Όλες οι ιστοσελίδες που διαχειρίζονται οι φορείς του δημόσιου τομέα θα πρέπει να είναι προσιτές σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, δήλωσαν, σήμερα Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψηφίζοντας με 30 ψήφους υπέρ και 3 κατά, την πρόταση του εισηγητή, ελληνικής καταγωγής Γερμανού ευρωβουλευτή, Γιώργου Χατζημαρκάκη.
«Προς το παρόν μόνο το ένα τρίτο των δημόσιων δικτυακών τόπων είναι προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρίες κι αυτό έχει προβλήματα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί αυτή η ανισότητα που αφορά ΑμεΑ και ανθρώπους τρίτης ηλικίας που είναι αποκομμένοι κι έχουν ανάγκη από την εύκολη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα βήμα μπροστά για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά κι ένα μεγάλο βήμα για τα άτομα με αναπηρία, διότι τους δίνει την πρόσβαση που δικαιούνται. Χαίρομαι ακόμα γιατί είναι ένα βήμα μπροστά και για την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό νόμο που προετοιμάστηκε από Έλληνες και πρέπει να ψηφιστεί από την Ελληνική Προεδρία… », δήλωσε ο εισηγητής, Γιώργος Χατζημαρκάκης.
«Θέλουμε να εφαρμοστεί παντού κι όχι μόνο για παροχές κοινωνικής ασφάλισης, προσωπικά έγγραφα ή εγγραφή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως για παράδειγμα προέβλεπε αρχικά η πρόταση. Θέλουμε να επεκταθεί ο νόμος και σε ιστοσελίδες των ιδιωτικών φορέων που ασκούν δημόσια καθήκοντα, όπως η παροχή θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ή για υπηρεσίες που αφορούν τη μεταφορά ή τη φροντίδα των παιδιών αλλά και όλες τις υπηρεσίες υγείας. Το περιεχόμενο σε αυτές τις ιστοσελίδες θα πρέπει να μπορεί να προσεγγιστεί με μια φορητή συσκευή όπως ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα tablet και θα πρέπει να έχουν προσβασιμότητα όλοι οι άνθρωποι με αναπηρίες….Ολο το περιεχόμενο των νέων ιστοσελίδων θα πρέπει να προσαρμοστεί στους νέους κανόνες από την αρχή του 2015 και όλο το περιεχόμενο των υφιστάμενων σελίδων θα πρέπει να προσαρμοστεί πλήρως μέχρι τις αρχές του 2017.» επισημαίνει ο κ. Χατζημαρκάκης.
Να σημειωθεί τέλος, πως σήμερα υπάρχουν πάνω από 761.000 ιστοσελίδες του δημόσιου τομέα στην ΕΕ, που προσφέρουν πρόσβαση σε πληροφορίες και υπηρεσίες. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο από αυτές πληρούν τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλές από αυτές που είναι σε απευθείας σύνδεση με δημόσιες υπηρεσίες είναι δύσκολο ή αδύνατο να προσφέρουν πρόσβαση για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Διαβάστε
ΙΚΑ: Μέσω ίντερνετ οι ιατρικές γνωματεύσεις υγειονομικών επιτροπών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας
Θεσσαλονίκη: Η συγκλονιστική ιστορία του παιδιού που ξαναστάθηκε στα πόδια του και πέρασε στο ΑΠΘ!
Οδηγία στα κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλουν στους εργοδότες μέτρα υπέρ των ανθρώπων με αναπηρία