Σάββατο, 2 Νοε.
16oC Αθήνα

Κραυγή αγωνίας από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Κραυγή αγωνίας από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Τρεις καθηγητές του Ε.Μ. Πολυτεχνείου απευθύνουν ανοικτές επιστολές στον πρύτανη Σ. Σιμόπουλο, για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Ίδρυμα, με τις αλλεπάλληλες προσπάθειες να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη των μελών Συμβουλίου Διοίκησης, οι οποίες εμποδίζονται από ομάδες που αντιδρούν στην εφαρμογή του νόμου.

Οι καθηγητές χρησιμοποιούν ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα και, όπως λέει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών, Δανάη Διακουλάκη, αισθάνεται ότι προσβάλλεται ως μέλος του Διδακτικού Προσωπικού απ’ όσα συμβαίνουν στο Ίδρυμα, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση του Πολυτεχνείου.

«Παρακολουθώ έκπληκτη, μέσα στη δίνη την οποία όλοι βιώνουμε», τονίζει η καθηγήτρια, «να έχει αναχθεί το θέμα των εκλογών ως το μέγα διακύβευμα για το ΕΜΠ, να καλλιεργείται ένα διαβρωτικό κλίμα αβεβαιότητας, να υπολειτουργεί το Ίδρυμα, να πλήττεται ανεπανόρθωτα το κύρος του και να διακινδυνεύει το μέλλον του και η προοπτική των σπουδαστών του. Αισθάνομαι προσβεβλημένη γιατί αντιλαμβάνομαι ότι υποτιμάται η νοημοσύνη μου από δηλώσεις, πράξεις ή παραλείψεις της Διοίκησης».

Η καθηγήτρια αναφέρεται λεπτομερώς στα τελευταία γεγονότα και καταλήγει: «Έχω την πεποίθηση ότι υπάρχουν πραγματικά περιθώρια να αναλάβετε τις ευθύνες σας, όπως απορρέουν από το νόμο και από την ακαδημαϊκή δεοντολογία, και να βγάλετε εσείς το Ίδρυμα από το τεχνητό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο. Αν εσείς πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν αυτά τα περιθώρια, νομίζω ότι πρέπει να πάρετε οριστικά και αμετάκλητα τις αποφάσεις εκείνες που θα προασπίσουν το δικό σας κύρος και θα βοηθήσουν το ΕΜΠ να βγει από την ακινησία και την αβεβαιότητα».

Δύο ακόμη καθηγητές του Ιδρύματος, οι Μιχάλης Σακελλαρίου και Χαρίλαος Ψαραύτης, στην ανοικτή επιστολή τους στον πρύτανη, με επίσης σκληρή γλώσσα, καταγγέλλουν ότι «με τις συνεχείς καταλήψεις έχει αποδιοργανωθεί ο βασικός ρόλος του Ιδρύματος, ο διδακτικός, αλλά και η διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων υπολειτουργεί, με άκρα αρνητικές επιπτώσεις στις ειλημμένες από το ΕΜΠ υποχρεώσεις. Καταγγέλλουμε απερίφραστα τις παράνομες και ανάξιες για πανεπιστημιακό χώρο ενέργειες μειονοτήτων, που ακυρώνουν συστηματικά την ελεύθερη έκφραση και τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων».

Οι δύο καθηγητές μιλούν για παρακμιακές καταστάσεις που θα έχουν ως συνέπεια την «ολοκληρωτική εξάρτηση της χώρας από ξένη τεχνογνωσία και την πριμοδότηση ιδιωτικών ΑΕΙ μια και τα δημόσια δεν θα λειτουργούν σωστά».

Επισημαίνουν ότι στα υπόλοιπα πανεπιστήμια έχουν γίνει οι εκλογές και επιρρίπτουν ευθέως ευθύνες στον πρύτανη γιατί δεν έχουν γίνει στο Πολυτεχνείο, λέγοντας ότι οφείλει να ενεργήσει σύμφωνα με τους νόμους. Συγχρόνως, τον επικρίνουν για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας λέγοντας:

«Και αφού οι ηλεκτρονικές εκλογές έγιναν σε όλα σχεδόν τα ΑΕΙ, πληροφορηθήκαμε ότι πρυτάνεις, μεταξύ των οποίων και σεις, καθώς και ”49 καθηγητές του ΕΜΠ”, προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Μεταξύ άλλων επιχειρημάτων επικαλούνται και τον ενδεχόμενο αποκλεισμό μελών ”μη εξοικειωμένων με νέες τεχνολογίες”! Αναρωτιόμαστε είναι δυνατό ο πρύτανης και καθηγητές του πρώτου τεχνολογικού ΑΕΙ της χώρας να επικαλούνται ένα τέτοιο επιχείρημα;».

Τέλος, οι καθηγητές ζητούν την άμεση σύγκληση του Πρυτανικού Συμβουλίου και την προώθηση της διαδικασίας των εκλογών.

Να σημειωθεί ότι τις τρεις επιστολές έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ), Νίκος Σταυρακάκης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε