Υπάρχουν κάποιοι που δε θέλουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες. Και πάντα προσπαθούν να δημιουργούν επεισόδια και εντάσεις, ακόμη κι όταν οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι θέλουν απλά να διαδηλώσουν την αντίδρασή τους. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν ντε και καλά να δημιουργήσουν ένταση, να σπάσουν τζαμαρίες, να επιτεθούν σε εργαζόμενους που απλά βρίσκονται εκεί για να κάνουν τη δουλειά τους.
Όπως έγινε και το μεσημέρι της Πέμπτης, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι ομάδες περιφρούρησης που είχαν δημιουργήσει οι φοιτητές, έκαναν ό,τι μπορούσαν να αποτρέψουν τα επεισόδια. Αλλά οι κουκουλοφόροι κατάφεραν να προκαλέσουν ένταση. Συνολικά σημειώθηκαν τέσσερα περιστατικά, σε ένα από αυτά υπήρξε και τραυματισμός, ευτυχώς ελαφρύς.
Πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό έντασης, το οποίο δεν πρόλαβαν να αποτρέψουν οι ομάδες περιφρούρησης. Ενώ το πανεκπαιδευτικό συλληλητήριο βρισκόταν στη συμβολή Αμαλίας και Καραγιώργη Σερβίας, μπροστά στη Μ. Βρετανία, άγνωστοι επιτέθηκαν σε συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης, προσπάθησαν να πάρουν την κάμερα ενός κάμεραμαν της ΝΕΤ (ο οποίος στην προσπάθειά του να ξεφύγει, έπεσε στο έδαφος). Στο περιστατικό, τραυματίστηκε ελαφρά στο φρύδι μια ηχολήπτρια του καναλιού.
Υπήρξαν κι άλλες στιγμές έντασης, με τις ομάδες περιφρούρησης να κάνουν εξαιρετική δουλειά. Η αρχή έγινε στη συμβολή Αιόλου και Πανεπιστημίου, όταν κουκουλοφόροι επιχείρησαν να σπάσουν υποκατάστημα της Eurobank. Λίγο μετά, την ώρα που η πορεία βρισκόταν στη Σταδίου, μια ομάδα επιχείρησε να επιτεθεί στο βιβλιοπωλείο Ιανός (που λειτουργεί αλλά με τα προστατευτικά ρολά του κατεβασμένα), όμως άμεσα βγήκαν μπροστά οι ομάδες περιφρούρησης και το συμβάν σταμάτησε εκεί.
Όταν το συλλαλητήριο έφτασε στην Αμαλίας, μπροστά στη Βουλή, αναρχικοί επιχείρησαν ξανά να δημιουργήσουν επεισόδια και υπήρξε ένταση με τους φοιτητές που προσπάθησαν να τους αποτρέψουν. Πέμπτο περιστατικό, η επίθεση με μπογιές στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας επί της οδού Πανεπιστημίου.
Οι φοιτητές αντιδρούν στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα για τα ΑΕΙ, γι’ αυτό εξάλλου και 301 σχολές παραμένουν υπό κατάληψη, ενώ σε όλο αυτό προστίθεται και η δραματική κατάσταση στα σχολεία που θα ανοίξουν χωρίς βιβλία, για πρώτη φορά μετά το 1946!
Οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν. Χαρακτηριστικά όσα είπε η φοιτήτρια Ιατρικής στην Αθήνα, Μαρία Καραμπέλη. «Είμαστε για δεύτερη βδομάδα στο δρόμο αποφασισμένοι. Όσο αποφασισμένη είναι αυτή η κυβέρνηση να καταργήσει την παιδεία και να οδηγήσει στη φτώχια την εξαθλίωση και την ανεργία άλλο τόσο είμαστε εμείς μαζί με την κοινωνία να ρίξουμε αυτή την κυβέρνηση!».
Aπό τα Προπύλαια, οι φοιτητές ξεκίνησαν την πορεία τους προς τη Βουλή. Για τον φόβο των Ιουδαίων ήδη πολλά καταστήματα στο κέντρο έχουν πάρεια τα μέτρα τους.
Νωρίτερα φοιτητές τους ΜΑΣ συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και έκαναν πορεία προς το Σύνταγμα με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στους δρόμους γύρω από το κέντρο.
Ανοιξε η Αριστοτέλους έξω από το Υπουργείο Υγείας, που ήταν κλειστή λόγω της συγκέντρωσης των απεργών νοσοκομειακών γιατρών. Οι γιατροί απέκλεισαν παρέμειναν στην Αριστοτέλους από τις 11.00 το πρωί εώς τις 2.00 το μεσημέρι.
Τα νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας λόγω της 48ωρης απεργίας των νοσοκομειακών γιατρών. Ακυρώθηκαν όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού και χειρουργεία.
Οι γιατροί συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση λέγοντας πως στην ουσία με αυτό τον τρόπο καταργείται η δωρεάν υγεία και οδεύουμε προς ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Το υπουργείο Παιδείας πάντως, υπενθυμίζει με σημερινή του ανακοίνωση ότι οι εγγραφές των πρωτοετών θα πρέπει να γίνουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μεταξύ 12 και 30 Σεπτεμβρίου και όποιος δεν προσέλθει στις ημερομηνίες αυτές χάνει το δικαίωμα εγγραφής του..
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΙΜΠ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για πρώτη φορά μετά την Κατοχή, τα σχολεία χωρίς βιβλία
Προθεσμία μέχρι τις 30/9 για έγγραφες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ – Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται
Διαμαντοπούλου: Οι αλήθειες και τα ψέμματα για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ