Ελλάδα

Κίνδυνος θάνατος από τα λαθραία τσιγάρα – Τα φτιάχνουν με “σκουπίδια” – Τεράστια ζημιά για το δημόσιο

Φάκελο με στοιχεία για το λαθρεμπόριο  τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, από τα οποία προκύπτουν δυσμενείς επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, κατέθεσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας στον οικονομικό εισαγγελέα, Γρ. Πεπόνη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Σούρλας στον οικονομικό εισαγγελέα, προκύπτει ότι από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό ακόμη και μέχρι 20% της νόμιμης εμπορίας, το ελληνικό Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους έως 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Διαφάνειας, πλέον της οικονομικής ζημιάς που δέχεται το Δημόσιο, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς από έγγραφο με επιστημονικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους (Χημική Υπηρεσία Σερρών) που εστάλη στη γενική γραμματεία Διαφάνειας, προκύπτει ότι σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακα μέχρι 100%, στην πίσσα 70% και τη νικοτίνη 15%.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) και άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας, με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης, από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών.

Μάλιστα, τα λαθραία προϊόντα είναι συχνά επιβαρυμένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες, ενώ τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται, συνήθως, είναι κατώτερης ποιότητας από αυτά των νόμιμων προϊόντων.

Τέλος, ο κ. Σούρλας σημειώνει: «Πρέπει να παταχθούν τα κυκλώματα που διακινούν λαθραία τσιγάρα και μάλιστα κατά τρόπο ασύδοτο και προκλητικό». «Κυρίως, όμως, έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία που είναι ανθρώπινο δικαίωμα και συνταγματική επιταγή» καταλήγει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έβρος: ”Έχτισε” το αυτοκίνητο με λαθραία τσιγάρα – Δείτε φωτό!

Εύβοια: “Άδειασαν” φορτηγάκι με τσιγάρα και μετά… το πέταξαν στη λίμνη! ΒΙΝΤΕΟ

Πύργος: Χύμα τσιγάρα και τεφτέρι στα περίπτερα

Ορεστιάδα: Βρήκαν τα τσιγάρα, ψάχνουν τους λαθρεμπόρους

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βρέθηκαν οστά και κρανίο σε δύσβατο σημείο στα Ιωάννινα – Φαίνεται πως ανήκουν στον Σλοβάκο φοιτητή που είχε εξαφανιστεί το περσινό καλοκαίρι
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως τα οστά ανήκουν στον 23χρονο Σλοβάκο φοιτητή ο οποίος είχε εξαφανιστεί το καλοκαίρι του 2024
Ιωάννινα
Με πλούσιο ποινικό παρελθόν ο 42χρονος Αιγύπτιος που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στην Καλλιθέα – Ήταν καταχωρημένος με 5 διαφορετικά επίθετα
Ούτε με 1, ούτε με 2, αλλά με 5 διαφορετικά επίθετα ήταν καταχωρημένος στη βάση δεδομένων των ελληνικών αρχών ο 42χρονος Αιγύπτιος. Την...
Ο 42χρονος που δολοφονήθηκε στην Καλλιθέα 4