Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Καταργεί την υφαλοκρηπίδα Ρόδου – Καστελόριζου η Τουρκία

Καταργεί την υφαλοκρηπίδα Ρόδου – Καστελόριζου η Τουρκία

Με σκακιέρα μοιάζει η περιοχή των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας. Ακριβώς μια εβδομάδα μετά την κίνηση της Αιγύπτου να βγάλει από τη μέση την Ελλάδα επιχειρώντας να συμφωνήσει την ΑΟΖ της με Κύπρο και Τουρκία, ήρθε η αντίστοιχη κίνηση της Τουρκίας που απαντώντας στην ελληνική διακοίνωση αμφισβητεί το δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ των νησιών.

Ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι άλλος από την ΑΟΖ στα ανατολικά, θέλει να μπει σφήνα στον οριζόντιο άξονα Ελλάδας-Κύπρου “κόβοντας” κάθετα την ένωση των ΑΟΖ των δύο χωρών ενώνοντας τη δική της με αυτή της Αιγύπτου.

Η υφαλοκρηπίδα της Ρόδου σε συνδυασμό με αυτή του Καστελόριζου “ανοίγουν” προς τα ανατολικά της Ελληνική ΑΟΖ και ουσιαστικά την ενώνουν με αυτή της Κύπρου.
Αυτή τη “σφήνα” θέλει να βγάλει από το πλευρό της η Τουρκία βάζοντας στο παιχνίδι και την Αίγυπτο, με το αζημίωτο φυσικά.

Το μεγάλο οικόπεδο 12 δεν μπορεί να το διεκδικήσει ούτε η Αίγυπτος, ούτε η Τουρκία, τα οικόπεδα όμως προς τα δυτικά, προς τη μεριά της Ελλάδας δηλαδή μπορούν και αυτό επιδιώκουν. Πιθανή ενοποίηση των ΑΟΖ Τουρκίας-Αιγύπτου αποκλείει οποιονδήποτε άλλον μεταξύ Ρόδου-Κύπρου και αυτό είναι που επιδιώκεται.

Στη λεκάνη του Αιγαίου η Τουρκία ακόμη και με τη λογική της μέσης απόστασης δεν έχει καμία πρόσβαση σε πιθανά κοιτάσματα λόγω του πλήθους των ελληνικών νησιών, ανατολικά της Ρόδου όμως αν εξαιρέσει κανείς την ύπαρξη του Καστελόριζου το… πεδίο είναι λαμπρό προς διεκδίκηση.
Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει η Τουρκία να… εξαιρέσει το Καστελόριζο, να το σβήσει από χάρτη επεκτείνοντας την ΑΟΖ της προς το Νότο.

Καταθέτοντας τη ρηματική διακοίνωση τον ΟΗΕ, επιμένει ότι οι άδειες ερευνών που έχει παραχωρήσει νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αμφισβητεί πλήρως το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους.

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι η αμφισβήτηση του δικαιώματος των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ παραβιάζει το άρθρο 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, «το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας». Η Αθήνα πάντως προειδοποιεί ότι θα «διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Το ερώτημα τώρα είναι ένα. Θα προχωρήσει η Τουρκία σε έρευνες; Αν ναι, ποια θα είναι η ελληνική αντίδραση;
Η λογική των κανονιοφόρων επανέρχεται και σε αυτή τη φάση κερδίζει όποιος δείχνει αποφασιστικότητα, όχι μόνο με τη χρήση κανονιοφόρων…

Διπλωματικά μετά τις ρηματικές διακοινώσεις οι δύο χώρες… είναι στα ίσα. Το επόμενο βήμα αναμένεται να είναι από την Ελλάδα η οποία όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές θα υποβάλλει και νέο έγγραφο στον ΟΗΕ, αυτή τη φορά περιγράφοντας τις ναυτικές συντεταγμένες της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Η Τουρκία τραβάει επικίνδυνα το σχοινί – Έστειλε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ εναντίον της Ελλάδας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε