Ελλάδα

Ξεχάστε το Δημόσιο που ξέρατε – Οι τέσσερις κινήσεις που αλλάζουν τα πάντα

- Τέλος η μονιμότητα όσων προσλαμβάνονται από δω και πέρα στο Δημόσιο
- Η κινητικότητα γίνεται μόνιμη και οι μετατάξεις υποχρεωτικές για τους υπαλλήλους
- Μόνιμη και η αξιολόγηση που συνδέεται με το νέο μισθολόγιο

Από τη μονιμότητα μέχρι το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων τα πάντα μπαίνουν σε διαδικασία αλλαγών.

Η νέα δομή του δημοσίου φέρνει νέες εργασιακές σχέσεις, τρόπο προσλήψεων, μεταθέσεων και μετατάξεων.

Άρση της μονιμότητας για τους νέους εργαζόμενους

Ουσιαστικά πρέπει να ξεχάσουμε τη μορφή του δημοσίου όπως την έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.
Πρώτη βασική αλλαγή στη δομή του δημοσίου θα είναι η ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων.
Με την ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει δοκιμαστική περίοδο για όσους προσλαμβάνονται στο Δημόσιο οι υπηρεσίες έχουν το δικαίωμα απομάκρυνσης του υπαλλήλου μέσα στα δύο πρώτα χρόνια από την πρόσληψή του με τη δικαιολογία ότι δεν πληρεί τις προϋποθέσεις.
Με τον τρόπο αυτό γίνεται το πρώτο βήμα για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται ότι θα αφορά στους υπαλλήλους που εργάζονται ήδη, αλλά μόνο στους νεοπρσλαμβανόμενους ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις.

Αξιολόγηση και μισθοί… λάστιχο

Η αξιολόγηση γίνεται μόνιμη, από το ερχόμενο έτος για πρώτη φορά και στη συνέχεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι υπάλληλοι θα περνούν από κρησάρα.
Ωστόσο η αξιολόγηση θα έχει άμεση σχέση και με τη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων.
Με βάση το ότι ένα ποσοστό 15% θα παίρνει κάτω από τη βάση υπολογίζεται ότι αντίστοιχο ποσοστό υπαλλήλων δεν θα παίρνει αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα μοιράζονται ένα ποσό ως μπόνους…
Οι προβλέψεις λένε ότι από τους χρόνου θα υπάρξουν και νέες αλλαγές στους μισθούς με μειώσεις στα ανώτερα κλιμάκια και μικρές αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς.
Το νέο μισθολόγιο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015 ωστόσο το σχετικό νομοσχέδιο βάσει της συμφωνίας με την τρόικα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μόνιμη κινητικότητα

Από τον επόμενο χρόνο η κινητικότητα θα αποσυνδεθεί από τις απολύσεις. Ανά μερικούς μήνες θα ανακοινώνονται κενές θέσεις ανά υπηρεσία και θα προκηρύσσεται διαγωνισμός υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ.
Οι κινητικότητα ωστόσο δεν θα είναι μόνο… κατ’ επιλογή. Πλέον οι μετατάξεις και θα είναι υποχρεωτικές στις περιπτώσεις που κρίνεται ότι υπηρεσίες ή οργανισμοί πρέπει να κλείσουν. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δεχθούν τη νέα θέση που θα οριστεί για εκείνους καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απολύονται.
Πολλοί οργανισμοί και υπηρεσίες, ειδικά σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών, αναμένεται να κλείσουν και σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες που προσφέρουν θα περάσουν σε ιδιώτες.
Έτσι αναμένεται πλήρης αναδιάρθρωση στις δομές του δημοσίου που θα σημάνει χιλιάδες μετακινήσεις υπαλλήλων.

Διαβάστε επίσης:

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα