Ο Κάρολος Κουν υπήρξε ένας πρωτοπόρος του θεάτρου, ο οποίος έως και το τέλος της ζωής του έκανε γνωστό στο ελληνικό κοινό αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματολογίας και σύστησε πολλούς ξένους συγγραφείς, ενώ έδωσε άλλη διάσταση στο κλασικό ρεπερτόριο της αρχαιότητας με την σύγχρονη και ουσιαστική ματιά του.
Γεννήθηκε στην Προύσα στις 13 Σεπτεμβρίου 1908. Σπούδασε στη Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης και αισθητική στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Το 1929 διορίστηκε καθηγητής αγγλικών στο Κολλέγιο Αθηνών. Η πρώτη του εμφάνιση ως σκηνοθέτη ήταν στο “Τέλος του ταξιδιού” του Σέριφ. Με μαθητές του, από το Κολλέγιο, παρουσίασε έργα του Αριστοφάνη και του Σαίξπηρ. Ίδρυσε τη Λαϊκή Σκηνή (1934-36) και συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους (Κατερίνας, Κοτοπούλη, κ.ά.).
Το 1942 ο Κάρολος Κουν ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης όπου ανέβασε Ίψεν, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, Πιραντέλο και μετά την απελευθέρωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα Λόρκα, Τένεσι Ουίλιαμς, Μίλερ κ.ά.. Επίσης, το ίδιο έτος (1942) ίδρυσε τη Δραματική Σχολή του θεάτρου του, στην οποία μαθήτευσαν οι σημαντικότεροι σκηνοθέτες και ηθοποιοί της μεταπολεμικής γενιάς.
Ο Κάρολος Κουν, γνωστός για το πάθος που έτρεφε για το θέατρο, δε θα μπορούσε να μη δίνει το στίγμα του κάθε φορά που του δινόταν η ευκαιρία να μιλήσει για το θέατρο και την τέχνη.
Μία από αυτές τις ευκαιρίες δόθηκε στον Κάρολο Κουν με τη Διεθνή Διάσκεψη θεάτρου, που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο το 1957.
Εκεί, ο “μεγάλος” Κουν, μεταξύ άλλων, είχε στείλει και το δικό του μήνυμα, το οποίο φαντάζει επίκαιρο όσο ποτέ, αν κάνει κανείς την προβολή του λόγου του για το θέατρο στην καθημερινότητα.
Έλεγε μεταξύ άλλων ο Κάρολος Κουν: «Εμείς οι Έλληνες, σαν άμεσοι κληρονόμοι του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου, έχουμε μεγάλα πλεονεκτήματα που μας προσφέρονται για την ερμηνεία του, έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε και σοβαρούς κινδύνους. Κινδύνους, γιατί χρειάζεται μεγάλη προσοχή και γνώση της Ελλάδας για να μην παρασυρθούμε σε σκηνοθετικά ευρήματα, θεμιτά για οποιονδήποτε ξένο, αταίριαχτα όμως προς την Ελληνική πραγματικότητα. Και ακόμη, να μην περιορισθούμε από δειλία ή σχολαστικισμό και από κακώς εννοούμενο σεβασμό, σε μίαν άψυχη μουσειακή αναπαράσταση της εξωτερικής μορφής του Αρχαίου Θεάτρου. Μεγάλα πλεονεκτήματα πάλι, γιατί έλαχε να ζούμε στον ίδιο τόπο που ζούσαν και οι Αρχαίοι. Αυτό μας επιτρέπει να αντλήσουμε από τις ίδιες πηγές που αντλούσαν και εκείνοι και να αξιοποιήσουμε όλα όσα εδημιούργησε η Ελληνική παράδοση έκτοτε…»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας αυτής, ο Κάρολος Κουν ήταν ιδιαίτερα… προφητικός: «Όσοι αιώνες κι αν έχουν περάσει, όσο κι αν παραδεχτούμε τις αλλοιώσεις που υπέστη η φυλή μας μέσα στο πέρασμα του χρόνου, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, πως μας φωτίζει ο ίδιος ήλιος, πως μας θρέφει το ίδιο χώμα. Ίδιες είναι οι γεωλογικές και καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν την καθημερινή ζωή και σκέψη. Ίδιες οι ακρογιαλιές και η μακρινή γραμμή του ορίζονται όπου ενώνονται ο ουρανός και η θάλασσα, ίδιες οι πέτρες και τα ηλιοκαμένα βουνά, τα ατέλειωτα δειλινά, οι μέρες κι οι νύχτες, και πάνω από όλα πολύ ψηλά ο ουρανός, στέρεος και καθαρός….
Την Ελλάδα που υπάρχει σήμερα πρέπει να κλείσουμε μέσα μας εμείς οι Έλληνες για να γνωρίσουμε τους Αρχαίους μας ποιητές…
Ας στραφούμε στις απλές φυσικές αλήθειες που άγγιξαν την ψυχή τους και έπλασαν τη σκέψη τους και έδωσαν ποίηση και νόημα αιώνιο στο στίχο τους…».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
105α γενέθλια του Κάρολου Κουν: To doodle της Google για τον μεγάλο θεατράνθρωπο
100α γενέθλια Leonidas da Silva: Ένα… ποδοσφαιρικό Google doodle!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κλωντ Ντεμπυσσύ: Ποιός είναι ο συνθέτης που η google τιμά με το doodle της
Κλωντ Ντεμπυσσύ: Tα 151α γενέθλιά του τιμά η google με doodle
Έρβιν Σρέντιγκερ: Ποιός ήταν ο φυσικός που τιμά η Google με doodle
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
126α γενέθλια του Έρβιν Σρέντιγκερ: Η Google του αφιερώνει το doodle της
Τη Ροζαλιν Φράνκλιν τιμά η Google στο σημερινό Doodle
407α γενέθλια Ρέμπραντ φαν Ράιν: Η goolge τιμά με doodle το μεγάλο ζωγράφο
Ρέμπραντ φαν Ράιν: Tα 407α γενέθλιά του τιμά η google με doodle
Φράντς Κάφκα: Το έργο του συγγραφέα που τιμά σήμερα η Google με doodle
Φράντς Κάφκα: Αφιερωμένο στα 130 γενέθλιά του το doodle της Google
Tour de France: Στον 100ο γύρο της Γαλλίας αφιερωμένο το doodle της Google
Αντόνιο Γκαουντί: Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που τιμά η Google με doodle