Δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ο οδηγός του ταξί που μετέφερε τον 69χρονος άνδρα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ως φορέας του κορονοϊού.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναζητά τον οδηγό του ταξί που μετέφερε τον φορέα από το αεροδρόμιο στην Αμφιάλη στις 17 Απριλίου, προκειμένου να γίνουν και σε εκείνον εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν κι εκείνος έχει νοσήσει.
Ο 69χρονος άνδρας, που ζούσε και εργαζόταν μόνιμα στη Σαουδική Αραβία, νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα αρνητικής πίεσης. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας του κρίσιμη.
Του χορηγούνται φάρμακα για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα και τις επόμενες μέρες ίσως του χορηγηθούν πειραματικά φάρμακα που, σύμφωνα με το Mega, σήμερα προμηθεύτηκε η Ελλάδα.
Σε καραντίνα έχουν μπει όσοι συνταξίδευσαν με τον 69χρονο ασθενή και ήταν σε κοντινές θέσεις με εκείνον στην πτήση από τη Σαουδική Αραβία προς την Αθήνα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη σύζυγό του. Οι εξετάσεις που της έγιναν βγήκαν αρνητικές, αλλά αναμένεται να γίνει και δειγματοληπτικός έλεγχος στο αίμα της.
Δύο μετανάστες οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό ο οποίος προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) πέθαναν στη Τζέντα ενώ παράλληλα διαγνώστηκαν ακόμη πέντε κρούσματα.
Οι νέοι θάνατοι αύξησαν σε 76 τον απολογισμό των θυμάτων του κορονοϊού στη Σαουδική Αραβία, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από το MERS σε παγκόσμιο επίπεδο, με 231 κρούσματα, σύμφωνα με τις σαουδαραβικές αρχές.
Οι δύο μετανάστες που απεβίωσαν ήταν 64 και 44 ετών, ανέφερε το υπουργείο χωρίς να προσδιορίσει τις εθνικότητές τους.
Ανάμεσα στα πέντε νέα κρούσματα τα οποία διαγνώστηκαν στη Τζέντα τα δύο είναι δύο ξένοι γιατροί ηλικίας 54 ετών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τα πρώτα κρούσματα MERS είχαν καταγραφεί στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί στη Τζέντα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.
Στον τελευταίο του απολογισμό, ο οποίος δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για συνολικά 243 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης παγκοσμίως, τα 93 εκ των οποίων ήταν μοιραία.
Ο κορονοϊός MERS θεωρείται ότι ανήκει στην οικογένεια του ιού που ευθύνεται για το Οξύ και Σοβαρό Σύνδρομο του Αναπνευστικού συστήματος (SARS), που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά στην Ασία και προσέβαλε 8.273 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο εκ των οποίων απεβίωσαν περίπου 800 (≈9%).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ψάχνουν τον οδηγό ταξί που μετέφερε τον ασθενή με λοίμωξη MERS από το αεροδρόμιο
Δυο νεκροί στην Τζέντα από τον κορονοϊό MERS
Για πρώτη φορά μια καμήλα βρέθηκε θετική στον κορονοϊό MERS