Site icon NewsIT
15:36 | 18.12.24

Kids Wallet: «Τα παιδιά πρέπει να αναμετρηθούν με τη μοναξιά τους, οι γονείς να επιδείξουν ψυχραιμία» λένε οι ειδικοί

Kids Wallet: «Τα παιδιά πρέπει να αναμετρηθούν με τη μοναξιά τους, οι γονείς να επιδείξουν ψυχραιμία» λένε οι ειδικοί

REUTERS/Asanka Brendon Ratnayake

Ειρήνη Πεϊβάνη

Θετικά βλέπουν παιδοψυχολόγοι, μαθητές και γονείς τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την προστασία των ανηλίκων στα social media

Φρένο στην ανεξέλεγκτη χρήση των social media και του διαδικτύου από τους ανήλικους έχει σκοπό να βάλει η κυβέρνηση με την νέα ψηφιακή εφαρμογή Kids Wallet.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, μεταξύ άλλων το «Παιδικό Πορτοφόλι» (Kids Wallet), θα θέτει περιορισμούς στη χρήση των social media από  τους ανηλίκους κάτω των 15 ετών.

Μέσω του Kids Wallet η ηλικία του ανηλίκου θα ταυτοποιείται αυτόματα, επομένως η χρήση δημοφιλών εφαρμογών από αυτά θα γίνεται πρώτα με έλεγχο της ηλικίας τους, μπλοκάροντας τους την πρόσβαση σε ιστοσελίδες ενηλίκων. Οι γονείς θα παρακολουθούν τη χρήση που κάνει το παιδί τους στο διαδίκτυο, θα μπορούν να θέσουν χρονικά όρια στο «σερφάρισμα» των παιδιών τους ενώ θα μπορούν να καθορίσουν συγκεκριμένες «απαγορευμένες» λέξεις τις οποίες αν το παιδί πληκτρολογήσει στην αναζήτηση θα προκαλείται αυτόματος αποκλεισμός πρόσβασης.

Η παιδοψυχολόγος Χριστίνα Μπογιατζή, μιλώντας στο newsit.gr αναφέρεται στο συγκεκριμένο εργαλείο ως ένα θετικό μέσο για να περιοριστεί η αμετροεπής χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους οι οποίοι «χάνονται» μέσα στο διαδίκτυο και απομονώνονται από όλους και από όλα.

«Το Kids Wallet θα εισφέρει θετικά στον περιορισμό της κακής χρήσης του διαδικτύου διότι θα αναγκάσει τα παιδιά να συγκρουστούν υγιώς με τον εαυτό τους, δηλαδή να βρουν κάτι να κάνουν τα ίδια με τους εαυτούς τους και όχι απλά να περιπλανώνται σε κάτι τόσο αχανές και μπορεί και επικίνδυνο. Το διαδίκτυο δυστυχώς είναι μια κλειδαρότρυπα από τον έξω κόσμο και χρειάζεται να επιτηρούμε τη συμπεριφορά τους. Η κατάσταση έχει πάρει ακραίες διαστάσεις από τον κορονοϊό και μετά, με τους ανηλίκους να κάθονται  με ένα κινητό στο δωμάτιο τους και να μην βγαίνουν  ούτε μέχρι το σαλόνι να δουν τα αδέρφια και τους γονείς τους. Οπότε βεβαίως και πρέπει να υπάρχει έλεγχος από τους γονείς με διάφορα μέσα», τονίζει.

«Το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο θα αναγκάσει, ακόμη, τα παιδιά να αναμετρηθούν με τη μοναξιά τους, με τα προβλήματα τους. Πρέπει να ”σπρώξουμε” τα παιδιά σε αυτό που είναι ”ψυχωφελές” και όχι απλώς να ασχολούνται με την  περιπλάνηση στο διαδίκτυο, με κάτι ψεύτικο, εικονικό και παραπλανητικό ενδεχομένως», υπογραμμίζει η παιδοψυχολόγος.

«Οι γονείς πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία και υπομονή»

Όπως επισημαίνει η κ. Μπογιατζή, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να μην τρομοκρατηθούν από την λογική αρχική αντίδραση των παιδιών τους σε αυτή την επιτήρηση στα social media, καθώς είναι θέμα χρόνου να έρθει η αρμονική συνεργασία γονέα-παιδιού.

«Οι γονείς θα πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία και υπομονή απέναντι στα παιδιά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Στην αρχή τα παιδιά είναι σίγουρο ότι θα αντιδράσουν. Μετά όμως αυτό που θα νικήσει είναι η γονεϊκότητα, η ποιότητα της σχέσης του γονέα με το παιδί. Εκεί θα φανεί το πόσο δυνατές είναι οι σχέσεις τους. Δεν πρέπει οι γονείς να φοβηθούν τον θυμό των παιδιών και την έντονη αντίδραση τους για αυτή την επιτήρηση στα social media. Εάν ο γονέας κάνει το σωστό, ακόμη και αν θυμώσει το παιδί, δεν πρέπει να το φοβάται αυτό. Τα παιδιά είναι γεγονός ότι θα θεωρήσουν τους γονείς εξουσιαστικές φιγούρες αλλά αυτό δεν θα πρέπει να τους ανησυχήσει αν οι ίδιοι δεν λειτουργούν εν γένει  εξουσιαστικά και στην προσωπικότητα τους και στην παιδαγωγική τους. Επομένως, ο θυμός των παιδιών θα “ξεφουσκώσει”. Σε οικογένειες όπου οι γονείς είναι καλοί και δημοκρατικοί με τα παιδιά τους θα έρθει άμεσα η συνεργασία με εκείνα. Οι γονείς να μάθουν να χρησιμοποιούν καλά το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο και να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα το οτιδήποτε ανησυχητικό δουν από τα παιδιά τους στο διαδίκτυο, ζητώντας και τη βοήθεια από κάποιον ειδικό αν χρειαστεί».

«Είναι σωστή απόφαση»

Έφηβοι και γονείς μιλούν στο newsit.gr για τη νέα αυτή ψηφιακή εφαρμογή που σκοπό έχει να ελέγξει τη χρήση των ανηλίκων στα social media με τους εφήβους να βλέπουν με θετικό τρόπο το νέο αυτό μέτρο σε μια εποχή όπου η ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου αποτελεί μάστιγα.

Δεκαπεντάχρονος μαθητής συμφωνεί με την ενεργοποίηση του νέου ψηφιακού εργαλείου γιατί όπως λέει συνομήλικοι του χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αρνητικό τρόπο.

«Κατα μία άποψη είναι σωστή αυτή η απόφαση. Κι εγώ είχα από πιο μικρός. Θα έπρεπε να υπάρχει παιδεία πάνω σε αυτό γιατί πολλά παιδιά κάνουν ακραία πράγματα. Εμένα οι γονείς μου μου έμαθαν απο πολύ μικρός ποιο είναι το σωστό και το λάθος», αναφέρει 15χρονος μαθητής για την ενεργοποίηση του Κids Wallet.

Ένας ακόμη συνομήλικος του, βλέπει με αισιοδοξία την ψηφιακή αυτή εφαρμογή αναφέροντας πως πολλοί είναι οι νεαροί οι οποίοι έχουν εθιστεί από την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι πολύ λογικό αυτό που γίνεται. Πολλοί στην ηλικία μου είναι εξαρτημένοι από τα social media και μπαίνουν με τις ώρες. Εγώ δεν έχω ακόμα και πάντα μιλάω και με τους γονείς μου για όλα».

Επίσης, ένα 18χρονο κορίτσι συμφωνεί με την ενεργοποίηση αυτής της εφαρμογής που θα «μπλοκάρει» αυτόματα την πρόσβαση των ανηλίκων σε ιστοσελίδες που αναφέρονται σε ενήλικες, υποστηρίζοντας πως είναι καλό που οι γονείς θα έχουν τον έλεγχο της χρήσης των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

«Εγώ είχα social media απο την έκτη τάξη του δημοτικού και δεν είχα ρωτήσει ποτέ τους γονείς μου. Τους ενημέρωσα όταν είχα πάει ήδη γυμνάσιο. Αλλά ναι είναι επικίνδυνο και καλό θα είναι να ζητείται η συγκατάθεση των γονέων», σημειώνει.

«Πρέπει να ζητείται συγκατάθεση και μέχρι τα 18»

Θετικά βλέπει και μια μητέρα εφήβου την ψηφιακή εφαρμογή που θα περιορίζει την πρόσβαση των ανηλίκων στα social media, καθώς όπως λέει το διαδίκτυο ενέχει κινδύνους και ο γονέας πρέπει να έχει τον έλεγχο των παιδιών του πάνω στις ψηφιακές πλατφόρμες.

«Πολύ σωστή απόφαση. Είναι πολύ επικίνδυνο για τα παιδιά. Δεν ξέρεις τι θα βρουν μέσα σε αυτές τις εφαρμογές και με ποιον θα μιλήσουν. Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Εγώ πιστεύω μάλιστα οτι η συγκατάθεση των γονέων θα πρέπει να ζητείται και μέχρι τα 18. Όχι μόνο μέχρι τα 15», αναφέρει η μητέρα 13χρονου αγοριού.

«Άμα μιλάς με το παιδί σου, δεν χρειάζεται κανένα τέτοιο μέτρο»

Στον αντίποδα, υπερβολικό χαρακτηρίζει το μέτρο αυτό ένας πατέρας, τονίζοντας πως εκείνο που θα βοηθήσει την κατάσταση είναι η επικοινωνία με το παιδί και η εμπιστοσύνη σε αυτό.

«Το θεωρώ λίγο υπερβολικό το μέτρο. Άμα μιλάς με το παιδί σου και ξέρεις τι παιδί έχεις, δεν χρειάζεσαι κανένα τέτοιο μέτρο. Λες και αν δώσεις συγκατάθεση μετά θα ξέρεις τι μπορεί να κάνει ανα πάσα στιγμή εκεί μέσα. Σημασία έχει να έχεις εμπιστοσύνη στο παιδί σου», δηλώνει στο newsit.gr πατέρας 14χρονου κοριτσιού.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή για το «μπλόκο» στα social media από τους ανηλίκους θα μπορεί να εγκατασταθεί τόσο στα κινητά όσα και στα tablet των παιδιών με την εφαρμογή να ετοιμάζεται να τεθεί σε λειτουργία τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version