Ελλάδα

Ίντριγκες και επικοινωνιακό σόου οι «μετακινήσεις» αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με πρόσχημα τη Χρυσή Αυγή

Το «στίγμα» του... ένστολου Χρυσαυγίτη. Τοποθετήθηκε αγόγγυστα από την πολιτική και κυρίως αστυνομική ηγεσία σε 9 ανώτατους, ανώτερους και κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, με παραιτήσεις για... προσωπικούς λόγους και μετακινήσεις-αποσπάσεις. Οι δύο παραιτήθηκαν, αλλά από τους υπόλοιπους επτά που μετακινήθηκαν, μόλις τρεις φαίνεται να έχουν πληρώσει το επικοινωνιακό μάρμαρο!

Την επόμενη ημέρα των σχετικών αστυνομικών ανακοινώσεων, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και η αστυνομική ηγεσία μέσω διαρροών, επιχειρούσαν να «λειάνουν» τις αντιδράσεις, υποστηρίζοντας ότι οι μετακινήσεις έγιναν για «να διασφαλιστεί κατά απόλυτο τρόπο η αντικειμενικότητα στην έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων», και δεν σημαίνει απαραίτητα «συμμετοχή σε παράνομες δράσεις της Χρυσής Αυγής». Η «λάσπη» όμως είχε κολλήσει, σε πρόσωπα και αστυνομικές υπηρεσίες.

Η αρχή έγινε στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 με την παραίτηση του τότε Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Γιάννη Δικόπουλου και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Στερεάς Ελλάδος Απόστολου Κασκάνη. Αρχικά η παραίτησή τους αποδόθηκε σε… προσωπικούς λόγους. Αργότερα αυτοί μετατράπηκαν σε ευθύνες που ανέκυψαν για την «αδράνειά» τους κατά τη διάρκεια αστυνομικών ερευνών στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Χαλκίδα. Η «μπάλα» πήρε τον Αστυνομικό Διευθυντή Εύβοιας Ευάγγελο Φλεβάρη, και τρεις αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας. Αργότερα η αιτιολόγηση της «αδράνειας», αποδόθηκε στον αιώνιο πόλεμο ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ για την ανέλιξή ή παραμονή τους στην ιεραρχία του Σώματος.      

Ακολούθησε εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια προς τον Αρχηγό του Σώματος για ευρύτατη έρευνα «σχετικά με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων». Η έρευνα ανατέθηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Ο Αρχηγός του Σώματος μετέφερε στον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων «τη βούληση του κ. Υπουργού να μην υπάρξει οιαδήποτε σκιά στο Σώμα».

Μια «σκιά» όμως που τοποθετήθηκε άμεσα με την αντικατάσταση και μετακίνηση αξιωματικών σε άλλες υπηρεσίες. Οι μετακινήσεις αφορούσαν τον υποστράτηγο Προϊστάμενο του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Αστυνομικό Διευθυντή, Διοικητή της ΕΚΑΜ και τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή, υποδιοικητή της ίδιας υπηρεσίας, τον Αστυνομικό Διευθυντή, Προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή, Προϊστάμενο του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τον επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να βρίσκονται δίπλα σε άτομα, τα οποία πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να τα παρεμποδίζουν και  να τα συλλαμβάνουν, τον Αστυνόμο Διοικητή της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α, τον Αστυνόμο Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας, ο οποίος είχε τοποθετηθεί εκεί 20 ημέρες πριν.

Στις 30 Οκτωβρίου 2013 δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο αποδίδονταν ευθύνες κυρίως σε αστυνομικούς που βρίσκονταν στη συνοδεία βουλευτών της Χρυσής Αυγής και μερικούς ακόμη που παρουσιάζονταν ως «εκπαιδευτές» μελών της. Κατά τη διάρκεια αυτής της παρουσίασης, ερωτήθηκε η αστυνομική ηγεσία, για την τυχόν αποκατάσταση των αξιωματικών που μετακινήθηκαν. Οι απαντήσεις ήταν γεμάτες ασάφεια και σε ένα βαθμό το θέμα της Χρυσής Αυγή φαίνεται να αποτέλεσε μια «ευκαιρία» για εσωτερικό… ξεκαθάρισμα αξιωματικών που βρίσκονταν σε άλλο «ηγετικό άρμα».  

Σχεδόν τρεις μήνες μετά, πολύ «ήσυχα» και σταδιακά, για να μην γίνει δημοσιογραφικός «ντόρος» για την… υποχώρηση της αστυνομικής ηγεσίας, ο στρατηγός-«κλαδάρχης» βρίσκεται σε διπλανή υπηρεσία, ο διοικητής και υποδιοικητής της ΕΚΑΜ επέστρεψαν στην υπηρεσία τους μετά από πρόσκαιρη μετάθεση και απόσπαση, αντίστοιχα, στα ΜΑΤ. Ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, αρχικά έκανε αίτηση ακύρωσης της μετακίνησής του, η οποία απορρίφθηκε. Προσέφυγε όμως στο διοικητικό πρωτοδικείο κατά της μετακίνησής του. Κέρδισε το δικαστήριο, δικαιώθηκε και επέστρεψε στην υπηρεσία του. Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, μετακινήθηκε σε παραπλήσιο πόστο, το ίδιο και ο διοικητής της ομάδας ΔΕΛΤΑ, ενώ ο διοικητήτης του Α.Τ Νίκαιας μετατέθηκε σε αυτό της Αγ. Βαρβάρας.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του προϊσταμένου του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που και εκείνος έκανε αίτηση ακύρωσης της μετακίνησής του, η οποία απορρίφθηκε. Τελικά μετατέθηκε στην Υπηρεσία Προστασίας Επισήμων και σήμερα είναι επικεφαλής και υπεύθυνος ασφαλείας των μετακινήσεων του… πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Διαβάστε
Διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ: Από τους 319 αστυνομικούς που ελέγχθηκαν συνελήφθησαν 15

Δένδιας: Ελάχιστοι οι επίορκοι στην ΕΛ.ΑΣ

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα