Μάριο στο euro-bordello!

Κέρδισε… 5-1 η Μέρκελ την Ευρώπη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε