Η ηγεσία του υπουργείου Διακιοσύνης βρέθηκε ανάμεσα στους κρατούμενους όλων των πτερύγων των αντρικών φυλακών Κορυδαλλού για τρεις ώρες και συνομίλησε με κρατούμενους, οι οποίοι τόνισαν δύο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το πρώτο είναι η «σκληρότητα» των εξοντωτικών ποινών μεγάλες ποινές, που επιβάλλουν τα δικαστήρια και το δεύτερο είναι η μεγάλη ευκολία των προφυλακίσεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας κρατούμενος, απευθυνόμενος στον κ. Ρουπακιώτη, τού είπε: «Υπάρχουν συγκρατούμενοί μας που είναι 18 μήνες προφυλακισμένοι και μετά τα δικαστήρια τους αθωώνουν. Είμαστε εδώ με ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Λέμε την Αλβανία τριτοκοσμική χώρα, αλλά εδώ είμαστε χειρότερα».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε στον κρατούμενο: «Η αντίδραση και η αγανάκτησή σας είναι δικαιολογημένες. Δώστε μας λίγο χρόνο να δοκιμαστούμε απέναντί σας. Η επιβολή μεγάλων ποινών, ούτε το σωφρονισμό υπηρετεί, ούτε την ανθρώπινη διάσταση αναγνωρίζει. Ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πριν γίνω υπουργός Δικαιοσύνης είχα ταχθεί κατά των αυστηρών ποινών. Σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».
Ένας άλλος κρατούμενος παρεμβαίνει και λέει στον κ. Ρουπακιώτη: «Είσαστε η τελευταία μας ελπίδα. Ζητάμε τη βοήθειά σας, καθώς στηριζόμαστε στο παρελθόν σας».
Και ανταπαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητές μας. Θέλω να σας πω ότι όσα εξαρτώνται από την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, θα τα κάνουμε τώρα. Όσα εξαρτώνται από την ψήφιση νόμου, απαιτείται χρόνος. Δεν θα σας πούμε ψέματα με τον κ. υφυπουργό και παχιά λόγια. Δεν ήρθαμε να μονολογήσουμε, αλλά να ακούσουμε την αγωνία σας, τη διαμαρτυρία και τα αιτήματά σας».
Ο υπουργός και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφεραν στους κρατούμενους ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει θετικά την ανάγκη διαγραφής πειθαρχικών ποινών και τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης αδειών και της απόλυσης με όρους, ενώ τόνισαν ότι θα προωθηθούν άμεσα τροποποιήσεις των προϋποθέσεων μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο επωφελής αυτός σωφρονιστικός θεσμός.
Ακόμη, ο κ. Ρουπακιώτης ανέφερε ότι μέλημα του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, καθώς και του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα που εξανθρωπίζει το σύστημα των φυλακών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και το διάλογο που είχε με τους κρατούμενους της ΣΤ’ πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, παρόντες ήταν ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο ισοβίτης τέως στρατηγός Νικ. Ντερτιλής (έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία φοιτητή κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973) και ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της μόδας, Λάκης Γαβαλάς.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την πρώτη συνομιλία που είχε με τους κρατούμενους, επισήμανε: «Αισθανθήκαμε χρέος να σας δούμε από κοντά και δηλώνουμε από την αρχή ότι δεν ήρθαμε ως εξουσιαστές, ούτε ως πρωτοσύγκελοι για να σας θυμίσουμε το νόμο ή να σας πούμε λόγους παρηγορίας. Έχουμε υποχρεώσεις απέναντί σας. Πιστεύουμε ότι οι φυλακές είναι φυλακές της κοινωνίας μας. Είστε συμπολίτες και συνάνθρωποί μας».
Και πρόσθεσε: «Έχετε δικαιώματα και η πολιτεία όσο και η κοινωνία πρέπει να μην τα αγνοούν. Έχουμε γνώση τι σημαίνει φυλακές. Εμείς με ελευθεριακή σκέψη αναζητούμε λύσεις. Δε λέμε περισσότερα από όσα μπορούμε να κάνουμε. Θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας απέναντι στους κρατούμενους και τους εργαζόμενους στα σωφρονιστικά καταστήματα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Πρέπει να πυκνώσουμε τον πολιτικό χρόνο, διότι το πρόβλημα είναι μείζον και απαιτεί άμεσες λύσεις».
Αποχωρώντας από τον Κορυδαλλό οι κ. Ρουπακιώτης και Καραγκούνης είπαν στους κρατούμενους: «Θα έχουμε απευθείας και συνεχή διάλογο. Ο δίαυλος επικοινωνίας με το υπουργείο θα είναι πάντα ανοιχτός για την υποβολή των αιτημάτων σας. Είναι η πρώτη μας επίσκεψη στον Κορυδαλλό και θα επακολουθήσουν επισκέψεις και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα».
Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει η συνομιλία που είχαν με τους κρατούμενους που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ, εντός του Κορυδαλλού:
Υπουργός Δικαιοσύνης: «Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματά μας. Λύπη για εσάς που χάσατε την ελευθερία σας, αλλά και χαρά που παλεύετε για τη ζωή και την κερδίζετε».
Κρατούμενος: «Κάνατε ανθρώπους να νιώσουν αισιόδοξοι. Το ίδιο νιώθω κι εγώ. Είμαι υπερήφανος που κάνω την προσπάθειά μου εδώ στην κοινότητα. Σας ευχαριστώ που ήρθατε γιατί μπορώ να σας κοιτάω στα μάτια και να σας μιλάω ξεκάθαρα. Εύχομαι να κάνετε ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι σας».
Υπουργός Δικαιοσύνης: «Με συγκινείτε. Σε όσους εμπνεύστηκαν και παλεύουν καθημερινά για να σταθείτε όρθιοι στην κοινωνία, τα συγχαρητήριά μας. Αυτή τη στιγμή την καταγράφω από τις πιο σημαντικές κατά την επίσκεψή μου στις φυλακές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ